La lliçó del nacionalisme espanyol

“La prioritat no és la República, sinó afeblir-se l’un a l’altre i comptar els dies que falten per a unes eleccions. Autonòmiques, és clar”

Si l’unionisme té una virtut remarcable, és la unitat d’acció quan es tracta d’esclafar el veritable adversari polític. Esdevé un bloc sense fissures si té al davant qui posa en perill el seu sistema de repartiment de poder i de privilegis. La justícia, la policia, l’exèrcit, les elits econòmiques i els partits polítics del règim reaccionen exactament igual davant de l’odiat independentisme. Sense contemplacions, des de les clavegueres i des de les institucions, amb una exhibició d’unitat increïble. Ho han demostrat l’1-O, al Senat amb el 155, al judici contra els presos polítics, a l’Ajuntament de Barcelona... És aquesta convicció que a l’enemic només se’l venç des de l’acumulació de forces, i si cal amb l’ús de la violència física i/o política, que el nacionalisme espanyol ha mantingut en vida un Estat artificial que al llarg de la història ha patit grans daltabaixos. Per sobre de qualsevol pugna electoral hi ha la supervivència del règim. Escenificaran un combat, però no el deixaran caure.  

Una unitat d’acció que contrasta amb la poc dissimulada lluita per l’hegemonia electoral per part d’ERC i JxCAT per sobre de qualsevol altre objectiu de país. O almenys això fan que sembli. Ni governs legítims, ni mandats de l’1-O, ni ampliar la base: després del 26M, uns i altres han pactat amb el 155 per fotre-li la cadira a l’altre en una trentena de municipis i a la Diputació de Barcelona. Per venjança, per competència electoral, per escalfar cadires... per tot, menys per complir amb l’encàrrec que els han fet dos milions de ciutadans cada vegada que han estat cridats a les urnes. De la unitat de l’1-O es va passar a un Govern de JxCAT i ERC impostat, en guerra des del primer dia i escapçat de forma irreparable des que el Parlament no va sotmetre a votació la investidura de Carles Puigdemont per por a les conseqüències legals vingudes de Madrid.

 

I tots ben tornats a la Catalunya autonòmica, on es regalen espais de poder claus a qui et vol aniquilar o s’hi pacta per enfonsar el soci de Govern. Hom té elements per pensar que la prioritat no és la República, sinó afeblir-se l’un a l’altre i comptar els dies que falten per a unes eleccions. Autonòmiques, és clar. Mentrestant, la gent de bona fe tornarà a omplir els carrers per la Diada demanant unitat.

 

Comentaris (12)
joanr Fa 7 mesos
Els partits han traït l'1 d'octubre. ANC i Omnium han d'organitzar la gent per fer efectiva la independència al marge dels partits, prou manifestacions i performances que ja fan pena. Cal accions efectives, no cal ser violentes però que tinguen efecte econòmic i social. Els partits i el govern ja s'afegiran al carro o seran retratats com a enemics del país.
Garden Fa 7 mesos
ERC té l'hegemonia del país per fer qué, exactament? Ara diuen que no són indepes (Rufiàn). Vergonya. La gent està fins als collons d'aquesta colla. Sense unió és impossible la independència. Bon article. Grácies.
Al Gema Fa 7 mesos
De los 7 millones y pico sólo 1 y medio vota por mantener la unión con España. Hay que saber contar.
Comparacions precipitades o intencionades? Fa 7 mesos
Diu l'articulista: "uns i altres han pactat amb el 155 per fotre-li la cadira a l’altre en una trentena de municipis" fins aquí, si ho han fet en clau municipal i per encapçalar el govern del municipi, no és gaire criticable. Tanmateix no és pot dir que això és el mateix que pactar per posar al capdavant de la Diputació de Barcelona (3a institució del país per volum de pressupost) la Núria Marín que pertany al sector més radicalment espanyolista de l'espanyolisme 155 del PSOE-psc.
Rosa Fa 7 mesos
Ja n'estic tips de tanta comèdia, sinó tenen res més que oferir, no penso anar a la Diada ni ha votar .més.
Boris Fa 7 mesos
Els indepen tenim el que ens mereixem. Demanem unitat a tota hora i després votem aclaparadorament al partit que sempre l'ha rebutjat(ERC). Com que fem aquestes bestieses ERC veu clarament confirmada la seva estratègia d' aconseguir la hegemonian devant de tot, pactan per fer fora jxcat i aquests sense opció, s'apuntan al carro dels pactes.
Anna Fa 7 mesos
Estic totalment d'acord amb tu gemma!
Groc Fa 7 mesos
Ramon ,no et reconec La teva opinió d'avui molt encertada
Jo Fa 7 mesos
És evident que tant ERC com JuntsxCat tenen ganes de passar pàgina ràpidament a això de la independència. Realment cap dels dos s'ho ha cregut de forma seriosa. Tal com està el pati encara veurem d'aquí poc a l'Iceta de President de la Generalitat.
Gema Fa 7 mesos
Se parece usted a la consejera esa que no sabe contar. Cataluña tiene 7 millones y pico. 5 millones y pico votantes. 2 millones no es la mayoría. Es gente, sí, pero no mucha...y al resto de los españoles, como que nos aburren ustedes bastante con sus chorradas...
Boris Fa 7 mesos
A Gema. No todos los 7 millones y medio tienen derecho a votar solo 5 millones y pico y de estos votan un 70% De los que votan solo un 97%son votos validos. Ahora vuelva a hacer los números.
Fat Boy Fa 7 mesos
Podem derrotar els espanyols. El que no podem es derrotar els espanyols i els traidors alhora.
RAMON Fa 7 mesos
HO SENTO GEMMA PERÓ QUI ES DEDICA DES DE FA ANYS A DESMONTAR EL INDEPENDENTISME SON ELS TEUS , ES DIR ELS CONVERGENTS MOLT BEN ACOSTUMADTS A COPAR TOTS ELS LLOCS DE LES ADMINISTRACIONS INCLUIDA TV3 i AIXÓ DE QUE VAN DE CAP A CAIGUDA PER CULPA D'ERC QUE ELS ESTÀ MENJANT EL TERRENY ES VENGUEN POANT A MANAR A LA DIPUTACIÓ ELS DEL 155 , COSA QUE NO HA FET ERC A CAP POBLE NI AJUNTAMENT , ET RETO A QUE EM DIGUIS A QUIN POBLE HAN FET BATLLE A UN DEL 155 .