Ha mort la via internacional?

"Europa palpa per primera vegada les conseqüències del fet que un dels seus Estats membre mantingui irresolt un problema de cohesió territorial"

L’independentisme viu els darrers dies un frenesí informatiu en tenir posat un ull a Madrid, per seguir el que decideixen els tribunals de l’Estat sobre els diferents fronts oberts contra el moviment polític català, i un altre mirant amb atenció cap a les institucions europees, amb l’esperança de trobar-ne la complicitat perquè es faci justícia. La decisió del president de l’Eurocambra, David Sassoli, de fer seguidisme d’allò que han establert en el cas d’Oriol Junqueras les resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) i del Tribunal Suprem espanyol fan perillar de nou la confiança depositada per molts catalans en l’arquitectura europea.

Però aquest cúmul de situacions posa també en perill la confiança de molts ciutadans, ara sobretot la dels independentistes, respecte a la pròpia justícia internacional i la seva eficàcia a l’hora de sentir els seus drets fonamentals protegits. La internacionalització del conflicte del procés català desemboca ara en una evidència desagradable: el projecte europeu palpa per primera vegada les conseqüències del fet que un dels seus Estats membre mantingui irresolt un problema de cohesió territorial.

 

El conflicte català irresolt, que bé hagués pogut trobar una sortida democràtica i pacífica amb la celebració d’un referèndum d’autodeterminació, seguirà sent una font de conflictes que els embolics judicials no resoldran mai. La qüestió és saber si les institucions europees tenen la capacitat per arremangar-se i implicar-se en la resolució d’aquest conflicte que, per molt que es digui, és un assumpte europeu i no només casolà espanyol.

En cas que la seva resolució es vulgui reduir als estrets marges de maniobra que ofereix l’Estat espanyol, creixerà l’euroescepticisme entre els catalans. I no està gens clar que el projecte europeu es pugui permetre el luxe de generar desafecció entre un gran volum de ciutadans europeus que han demostrat àmpliament la seva voluntat de respectar els valors que la Unió representa.

 

Comentaris (9)
federalista Fa 1 mes
Els votants d'ERC han decidit rendir-se i això debilita el moviment independentista de forma definitiva. Tot plegat mentres JuntsxCat ha situat els Mossos actuant igual que la PN espanyola. jajajaj be queda la cup i els moviments identitaris del espot i companyia, com el front nazional de la orriols el problema es que caben tots en un taxi, els votants i els liders 'd'aquests grupets el espot sempre treu entre 0 i 3 de cent i escaig jajajajajaja inda indapandenchia ho teniu a tocar nois jajaja
Pep Fa 1 mes
No és gens clar (ni democràtic) que el president del Parlament Europeu pugui invalidar un eurodiputat votat i escollit pels ciutadans europeus.
jg Fa 1 mes
la sentencia del tsjue la ha interpretado el independentismo de una manera sesgada....yo la he leido y dice muchas mas cosas además de que son eurodiputados desde su proclamación por la junta electoral...la chorrada del juramento a la constitución queda en eso: una chorrada que imagino que quitaran de la legislacion española para todos los casos...
Exiliado Fa 1 mes
¡Paciencia, no parar y confianza enl a victoria que llegará!
Francesc Fabre Fa 1 mes
Indiscutiblement la justícia europea forma part del què entenem per justícia internacional, però no n'és el màxim exponent i no deixarà de ser mai una justícia administrativa mediatitzada pels interessos polítics dels Estats que formen la UE, una justícia de fornes i no de fons. Potser ja és hora d'acudir en blic a la justícia realment internacional, la que depèn de l'ONU i el seu exponent principal, el Tribunal Internacional de Justícia. Fa molts anys que s'hauria d'haver comença
Flama Fa 1 mes
La via internacional acaba de comencar, tots sabiem que seria llarga , que depenem de la justicia europea, i de l opinio general, dels estats ja sabem que faran. Ara paciencia i a cada ensopegada tornar a insistir, persistencia i resistencia
Umm Fa 1 mes
Europa va fer el mateig amb la republica espanyola, mentres el nazis i feixistes ajudaban en franco, França i Anglaterra feien boicot d'armes a la republica. Maleits, encara van patir poc amb la invasió i bombardeixos per part dels alemanys.
Pepet de Vallmanya Fa 1 mes
A veure ... Els UROPPeus s'han tornat idiotes pels mitjans de comunicació comprats pel capitalisme i per al servei del feixisme . Com els Ñordos. I votant a les dretes , aquestes estàn introdïnt al feixisme i fan veure el contrari.
Tot acabat i ben acabat. Fa 1 mes
Des de la sentència del TJUE a favor d en Junqueras Espanya ha mogut milions d'euros i favors cap on convingués per tal que els estats europeus canviessin d'opinió. Òbviament via europea acabada i per desgràcia la via catalana també i ja fa temps. Els votants d'ERC han decidit rendir-se i això debilita el moviment independentista de forma definitiva. Tot plegat mentres JuntsxCat ha situat els Mossos actuant igual que la PN espanyola.