Franco no era català

"Com a ciutadà, demano a algun diputat socialista -o republicà, per descomptat- que s'interessi per la Real Academia de la Historia"

Aquests últims anys hem pagat, entre tots, els set milions d'euros públics que han costat els 50 toms del Diccionario Biográfico Español, una obra monumental que inclou les biografies dels 40.000 personatges suposadament més importants de la història espanyola. En el seu moment, va resultar polèmic el fet que l'entrada de Francisco Franco la redactés un dels membres de la Real Academia de la Historia (RAH), Luis Suárez Fernández, que, simultàniament, era el president de la Hermandad del Valle de los Caídos, i que va fer l'aportació que es podia esperar; amb la rigorositat, això sí, de no considerar-lo un personatge català. De passada, Suárez Fernández també va tenir temps de biografiar Escrivá de Balaguer, de qui va escriure que "el 14 de febrer de 1943, mentre celebrava la Santa Missa, el Senyor li va fer veure al pare Escrivà la solució jurídica que permetria l'ordenació de sacerdots a títol de l'Opus Dei". Vejats miracle!, que diria el vell Turmeda. Igualment resultaven bastant hagiogràfiques les biografies Felip de Borbó i les seves germanes, que van arribar escrites des del palau de la Zarzuela. També va semblar una mica estrany que entre els biografiats hi figuressin alguns membres destacats de les grans empreses madrilenyes com Prosegur, Halcón Viajes o El Corte Inglés. Però, en fi...

El cas és que la RAH continua una tasca que ja fa temps que perdura: "L'autorització la va donar Felip V per Reial Cèdula de 17 de juny de 1738. Des d'aleshores, l'Acadèmia va gaudir de la reial protecció, vincle institucional que perdura, en ser Sa Majestat el Rei Patró de totes les Reials Acadèmies", diuen ells. I entre Felip i Felip, entre la V i la V amb bastonet, prop de tres-cents anys d'escriure la història, com diuen ells, "gaudint de la reial protecció".

 

Protecció i il·luminació, com la de l'actual presidenta de la RAH, que afirma que "la deslleialtat ve d'antic i, precisament per això, bascos i catalans han estat beneficiats pels governs espanyols en diferents èpoques, és a dir, finançats per tots els espanyols". La senyora també assegura que "la immersió lingüística, per exemple, el que es crea és una mà d'obra barata. Quan se li fa una immersió lingüística a un immigrant que arriba parlant espanyol, fins fer-lo desaparèixer com a llengua amb la qual es pugui moure pel món, el que s'està és limitant enormement les seves opcions de futur. Mà d'obra barata". Més encara: "el català és una llengua esplèndida, però l'espanyol el parlen 500 milions de persones a tot el món. Els oligarques i els intel·lectuals orgànics que s'estan beneficiant de l'independentisme envien els seus fills a estudiar a l'estranger".

Total que, com a ciutadà, demano a algun diputat socialista -o republicà, per descomptat- que s'interessi per la Real Academia de la Historia perquè, com diu Ferran Pedret "és preocupant quan comences a veure que una cosa lliga amb l’altra, i amb el suport de diners públics". I, com denuncia ell, amb tota la raó, "ni un euro públic per a una cosa així". Endavant PSC!!!

 

 

