La lliçó de la Diada

"L’11-S cal sortir de nou al carrer, també per unir tot allò que el postprocés ha enterbolit"

El descens d’inscripcions a la manifestació de la Diada d’enguany i les contínues picabaralles entre JxCat i ERC han marcat informativament aquests darrers dies. Si bé les direccions de tots dos partits coincideixen en cridar a la participació a l’11 de setembre -ho han fet aquest mateix cap de setmana Eduard Pujol (JxCat) i Marta Vilalta (ERC)-; la batalla entre partits independentistes sembla no tenir aturador. L’últim en avivar el foc ha estat el president del PDeCAT, David Bonvehí, qui ha acusat els republicans d’aparcar l’independentisme i ha criticat l’estratègia que ha seguit el partit d’Oriol Junqueras durant els darrers mesos.

Ja fa uns dies que la polèmica se centra en si cal confrontació o diàleg en la relació de Catalunya amb l’Estat. Però no es res més que la polèmica de la segona quinzena d’agost. Si no és aquesta, en serà una altra. I en aquest context, l’Assemblea Nacional Catalana ha anunciat que la xifra d’inscripcions a la manifestació de la Diada ha caigut un 25% respecte de l’any passat. Com era d’esperar, ràpidament han sortit els partits unionistes assegurant que “la gent està farta del procés”, en paraules de Carlos Carrizosa, president del grup parlamentari de Cs.

 

Segur que hi ha una part atribuïble a una certa desil·lució i desencís de part del moviment independentista. Molt probablement causada pel fet que tota aquesta gent ha vist com el seu govern i líders civils pateixen els càstigs injustos de la presó o exili imposats pel govern de l’Estat espanyol. Però segurament les constants discrepàncies entre ERC i JxCat tampoc ajuden. Fan bé tots dos partits de reclamar una assistència massiva a la manifestació de la Diada, però potser podrien ajudar més aparcant totes aquestes diferències, com a mínim fins a després de la sentència de l’1-O. L’11-S cal sortir al carrer, també per unir tot allò que el postprocés ha enterbolit. I que, de nou, sigui la ciutadania qui doni una lliçó a partits i polítics. 

 

Comentaris