El mur de sempre

"Els periodistes vam fer vagues de firmes, vam organitzar actes de protesta, vam invocar els estatuts de redacció, vam demanar suport a les organitzacions internacionals de periodistes..."

Segur que algú ho recorda. Durant molts anys els periodistes dels mitjans públics catalans van (vam) protestar insistentment contra la imposició de ordre i temps en els vídeos d'informació política en temps de campanya, els coneguts com a "blocs electorals". Un sistema pervers que feia (fa, encara) que els partits ocupin un determinat espai informatiu en funció dels resultats que van obtenir en les eleccions anteriors. No només això, els mateixos partits prohibien (i continuen prohibint) que les càmeres entrin als seus actes electorals, amb l'objectiu que només es puguin utilitzar les imatges realitzades per ells mateixos, no sigui que una protesta laboral o un conflicte social els espatlli el míting.

 

Els periodistes vam fer vagues de firmes, vam organitzar actes de protesta, vam invocar els estatuts de redacció, vam demanar suport a les organitzacions internacionals de periodistes... Res, no hi va haver manera. Els partits polítics sempre acabaven -l'un o l'altre- recorrent a la Junta Electoral Provincial i, posteriorment, a la Central, que resolien imposant els seus criteris. No hi havia lloc a la llibertat de premsa. Corria l'any 2009 i en aquella època -abans del procés- les associacions de periodistes encara van tenir esma de recórrer aquestes decisions al Tribunal Suprem. Amb el resultat que era d'esperar.

 

 

Vam xocar contra aquell mur autoritari. El mateix amb què ha anat xocant la societat catalana en conjunt. I el fet és que, una dècada més tard, la democràcia encara és, almenys, igual de lluny.

 

Comentaris (6)
Monty Python Fa 23 dies
En el pecat porten la penitència TOTS els polítics i els seus partits, que sempre han avalat els excessos de la JEC per controlar els periodistes.
Narcís ( cal sortir com un llamp d'aquest estat ! ) Fa 23 dies
Què es pot esperar d'un estat on un partit fou titllat d'organització mafiosa i .. tan ample ( en lloc de pagar tanta il·limitada corrupció, en lloc de desaparèixer de la fas de la terra .. no hi havia una ' llei de partits ' o cercava altra cosa ? ) ? PD : informació veraç defora/ a espanya ? Impossible !
Exiliado Fa 23 dies
¿Es la democracia orgánica, imbecil!
Lleuda Fa 23 dies
Aquest estat mai deixarà de ser imperialistes i franquista!!!!
Fat Boy Fa 23 dies
Almenys igual de lluny?. El 1936 van necessitar una guerra, el 1981 un cop d'estat, avui nomes els cal la JEC.
Tela Fa 23 dies
I com tot allò que creuen que afavoreix als seus partits, encara que vingui i sigui corrupte i injust, com que els va be mirat amb la òptica gallinàcia covarda del R78, callen. Només em crec als qui desobeeixen lleis injustes.