L’ANC, un bé a preservar

“La vella política, on és el ciutadà qui va a remolc de les decisions dels partits en despatxos, ja no encaixa al carrer”

Des del seu naixement el 2012, els aparells dels partits independentistes han intentat influir en les decisions de l’Assemblea Nacional Catalana, i fins i tot prendre’n el control. Per prémer l’accelerador o per frenar, com a arma de lluites internes o com a escut per parar determinats cops. De vegades sense que les cares més visibles dels partits i els grups parlamentaris en fossin conscients, i de vegades en total connivència, el cert és que l’ANC ha hagut de fer molts equilibris i esforços per no acabar essent una eina política més i mantenir-se com una eina estrictament de lluita cívica al carrer.

Una independència d’acció imprescindible per poder exercir la veritable funció de l’entitat, pressionar l’independentisme institucional perquè doni compliment a les reivindicacions populars contrastades a les urnes. A la sala de màquines de l’ANC hi ha milers de persones voluntàries que piquen pedra cada dia al seu poble, sense que importi gens si el company ha votat la CUP, JxCAT, ERC o qualsevol altra opció. I aquesta és precisament la clau de l’èxit de les accions de l’ANC, inclosa la manifestació de la Diada.

 

Però en l’edició d’enguany hi ha polèmica. L’ANC, davant l’evident divisió de l’independentisme, aparentment més pendent d’aconseguir cadires per la via del pacte amb el 155 i de les properes autonòmiques que del Suprem i la unitat d’acció, ha decidit que a la zona reservada per a personalitats no hi hagi polítics. La moralitat del conte és que si no són capaços d’anar units en la defensa del mandat de l’1-O, no es mereixen cap mena de tracte de favor. Això no ha agradat a alguns –la majoria de la gent aguantarà la calor i l’aglomeració sense zones VIP-, que tal vegada no han acabat de pair que el procés, amb tots els seus defectes, és un moviment transversal que va de baix a dalt i no a la inversa. La vella política, on és el ciutadà qui va a remolc de les decisions dels partits en despatxos, ja no encaixa al carrer.

 

