La gran família de Franco

"Traslladat Franco, ara queda per veure on posa la ratlla de la reparació democràtica el pròxim govern espanyol"

El més significatiu de l'exhumació del dictador ha estat l'actitud de la seva família. En tot moment s'han comportat com a aristòcrates ofesos, desafiants i amb gestos volgudament provocadors, com els visques a Espanya i a Franco o la performance falangista del cementiri de Mingorrubio -també propietat de l'Estat- amb exhibició de la família Tejero i gran quantitat d'iconografia, visual i sonora, de la dictadura. Fa l'efecte que la família Franco ha considerat que calia sobreactuar l'ultratge pel trasllat de les restes de l'avi, no fos que algun dia se'ls pregunti per l'origen de la seva fortuna familiar.

 

Traslladat Franco, ara queda per veure on posa la ratlla de la reparació democràtica el pròxim govern espanyol. Moure el taüt del dictador, tot i l'espectacularitat de l'acció, és un gest d'abast limitat, que no implica que es faci justícia amb les de víctimes del franquisme, ni amb els estralls -polítics, personals, culturals i socials- que van causar tres anys de guerra i quatre dècades de tirania. Els ossos de centenars de milers de persones continuen sota els revolts dels camins i a les tàpies dels cementiris, esperant recuperar la dignitat i la identitat.

 

 

I queda el franquisme incrustat a les mentalitats de gran part de la societat espanyola i de la majoria de l'alt funcionariat de l'Estat, els cossos de seguretat i els militars. Vox apareix a les enquestes com el tercer partit en intenció de vot en les pròximes eleccions del 10N, raspant suports al PP i Ciutadans que, alhora, són els seus socis a totes les institucions on això és possible. Una gran família. Franquisme pur. Política momificada.

 

Comentaris (4)
La gran familia Pujol Fa 3 mesos
Ahora que han desalojado a Franco es muestra oportunidad para dar al avi Florenci un sepulcro a la altura de sus merecimientos, en el Valle de los Misales.
La Fat afebleix el cervell Fa 3 mesos
Els títols nobiliaris no s'autoproclamen, es reben o s'hereten. Concretament el de Comte de Barcelona va pertànyer als reis d'Aragó des 1165 i als reis d'Espanya des de 1516.
Oriol Fa 3 mesos
El 1516 no existia cap rei d'Espanya. El Austries eren Reis, Comtes, Duc s de molts territoris, però mai no d 'Espanya. El primer Borbó per les armes va unificar els regnes sota les lleis de Castella, no pas d'Espanya, que no existia.
Exiliado Fa 3 mesos
¿Esperanza? Ninguna. Tras el circo,todo seguirá igual o peor,¡Se está bien así!
Fat Boy Fa 3 mesos
Nomes faltava l'autoanomenat Conde de Barcelona despedint la mamarratxada, igual que va fer el seu pare el 1975.