Els Mossos, l'ull de l'huracà

"Els Mossos tenen poc marge de maniobra perquè, en realitat, des del punt de vista de Madrid només són útils per dissimular la inevitable estètica colonial"

Si el debat sobre la violència ha desviat el focus de la brutalitat del Tribunal Suprem, la polèmica sobre els Mossos ens fa girar en cercles sobre una realitat incontrovertible. I és que els Mossos només seran tolerats per l'Estat si es comporten exactament igual i sota els mateixos criteris polítics que el CNP i la Guàrdia Civil. Una segona derivada de la sentència del Suprem és que l'Estat ha deixat molt clar que la policia catalana no pot ser neutral -com ho va ser el 20 de setembre o l'U d'Octubre-, sinó que ha de participar de la repressió contra l'independentisme. Als Mossos no se'ls demana que facin udolar les sirenes mentre gent amb banderes espanyoles crida "a por ellos", però sí que se'ls exigeix protegir i fer d'infanteria dels policies arribats com a força de xoc des de fora de Catalunya.

 

Els Mossos, per tant, tenen poc marge de maniobra perquè, en realitat, des del punt de vista de Madrid només són útils per dissimular la inevitable estètica colonial que implica la repressió violenta per part del CNP i la Guàrdia Civil contra la població catalana. Evidentment, aquesta posició subordinada dels Mossos és moralment insostenible. Però també és cert que l'alternativa -mentre no es faci efectiva la República- és la residualització del cos, i això porta a l'autodefensa gremial.

 

 

Queda clar que la direcció política del Departament d'Interior no ha pogut evitar els excessos policials, ni tan sols els dels Mossos. Però només hi ha possibilitat de reconduir i sancionar els agents que han abusat de la violència si es mantenen sota el comandament polític del Govern Torra. Una paradoxa més del context polític en què vivim, on la Generalitat s'ocupa de què no s'escapin uns presos dels qui n'exigeix la llibertat.

 

Comentaris (13)
Josep Sierra Roca Fa 3 mesos
A la meva manera de veure, és un error confondre la part amb el tot. La majoria dels Mossos tenen una bona imatge gràcies a un bon servei prou professional. La part dolenta, practicament en la seva totalitat, comandaments inclosos, és la violenta i salvatge BRIMO; aquests són els que s'han d'eliminar i... els seus comandament superiors.
Colonitzats ! Fa 3 mesos
Un tal Martinez Anido, militar i ministre espanyol de la dictadura de Primo de Rivera, ja ho va dir: "Hay que llenar Catalunya de lo peor que tenga España". Així ho van fer. Els descendents d aquests són els votants dels partits espanyolistes avui, els que ahir es feien fotos amb els PN i la bandera espanyola, .... i, clar, a la BRIMO no hi ha ni un català.
Robert Surroca Tallaferro Fa 3 mesos
S'han generalitzat els comentaris negatius contra els Mossos en general i crec que cal diferenciar els policies normals, que van acabar amb els terroristes islamistes, dels sàdics de la Brimo que esta farcida d'elements feixistes. Per quan una depuració d'aquests cos dels elements que el desacrediten amb els seus abusos.?
Repressio? Fa 3 mesos
Repressiu diuen wls indepes, esclar la nacional i els guardia civils no paren d, estomacar gent msti tarda i dia, caxa al catalan, no sera q els niñatos manipulats per gent com voste, es dirigeixen en busca d, on es troba aquesta policia a provocar, los de manera asesina fins q no queda mes remei q carregar???? Dictadura sera quant espanya si li unflin els pebrots i elimini la autonomia catalana i diaris com aquest hauea de tancar pq no rebra subvencio ningina, doncs ni hi haura peridisyes al p
Bon cop de falç Fa 3 mesos
Això esperem que se'ls inflin els pebrots, a veure quina imatge més patètica encara poden donar...a veure si encara poden caure més baix! Llavors no rebrà subvencions aquest diari, ni cap perquè Espanya estarà en banca rota!
No sigueu ases! Fa 3 mesos
Otegi descriu els Espanyols a Vilaweb quan li demanen com el reben a Europa. Tenen un cervell menys evolucionat com els micos. Quan despertareu i us adonareu que amb els Espanyols només val la fermesa i la bastonada.
Com és rebut Otegi a Europa Fa 3 mesos
Gerry Adams, per exemple. A Espanya és un delinqüent. És demostrat que canviar d’opinió només és possible si tens un cervell més o menys evolucionat. Això és així. Creu-me. Ho vaig llegir a la presó. Un professor dins la presó m’ho va dir: amb els micos, no passa.
Trevi Fa 3 mesos
El que no s'explica és que aquest model policial és el mateix de Convergència. Ja ho van demostrar el 15M i fa pocs dies ho va constatar Mas al FAQS. El que no entenc és que fa ERC al govern.
Els catalans som al 2019, jutges i policies espanyols són a 1975 Fa 3 mesos
Ningú els ha demanat que fossin una policia catalana, catalanista o independentista, només una policia homologable a democràcies avançades europees. Els seus comandaments no han volgut per por i han caigut a la merda autoritarista espanyola que els retorna a 1975 -Com LV i EP-. Vergonya.
¿"Paradoja"? Fa 3 mesos
Tomadura de pelo, puestos a ser exquisitos. Ya sabemos que uno no debe morder la mano que le alimenta Pero tampoco es preciso lamer el culo de Torra y compañia y decir que sabe a chocolate, la verdad.
Arxi Fa 3 mesos
Seguro que no sabe a chocolate, però los de los liderés de los partidos unionistas, saben a mierda podrida, a fascista, a ráncio, y a vómitos del régimen del 78!
@ Arxi Fa 3 mesos
Pues imagínate como está el culo de Torra, que se caga encima con solo pensar en hacer algo que no sea "simbólico", ni completamente estupido.
Victor Fa 3 mesos
A Espanya ja no queda gairebé res que sigui normal en una democràcia. Però ens caldrà molta paciència i intel.ligència. Ells s'han instal.lat en la repressió i la regressió democràtica. Un camí que pot causar molt dolor però que a la llarga sempre és perdedor, Estem al 3 punts de passar del 50%, si no ens il.legalitzen abans. Això seria la seva derrota i encara no se n'han adonat.
Caos a la Generalitat. Fa 3 mesos
Estaria molt bé que en Buch i en Torra reconeguessin que no controlen als Mossos i sobretot a la BRIMO. El poble ho entendria més que no pas l'esquizofrènica situació actual. La impressió és que en Buch és un titella de Madrid, i en Torra no toca de peus a terra quan parla d'independència.
Portuguez Fa 3 mesos
Contra o sistematizado terrorismo d'Estado castelhano, e suas forças militarizadas d'ovupação colonial, os Moços nada podem, e antes extintos que trahidores violentos à Catalunha.
Fotem-los-fora Fa 3 mesos
Si us plau: tots els de la BRIMO parlen Espanyol entre ells. Només cal escoltar-ne les gravacions al carrer. Colons i Ocupants Espanyols omplen la Policia Colonial Catalana.