Fora el franquisme del carrer!

"La decisió vergonyosa de l'Ajuntament de Tortosa de muntar una consulta, l'any 2016, està servint a Vox per reclamar la permanència del monòlit"

En política, la covardia la paguen els ciutadans. Dos símbols de la dictadura, com són el monument franquista de Tortosa i la comissaria de Via Laietana, han perviscut fins ben avançat el segle XXI gràcies a la inutilitat culpable dels responsables municipals d'ambdues ciutats, incapaços d'afrontar accions contundents que dignifiquin l'espai públic. És més, la decisió vergonyosa de l'Ajuntament de Tortosa de muntar una consulta, l'any 2016, està servint a Vox per reclamar la permanència del monòlit i, a sobre, aprofitar-ne el vernís democràtic que li va atorgar una votació estúpidament oportunista. Per tot plegat, és urgent que el Govern aprofiti el moment per retirar un monument a la barbàrie que va travessar l'Ebre per quedar-s'hi.

Els mateixos arguments valen per a la comissaria de la Via Laietana, tristament recordada com a l'edifici emblemàtic de la repressió i tortura de les forces policials de la dictadura. Una cinquantena d'entitats i la majoria dels veïns reclamen, des de fa anys, el trasllat de les instal·lacions i la ressignificació del lloc com a recordatori del patiment de les víctimes del franquisme. Una tímida placa, atacada reiteradament, evoca aquests fets a uns quants metres de la porta d'entrada, sempre custodiada per la policia nacional espanyola. El trasllat s'ha ajornat tant que l'edifici torna a ser un símbol de la repressió de l'Estat, aquesta vegada contra l'independentisme. Comuns i PSC no s'acaben de posar d'acord i ajornen la decisió un i altre cop, deixant clar l'acomodament de les esquerres espanyoles al sistema polític heretat del pacte amb el tardofranquisme.

 

Aquesta societat no es pot permetre la glorificació de la dictadura, menys encara quan està patint les represàlies de l'autoritarisme d'arrel franquista que perviu en les institucions de l'Estat. Tortosa i Barcelona ni són excepcions ni n'han de fer.

 

Comentaris