Florentino Pérez, el privilegi de tenir la paella pel mànec

"La comissió d'investigació del projecte Castor del Parlament ha donat una oportunitat als diputats de cantar-li les quaranta al president del Reial Madrid"

La compareixença de Florentino Pérez davant de la comissió d’investigació del projecte Castor del Parlament de Catalunya ha deixat una imatge clara del divorci existent entre els comuns dels mortals i aquells que fan i desfan amb la tranquil·litat de tenir la paella pel mànec amb la complicitat, fins i tot, d’aquells a que s’ocupen de la gestió dels assumptes públics.

Si bé Pérez ha començat la seva intervenció advertint que no podia donar explicacions de coses que no sabia perquè el Castor era un projecte en el que no havia participat perquè com a president d’una multinacional amb milers de projectes i milions d’euros de facturació a l’any té massa maldecaps i no està al corrent de tot, finalment ha acabat parlant més del que s’esperava. I això ha donat l’oportunitat de seguir un cara a cara amb diputats com Maria Sirvent de la CUP, que li ha fet passar una mal tràngol en recordar-li totes les conseqüències negatives que ha tingut per a la ciutadania el controvertit projecte a les costes de Castelló i Tarragona.

La intervenció de Sirvent també ha obert pistes que haurien de ser aclarides, com el fet que s’apuntin actuacions del Govern que podrien beneficiar els negocis que Pérez té en l’àmbit de l’atenció social. Quins són en realitat els passos del Govern que podrien beneficiar Pérez com ha apuntat Sirvent?

Que Florentino Pérez no s’ha sentit còmode en la seva visita al Parlament ha quedat ben clar quan en diverses ocasions ha intentat prendre la paraula quan no li tocava acabant gairebé forcejant amb el president de la comissió encenent el micròfon quan no li tocava. Una demostració més que aquells que no formen part de la ciutadania corrent es creuen amb el dret de subvertir protocols i fer el que els convingui quan els convingui.

 

El president del Reial Madrid també ha estat hàbil en eludir responsabilitats i a deslligar-se de qualsevol conseqüència econòmica del que ell ha admès que ha estat “una fatalitat”. La consciència, però, la té ben tranquil·la, si es té en compte que per ell l’Estat és qui ha d’assumir els riscos d’un projecte amb implicacions geològiques perquè, en cas contrari, no es podria haver fet.

El pas de Pérez per la cambra catalana serveix per recordar que el Parlament de Catalunya té en marxa diverses comissions d’investigació i una d’aquestes, la del 155, està sent boicotejada per alguns dels testimonis citats, que han buscat excuses legals per no presentar-se per no donar la cara. Ni Mariano Rajoy, ni Soraya Sáenz de Santamaría, ni Juan Ignacio Zoido, entre d’altres, s’han avingut a participar en la comissió del Parlament, un instrument important de la cambra a favor de la transparència dels afers públics amb àmplies implicacions pel conjunt de la ciutadania. I com ha demostrat el cas de Florentino Pérez una oportunitat per cantar-los les quaranta a aquells que, com bé ha dit el mateix president d’ACS, no estan gens acostumats a que els parlin amb determinada claredat. Què menys!

 

Comentaris