La hipòtesi Sánchez

"Per al portaveu d'ERC, el PSOE és una hipòtesi -i més encara un pacte PSOE-Podemos- que pot oferir una pista d'aterratge viable a l'independentisme"

Tant si Pedro Sánchez és elegit president com si no, el que queda clar és que el PSOE no té cap intenció d'arriscar res posant damunt de la taula alguna idea nova que pugui desbloquejar la crisi política catalana. En el debat d'investidura s'ha parlat ben poc de Catalunya; de fet els únics que ho han fet són els tres partits de la dreta/extrema dreta i els independentistes catalans, aquests últims per deixar clara l'esquerda interna que posa en entredit el Govern de Quim Torra i que subratlla la distància entre les estratègies d'ERC i Junts per Catalunya.

Gabriel Rufian i Laura Borràs han fet una lectura molt diferent del que significa donar suport a Pedro Sánchez. Per al portaveu d'ERC, el PSOE és una hipòtesi -i més encara un pacte PSOE-Podemos- que pot oferir una pista d'aterratge viable a l'independentisme, un espai d'esquerres on prioritzar les aliances ideològiques després d'alguna mena de mesures de gràcia a favor dels presos polítics. Borràs, per contra, va insistir a situar els socialistes dins del bloc del 155 i va renegar del cove sense peix. Una posició ben difícil després dels pactes a la Diputació de Barcelona i a alguns consells comarcals.

 

Sigui com sigui, on se la jugarà de veritat l'independentisme no serà en aquesta investidura, sinó en la resposta a la sentència del Tribunal Suprem. Amb Sánchez o sense, aquell serà el moment de comprovar a què juguen -de veritat- partits i entitats i si el retorn a l'autonomisme és tàctic o estratègic.

 

Comentaris