Madrid és menys

"Per a un resultat tan miserable no calia evidenciar a Madrid tanta divisió dins de l'independentisme"

El fracàs de la coalició d'esquerres a Espanya demostra l'estretor dels límits en què es mou la democràcia espanyola. Podemos ha tingut sempre tancat l'accés a ministeris importants ("d'Estat", en la terminologia del PSOE) i Pablo Iglesias tenia vetada la possibilitat d'adquirir la condició de vicepresident. Només es podia plantejar una coalició simbòlica, amb alguns ministeris socials que tinguessin competències de tipus assistencial. Res més. Així les coses, el que es fa evident és que els poders reals de l'Estat tenen molt clar que només poden governar els tres partits que tenen programes intercanviables: PSOE, Ciutadans i PP. Si s'escau amb Vox, això sí.

Una segona constatació és que el catalanisme polític ha tingut un paper molt secundari en aquest intent d'investidura. De Catalunya se n'ha parlat poc, i sobretot ho han fet els tres partits de la dreta extrema i l'extrema dreta. Quan Pedro Sánchez s'hi ha vist abocat s'ha limitat a repetir els arguments més reaccionaris del nacionalisme espanyol, sense cap idea ni proposta. ERC ha fet una bondat exagerada, sobreactuada, en espera que se li compensi en una hipotètica investidura posterior o en les urnes catalanes, si hi ha repetició electoral. JxCat ha interpretat el paper de la fermesa, però arrossegant el llast dels pactes supramunicipals amb el PSC.

 

Per a un resultat tan miserable no calia evidenciar tanta divisió dins de l'independentisme, especialment perquè la cohesió interna del Govern queda una mica més afeblida. Però també és cert que l'Estat espanyol s'enfonsa en una crisi política estructural, incapaç de traslladar el resultat -obvi, inqüestionable- de les urnes a un govern de coalició seriós i operatiu. Madrid és molt Madrid, però ara ho és menys.

 

Comentaris (6)
Juanjo Fa 5 mesos
El que em sorprén i no acabo d'entendre és el paper que està representant des de fa tant de temps ERC. Ara, el que encara entenc menys, és el suport a les urnes. És un senyal inequivoc de quela la societat catalana no volem la independencia, ens conformem amb una merda d'autonomia, i fent una gran mani cada 11-S ja en tenim prou? Doncs, m heu decepcionat, companyes/companys. El nou Duran i Lleida(Rufian), sembla que fa patxoca a molta gent. A mi em fa venir arcades.
Imas Fa 5 mesos
Pero para división la de los unionistas. Catalunya resiste unida en lo fun damental para superar la represión del estado. Cuando más màrtires mas indeseable este estado que no se hace desear.
David Fa 5 mesos
I els polítics catalans foten autèntica pena.... Són una colla d'ineptes i mentiders.
'Donde el ñol no llega con la punta de la espada, llega con la punta de la haba', ės a dir, la punta de la... Al nostre cas, la punta de l'espadón. Fa 5 mesos
Creia ke no veuríem piolins treient urnes, ke no veuríem diputats i eurodiputats suspesos, jutges franquistes prevaricadors en sèrie, una premsa del Movimiento Perpetuo, etc, i em pensava ke no veuríem una UE prostituïda als interessos. TOT això ho he vist, només em keda per veure un espadón 'ke salve Ñ'. Amb la resposta popular a la sentència i 4 aldarulls de falsa bandera, tindrem espadón. Llavors, o caixa (de pi) o faixa, catalans.
El ridícul Fa 5 mesos
El que ha fet ER és el ridícul. El de Santako repartint els contes del cardenal...prou de pornografia sentimental i victimisme, prou!
Cot, això de la Diputació ha estat molt lleig Fa 5 mesos
I crec que Puigdemont s'ha de treure de sobre a Bonvehí, Munté, Pascal..de manera definitiva perquè són un llast. Ara bé, vist el vergonyós paper d'ERC gairebé pregant a Sánchez que accepti ser investit, el mateix Sánchez que els hi ha adreçat insults i amenaces humilants, començo a creure que Junts està fent el que pot per no ser totalment arraconat per ERC dels espais de poder. Crec que prou merda van menjar els de Junts quan Torrent va decidir suspendre l'intent d'investir Puigdem