A Madrid ja es miren de reüll

"Des de Catalunya s'ha d'incentivar la divisió dins de l'Estat. I divideix més un Madrid en conflicte intern que no pas el trifachito de quan pitjor, millor"

Té tota la lògica que, en aquest frame polític, el debat dins l'independentisme s'hagi reduït a un dilema binari: ERC ha de donar suport a Sánchez, o no? Vagi per endavant que no crec que la investidura impliqui contrapartides reals i tangibles, ni tan sols per a ERC. L'únic que està en joc, per tant, és una certa moderació en el llenguatge dels socialistes espanyols i una aparença de rectificació en la política de judialització crònica del conflicte entre Catalunya i Espanya. La repressió no s'aturarà i, al contrari, probablement els elements més radicals de l'estament judicial i la policia treballaran des de l'ombra per retornar a la fase bel·licista que va inaugurar Felip de Borbó el 3 d'octubre de 2017.

Però aquest enfrontament intern dins de l'Estat -la Fiscalia contra l'Advocacia, el Suprem contra el Constitucional i tots ells contra Europa- fa més visible que mai el caràcter autoritari de l'Estat espanyol i la poca consistència democràtica i professional de les seves institucions fonamentals. A Madrid ressonen els cops de puny damunt les taules dels despatxos i es palpa a l'ambient la por a un naufragi complet de la sentència de Marchena davant dels tribunals de Luxemburg i Estrasburg. Per si fos poc, el dia 13 entraran al ple de l'Europarlament, per la porta gran, els eurodiputats Puigdemont i Comin. Vista la reacció histèrica de Josep Borrell i Iratxe García, l'espectacle que protagonitzaran els eurodiputats espanyols pot ser de butaca i crispetes. Per això la nostra corresponsal, Regina Laguna, serà a primera fila, amb el reforç de Quico Sallés i Jordi Borràs. Garanteixo que els lectors d'aquest diari no es perdran res.

 

Per tot plegat, des de Catalunya s'ha d'incentivar la divisió dins de l'Estat. I divideix més un Madrid en conflicte intern que no pas el trifachito de quan pitjor, millor. Senzillament perquè un govern espanyol de Casado/Abascal/Arrimadas reagruparia fàcilment totes les institucions de l'Estat, una opció que és inassequible per a la suma de socialistes i Podemos. Res no és fàcil i res no és gratuït. Però les cartes es tornen a repartir i hi ha partida.

 

Comentaris