Fora el franquisme del carrer!

"La decisió vergonyosa de l'Ajuntament de Tortosa de muntar una consulta, l'any 2016, està servint a Vox per reclamar la permanència del monòlit"

En política, la covardia la paguen els ciutadans. Dos símbols de la dictadura, com són el monument franquista de Tortosa i la comissaria de Via Laietana, han perviscut fins ben avançat el segle XXI gràcies a la inutilitat culpable dels responsables municipals d'ambdues ciutats, incapaços d'afrontar accions contundents que dignifiquin l'espai públic. És més, la decisió vergonyosa de l'Ajuntament de Tortosa de muntar una consulta, l'any 2016, està servint a Vox per reclamar la permanència del monòlit i, a sobre, aprofitar-ne el vernís democràtic que li va atorgar una votació estúpidament oportunista. Per tot plegat, és urgent que el Govern aprofiti el moment per retirar un monument a la barbàrie que va travessar l'Ebre per quedar-s'hi.

Els mateixos arguments valen per a la comissaria de la Via Laietana, tristament recordada com a l'edifici emblemàtic de la repressió i tortura de les forces policials de la dictadura. Una cinquantena d'entitats i la majoria dels veïns reclamen, des de fa anys, el trasllat de les instal·lacions i la ressignificació del lloc com a recordatori del patiment de les víctimes del franquisme. Una tímida placa, atacada reiteradament, evoca aquests fets a uns quants metres de la porta d'entrada, sempre custodiada per la policia nacional espanyola. El trasllat s'ha ajornat tant que l'edifici torna a ser un símbol de la repressió de l'Estat, aquesta vegada contra l'independentisme. Comuns i PSC no s'acaben de posar d'acord i ajornen la decisió un i altre cop, deixant clar l'acomodament de les esquerres espanyoles al sistema polític heretat del pacte amb el tardofranquisme.

 

Aquesta societat no es pot permetre la glorificació de la dictadura, menys encara quan està patint les represàlies de l'autoritarisme d'arrel franquista que perviu en les institucions de l'Estat. Tortosa i Barcelona ni són excepcions ni n'han de fer.

 

Comentaris (7)
Casiopeo Fa 1 mes
El dret a decidir nomes serveix per votar independencia segons voste ,la democracia per quan linteresa ,aquest monument se li ha de donar un altre significat pero la gent de tortosa el vol alla sembla molt poc democratic lo que voste diu
Las calles siempre serán de Fraga y de los indepes Fa 1 mes
Tendréis que montar turnos, y luego avisarnos a los demás para que nos pongamostrará a cubierto de vuestras gloriosas ocurrencias.
REFLEXIU Fa 1 mes
Hi estic d'acord, però crec que hi ha una declaració de monument vigent que s'hauria de revocar i a més el presupost per treure-ho va fer que els tortosins es decantesin per deixar-ho estar.
Doctor Strangelove Fa 1 mes
I el comunisme, i el comunisme! Recordo que hi ha carrers amb el nom de l'anomenat "asesino de Paracuellos del Jarama", i també d'una tal Pasionaria. Senyors, en aquest país portem anys blanquejant el comunisme i això a la llarga ho pagarem, de fet ja ho fem. I el que és pitjor, tota acció té una reacció, ja fa dies que existeix a Europa i ara aquí ha arribat de la mà de VOX. Que Déu ens agafa confessats a tots. Doc.
Annibal Fa 1 mes
El monument en el riu a Tortosa no s'ha de treure pas. La gent de Tortosa vol que hi sigui. Forma part de la seva memòria històrica. Si es treu, s'haurien de treure tots els monuments i noms de carrer de personatges comunistes, socialistes i d'ERC. Els dedicats a Lluís Companys també. No oblidem que el president va tolerar, fent la vista grossa, de les accions criminals i genocides d'anarquistes i comunistes. No sols els nacionals van ser criminals, els republicans també. Això no ho hem d'
Gombau Fa 1 mes
Doncs això...... cap el confessionari llepacisis
"vernís democràtic que li va atorgar una votació estúpidament oportunista" Fa 1 mes
Sembla que parlis, Cot, de l'1-O i de les estupideses que's succeeixen sense pausa al Parlament.
Ramon Fa 1 mes
Mentre que el procés semblava ben encaminat, ningú, però absolutament ningú i mira que n'érem sempre milions va fer cap esment ni de repúbliques ni de franquismes. Totes aquestes mandangues són contraprogramació de l'intent d'independència. I espanyolisme de facto. Espanyolisme progre, ja s'entén.