Ni un franquista penedit

"Van ser desenes de voluntaris -guàrdies civils i policies- els que van disparar contra aquells cinc joves el setembre de 1975"

"Què li puc dir jo a un tio que ara tindrà seixanta-cinc o setanta anys (...) jo crec que en tindrà prou amb pensar que va matar a un xicot d'1'52 d'alçada que el mirava a la cara i cantava l'Eusko Gudariak. Jo crec que no s'ho esperaven". Això explicava Mikel Paredes, germà de Txiki, un dels últims afusellats per la dictadura de Franco fa pocs anys a ETB. Una escena insoportable, en un bosc de Cerdanyola, que la seva advocada, Magda Oranich, ha tingut l'admirable enteresa de reproduir, una i altra vegada, per rescatar-la del silenci fundacional del règim.

 

Van ser desenes de voluntaris -guàrdies civils i policies- els que van disparar contra aquells cinc joves el setembre de 1975. En un dels escenaris (Hoyo de Manzanares, Madrid) els membres de l'escamot d'afusellament van ser acompanyats per diversos autobusos plens de companys d'armes que cridaven visques a Espanya mentre sonaven les descàrregues. Alguns dels torturadors més coneguts del règim, com Antonio González Pacheco, Billy el Niño, hi van assistir amb corbates de colors llampants per escarnir les famílies dels afusellats. Poc després, tots ells van omplir els bars del poble més proper.

 

 

Tota aquesta gent armada, voluntaris amb les mans tacades de sang, van continuar les seves carreres policials, la majoria amb ascensos i condecoracions. Per edat, tots deuen estar jubilats amb bones pensions a compte dels impostos dels ciutadans, inclosos els familiars de les persones que van matar. En quatre dècades llargues no consta cap penedit.

 

 

Comentaris (6)
Josep Sierra Roca Fa 4 mesos
A les dictadures i a les violentes democràcies socialistes evolutives, els violents no ja no es disculpen mai, sino que ni tan sols es penedeixen mai de res de tal manera que, si poguessin, ho tornarien a fer, tornarien a assassinar.
Bon cop de falç Fa 4 mesos
Els que són vius haurien de morir patin, tant com varen patir les famílies dels assessinats..
Cavall Fort Fa 4 mesos
Bon día! Trobo que no es parla gens del judici per les víctimes del franquisme que duu a terme la justícia argentina. Està clar que no equival als judicis de Nuremberg però estaría bé estar al corrent. Salut i República!!
Ramon Fa 4 mesos
Els assassins de l'altre bàndol espanyol, els assassins republicans, no eren ni menys antidemöcrates, ni menys enemics de la nació catalana. Si ja és prou burro fer grans distincions per prendre partit entre els espanyols actuals, em sembla d'absolut delírium trémens fer-ho amb els de fa un segle.
Joan Serra Fa 4 mesos
Doncs d'aquells assassins ,que ja suposen jubilats O morts , n'han quedat unes restes (i moltes) que encara avui en dia "brillen" al país veí i que enyoren temps passats. Feixistes a dia d'avui
Ramon Fa 4 mesos
No som antifranquistes: som antiespanyols. Els espanyols antifranquistes també són enemics nostres.
con los ojos en blanco.......uff Fa 4 mesos
jajajajjajaajjaja espero q no tengas una pistolita neng