L'Estat contra l'Estat

“Dinamitar la legislatura catalana usurpant l’escó al president és només un objectiu col·lateral per fer caure Sánchez, a qui consideren perillós per a Espanya”

Els poders judicials i administratius de l’Estat, - que no la justícia i l’administració de l’Estat- estan en guerra oberta contra el Govern de Quim Torra, però també, i sobretot, contra el de Pedro Sánchez. El veritable Estat, el règim i les seves clavegueres apuntalades des de la Transició, dispara contra qui circumstancialment representa l’Estat. Dinamitar la legislatura catalana usurpant l’escó al president Torra és només un objectiu col·lateral per arribar a fer caure un executiu que aquests poders consideren perillós per a la unitat d’Espanya i, per tant, per a la seva supervivència. Convençuts que inicia una modesta segona Transició que faci avançar Espanya cap a camins més democràtics en el terreny polític, econòmic, social i fins i tot cultural. Unes expectatives, per cert, que alimenta més la dreta extrema i l’extrema dreta que no pas el mateix govern PSOE-Podemos, que ha insistit que no es mourà del marc constitucional que el règim del 78 va blindar fa quatre dècades i que ha negat per activa i per passiva el dret d’autodeterminació.

El Suprem i la JEC enfanguen la política catalana conscients que una nova crisi política a Catalunya acabarà tombant una legislatura que trontolla des del primer dia per les lluites de poder entre els dos socis de Govern i pels efectes de la repressió. Si el Parlament aguanta l'estrabada i manté Torra en el seu escó, el president i els membres de la Mesa afrontaran una nova onada de repressió judicial. Tot plegat, deixaria un escenari difícil de gestionar pel PSOE i Podemos, sense majoria al Congrés i a expenses d’ERC, de qui caldria esperar que condicionés el seu suport a Sánchez a una solució política immediata. En aquestes condicions, l’executiu madrileny rebria una pressió brutal per part de la dreta espanyola i els poders judicials.

 

Si el Suprem se’n surt, pot matar dos pardals d’un tret. L’única sortida a curt termini passa perquè l’executiu de Madrid transformi aquest setge dels aparells de l’Estat en un argument per negociar amb Catalunya una sortida democràtica a un conflicte que ja té dimensió europea. Un pacte polític per un referèndum tindria l’aval de la UE i quedaria fora de l’abast de les clavegueres judicials.

 

Comentaris (5)
Doctor Strangelove Fa 21 dies
Campions d'Europa de "balonmano". Qui vol fotre el camp d'Ñ, si ho guanyem tot?
Un de pas Fa 21 dies
I no es podria aplicar un 155 al poder judicial? I Fer una mica de neteja? Salut i republica aquí I a Ñ
Un espanyol és un espanyol. Fa 21 dies
Podemos(comuns)=PSOE(psc)=PP=Ciudadanos=Vox. No és un tema de dretes i esquerres és una nació que desde fa segles n'esclafa una altra.
Exiliado Fa 21 dies
"Si se rompe una rama, serompe todo. Es una ocasin única pra que el borbón caiga.
Ramon Fa 21 dies
No sé què passa que les dretes sempre resulta que són "extremes". Podemos, Zapatero, la CUP, tot això, no, eh? Tot això són esquerres com les d'Anglaterra, com els d'Alemània, com les de Suïssa, com les de Dinamarca, Finlàndia, el Japó, Austràlia, el Canadà.