Comentaris (25)
entranyable Fa 6 mesos
Justa la fusta! Un article que suscita bons comentaris en pro i en contra i que en rigurosa anàlisi defineix a cadascú. Com sempre el poder corromp sempre i el poder absolut corromp absolutament, i jo com a historiador titolat joiós d'estar al costat correcte de la historia que continua i continuarà investigant i denunciant les m'afies i mafiosos oficilalistes i inquisitorials. Ja n'hi ha prou de mentides!
Pako Jones Menda Fa 6 mesos
A molt estirar el castella el parlen 47 mil-lions, la resta parla mexicá, argentí, chilé, etc.
Narcís ( qui parla d'una llengua de misèria, d' explotació, d' analfabetisme, d'emigració i no de poca delinqüència ? .. però, ah, aviat farem d'USA un país hispanoamericà .. oh, quin èxit , oh . . . . . la llengua més parlada del món . . . . . . . .! ) Fa 6 mesos
Ara que hi penso .. amb l'espanyol no pots anar enlloc .. ets mut i sord ( ningú el coneix àdhuc ni vol coneixè'l ( excepció feta dels ' espanyols ' d'on no es ponia el sol que, no oblidem, van voler deixar de ser-ho ! ) !
Narcís ( no només ens espolien IVA, IRPF, IMPOST DE SOCIETATS, IMPOSTOS ESPECIALS , a saber d' altres TRIBUTS i TAXES .. que per si fos prou obliguen empreses a anar-se'n cap enllà ! ) Fa 6 mesos
Ras i curt : la maldat així la delinqüència no té retop, ço és : -- saben capital natural d'aquest estat és Barcelona ! -- saben motor/ tractor d'aquest estat és Catalunya ! Però volen sigui madrid tant sí com no .. fer de madrid el ' districte federal ' d'espanya i resta províncies a la babalà ! PD : de ben segur no serien ' espanyols ' aquests castellans si no els deixessin ser-ho àdhuc guanyant-hi per no ser-ho !
joanr Fa 6 mesos
Molt bo!! Dels sociates pots esperar tot. Ara bé, d'ERC? Un analfabet no-independentista com Rufian s'apunta al carro sociata criticant l'Institut Nova Història. Aquest individu està preparant un tripartit d'"esquerres" amb sociates i comuns.
Raúl Vicente Fa 6 mesos
Desde cualquier punto de vista humanitario, cristiano o ético, siempre ha de defenderse a la lengua más débil. La castellana, como es evidente, NO LO ES.
ton c. Fa 6 mesos
i si no que li encarreguin una nova história d´Espanya a Pio Moa
NEUQUEN Fa 6 mesos
ESPAÑA SIN AMERICA NO ES NADA , CATALUNYA SIN AMERICA NO ES NADA .
BABALAU Fa 6 mesos
TRAPERO REY DEL TRAP
David Fa 6 mesos
Tots sabem que la mà d'obra barata a Catalunya només parla castellà. I no és per falta d'opcions, ja que la immersió lingüística assegura que tothom conegui el català.
Montserrat Fa 6 mesos
Chapeau, Salvador!
David Fa 6 mesos
Tots sabem que la mà d'obra barata a Catalunya només parla castellà. I no és per falta d'opcions, ja que la immersió lingüística assegura que tothom conegui el català.
airausu Fa 6 mesos
Per (erc) res del que passa a Ñ no és problema. El problema són els 1.500€ al mes de l'INH. Vergonyós que la mafia junquerista siguin més hooligans defensant els símbols Ñols que els propis votants de VOX. DUI.
Miquel Fa 6 mesos
Bravo! Q deixen en pau l'INH i vagin contra les acadèmies reials, infinitament més dotades amb diners públics (també dels catalans).
Montesquieu Fa 6 mesos
Un "trabajo" de borbonia que hace honor a su "visión" de "su" españa
Josep Sierra Roca Fa 6 mesos
Totalment d'acord. D'on ha sortit aquesta Carmen Iglèsias?
Ramon C. Fa 6 mesos
El PSOE ha manat molts anys a Espanya: ha fet alguna cosa del que ara l'hi demanes? Ara tampoc ho farà : son i seguiran sent espanyols...
pesecé, colons Fa 6 mesos
Molt bon article. Aquests mediocres vividors del pesecé amb la reial merda aqiesta ara no diran ni mu. I l'Iceta deu estar fen-se un foradet a la piscina aquella amb 8000 homes fornits.
Vlad Fa 6 mesos
Mentre siguem espanyols tindrem aquesta desgràcia. D'igual manera, com a català i llicenciat en periodisme, tampoc vull mitjans subvencionats. És l'efecte bumerang.
Las obras del INH son ejemplos de novela histórica altamente recomendable para lectores pequeños, rídiculos y enfadados. Fa 6 mesos
Los que prefieran la ciencia ficción siempre pueden optar por el Libro Blanco de la Transición Nacional.
image/svg+xml