La mesa sense negociació

"La famosa mesa s'ha inserit dins de la política de declaracions que fan tots els partits cada dia, amb argumentaris i tertulians"

Cada cop queda més clar que la mesa de negociació entre el govern espanyol i el català és pura estètica. Tant, que ni tan sols s'ha constituït i ja hi ha tota mena de debats públics sobre qui s'hi ha d'asseure i sobre què es pot parlar i sobre què no. Una negociació, si és seriosa i amb voluntat d'acord, requereix un context de discreció i màxima reserva. De fet, si l'objectiu fos arribar a un pacte ja faria temps que hi hauria reunions sense càmeres ni flaixos, probablement en algun país neutral que facilités els contactes. Amb ETA, posem per cas, el govern espanyol s'hi va reunir a diversos països d'Europa i el nord d'àfrica. L'any 2006, el govern del PSOE -aleshores encapçalat per Zapatero- va acceptar la mediació del govern noruec, que va facilitar diverses reunions entre l'Estat espanyol i ETA a Oslo.

No hi ha res de tot això pel que fa al conflicte entre les institucions catalanes i les espanyoles. Al contrari, la famosa mesa s'ha inserit dins de la política de declaracions que fan tots els partits cada dia, amb argumentaris i tertulians. És més, el llistat de qüestions a resoldre que ha aportat el govern de Madrid només serveix per demostrar, precisament, que l'estat de les autonomies no funciona en absolut i que els temes s'eternitzen per pura i simple manca de voluntat de l'Estat. No cal cap mesa de negociació política per invertir més en Rodalies o traspassar a la Generalitat la gestió de les beques dels estudiants.

 

Dit això, és veritat que la investidura de Pedro Sánchez ha destensat l'ambient en una societat que necessita una mica d'oxigen després d'una dècada de pressió. Però no seran els resultats de la mesa -si és que n'hi ha algun- els que resoldran el conflicte.

 

Comentaris (12)
Ramon Fa 9 dies
Si el que deien els republicans abans tenia fonament, n'hi hauria per escanyar-los ara. I si té fonament el que diuen ara, n'hi hauria per haver-los escanyat abans.
Ercagats catolics Fa 9 dies
Taula per resar el rosari amb els feixistesdel tripartit.155. Junqueras al convent, aragones opus,dei al convent. España es riu dels capellanets i monaguill8s de la vicaria erc
Ramon Fa 9 dies
Junqueras l'hiperventilat negava cap possibilitat de negociar res amb Espanya. Ell volia tirar pel dret mentre anava fotent cops de puny a la paret.. Però Junqueras el Profeta de l'Amor ara no vol mediador perquè ja se'n refia prou d'Espanya i anuncia d'antuvi que ell no s'aixecarà MAI de la taula per més que no se'n tregui res de res. Bona manera d'afrontar una negociació, no ho trobeu?
Ramon Fa 9 dies
Amb l'Estatut del tripartit va succeir quelcom per l'estil. Els conxorxats, però sobretot ERC, defensaven un text prou merda perquè pogués acceptar-lo ZP i després vendre-ho a Catalunya com el millor d'ençà el pa de motlle. Afortunadament, Artur Mas va saber tocar la tecla adient amb Maragall i tot el pla de l'experiment sucursalista a Can Pistraus.
Carles Fa 9 dies
Encara no hi ha una revolta a ERC, almenys dels que no ténen la butaca assegurada?. Senzillament, delirant!
ForaTotElQueEsEspanyol Fa 9 dies
Per comprendre el tarannà dels Catalans i llurs polítics només cal llegir l'article a l'ARA justificant l'ús dels títols en Espanyol dels films i també llegir els comentaris. Deeply Retarded. S'ha d'ésser ruc de mena per justificar-ho i els lectors ho expressen clarament.
Ramon Fa 9 dies
Mil i una frases d'Oriol Junqueraas avalen la necessitat d'un mediador.
Hàmster n 30741865 Fa 9 dies
Un altra roda de hàmster a la que no només ens hi vol posar l'estat podrit espanyol, també la cúpula erc.
Francesc Fa 9 dies
La taula sense negociació, parlem bé si us plau.
Lleida Fa 9 dies
Amb els espanyols, sense un relator internaciibal, és paper mullat. Són traïdors i molt desmemoriats quan els hi va be
Victor Fa 9 dies
I si el temps passa i els resultats no arriben la tensió tornarà a augmentar.
Ramon Fa 9 dies
Evidentment, que és fum. Igual que l'Estatut que prometia el tripartit. Fum. Xerrameca. Hipocresia. Però un fum, una xerrameca i una hipocresia que gràcies a què el nacionalisme català ha jugat bé les cartes no ens ho podran vendre com el millor des del pa de motlle. Junqueras ja ha dit que ell no s'aixecarà MAI de la taula. No cal. Ja ho farem nosaltres.