Comentaris (20)
Juanjo Fa 6 mesos
És obvi i notori que els nostres partits inde ens han defraudat bastant, però nosaltres no podem defraudar-nos. L'11-S hem de tornar a fer sentir la nostra veu, a Catalunya, Europa i al món. No surrender, companys/companyes., es el que volen els nostres enemics.
Josep Sierra Roca Fa 6 mesos
I tant que hem de preservar l'ANC!! Alguns polítics de despatx, "professionals" de la política, donen, al menys a mi, la sensació d'haver perdut la memória. Què, potser, l'ANC treballa contra la Llibertat de Catalunya o contra els Drets Humans?
Antoni andreo. Fa 6 mesos
Crec que estem en un nou escenari polític, que a molts no els agrada és perda poc a poc el Poder i utilitza Tots els mixans per conservar el que creuen que els pertanyen. Donec PERFICIAM 🗽
fidel Fa 6 mesos
Sintètic i molt ben explicat. Em dol la política d'exclusió d'ERC envers l'ANC quan aquesta no es doblega als seus desigs hegemònics partidistes, i no de país. No oblidem que ERC és el partit que no ha volgut cap mena d'unitat amb la reta d'independentistes i ara actua de forma acusatòria essent ella la culpable de la divisió; cosa que nove d'ara sinó de lluny. Aplaudeixo la decisió de l'ANC de no tenir espais VIP per a ningú. Els partits (ja ho diu la paraula, són només part) a l
CARXOFA Fa 6 mesos
CLAR..... Ets un torracullons.
el procés, amb tots els seus defectes, és un moviment transversal que va de baix a dalt i no a la invers Fa 6 mesos
Me temo que yerra en cuanto a la transversalidad y el movimiento de abajo a arriba. Lo único que se movió de abajo hacia arriba fue el helicóptero que usó Mas cuando tuvo que salir del Parlament por piernas, en vísperas de que el Señor se le apareciera en el Sinai con las Tablas de la Ley de Desconexión. Y lo único transversal del Procés es que todos los partidos lo han usado y lo siguen para intentar llevar el agua a su molino y pillar cacho.
carme Fa 6 mesos
No he sentit mai a ningú dir que la Carme Forcadell estigués fent de contrapoder amb aquell crit e :PRESIDENT POSSI LES URNES. ER el que voleu es desmobilitzar la gent perqué quant arrivi la sentencia, no hi hagi la resposta que vol el poble sinó la que vol ER , i es la de quedar bé amb el 155. PATETICS
LLARENA d'PENA Fa 6 mesos
I tant que s'ha de preservar la independència de l'ANC, deixant-la fora de l'interés (miserables) dels partits politics. Especialment, deixar-la fora de les mans d'EAC (Esquerra Autonomista) no sigui que en Tardà aconsegeuexi que tornem a anar a Madrid altre cop però per vitorear el Borbó enlloc de dir com ell va fer al Parlament escanyol alló de "mori el Borbó".
joanr Fa 6 mesos
L'ANC cal que es plantege formar una candidatura de gent independent per a les properes eleccions. Únic punt del programa: Declarar la independència i fer efectiva la república, passe el que passe, vinga la violència que vinga. De primer hauria de ser una amenaça clara als partits i si no inclouen aquest punt al seu programa, fer efectiva l'amenaça.
FRAN BCN Fa 6 mesos
Pel què jo conec,ANC son iaiesx tietes i jubilats que no tenen res més a fer. Una colla de radicals fanàtics...
Kepa Fa 6 mesos
Moltes ganes d'ofendre ibpoques per construïr hi ha per aquí... L'ANC serveix si fa d'element transversal i aglutinador de l'independentisme, en el moment que vulgui blanquejar els erros d'un partit en detriment de l'altre, s'haurà acabat.
Tesi molt dubtosa Fa 6 mesos
L'ANC sempre ha estat en íntima connexió amb els partits polítics; només cal veure qui són els fundadors. Dos ex-presidents de l'ANC, Carme Forcadell i Jordi Sànchez, han estat recompensats políticament amb càrrecs, i a Paluzie li ha pagat viatges Diplocat. Què més vols?.
ERC, QUO VADIS? Fa 6 mesos
Quan temps creiu que podreu enganyar a la gent? 7 anys com amb el tripartit? Aquesta vegada us esteu copiant l'estratègia amb JXCAT (PDeCAT/La Crida) i us en anireu els dos al fons del mar. Us penseu que els defensors del primer d'octubre, de l'unilateralisme, de la desobediència, de l'independentisme,...no veiem el que esteu proposant i fent? El PSOE-PSc és unionisme, abans, ara i sempre... per molta "mà estesa i mirada llarga".
BondiaCatalunya Fa 6 mesos
Els partits estan jugant amb foc. Ens estan abocant a l'abstenció. I no cal dir que per aquesta via prendrem mal.
Preservar l'ANC Fa 6 mesos
Per preservar l'ANC cal que deixi de fer de partit polític, o de caixa de ressonància d'interessos partidistes, que faci un discurs més intel·ligent, que deixi de crear confrontació dins el món independentista, i que dissenyi actuacions d'ampli consens.
Campanya contra ERC Fa 6 mesos
Hi ha una campanya mediàtica del món postconvergent contra ERC. La dreta no suporta perdre el poder i utilitza tots els mitjans al seu abast, entre ells l'ANC, que cau en la trampa d'una suposada puresa i radicalitat, desvinculada completament de la situació real. Els resultat de les primàries n'és un exemple ben desgraciat.
[email protected] Fa 6 mesos
La campanya contra ERC se l’han fet ells mateixos fen el contrari del q deien q farien.
Pressió als partits Fa 6 mesos
No, no és cap campanya mediàtica del món post convergent, és una exigència de la gent de peu de carrer (molts, inclús votants seus) a defensar la via de la independència i a frenar que Esquerra acabi convertint-se en la nova convergència fent "la puta i la ramoneta" de tota la vida que no ens ha acabat portant mai enlloc.
Angels Fa 6 mesos
D'acord plenament. I afegeixo que hem de participar a la proxima diada perque no puguin dir que l'independentisme s'ha desinflat i que la repressio ha conseguit que la gent s'arronsi. En tot cas, despres de la manifestacio es pot anar al Parlament o alla on vulgueu a manifestar EN SILENCI
vendetta Fa 6 mesos
ja se a pronunciado el mossèn????
Josep Sierra Roca Fa 6 mesos
Les "vendettas" i els insults, o mensteniments, no ens portaran en lloc.
anna Fa 6 mesos
Tens tota la raó. Jo no soc de cap partit però sí de l'ANC. I estic molt d'acord que treguin els partits de la zona Vip, molt d'acord.
Clar Fa 6 mesos
Que diu l’enciclica d’ERC? Que hem de fer els feligresos de la base? Serem ex comunicats si seguim l’heretgia ancista.? Que el Sant Pare parli i no els bisbets a mig consagrar!