Exigim unitat estratègica

"Fracassada la pressió diplomàtica, a Madrid no hi ha cap idea de com encarar un escenari en què el conflicte entre Catalunya i Espanya s'ha convertit en una qüestió europea"

Igual que passava en les pel·lícules de gènere catastròfic dels anys setanta, la tempesta del dia 13 de gener a Estrasburg es veu a venir, implacable i inevitable. Aquell dia -dilluns de la setmana que ve- els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comin entraran per la porta gran de l'Europarlament com a representants de la llista que va guanyar les eleccions europees a Catalunya, amb un milió de vots. Veurem quina serà l'actitud dels altres 747 eurodiputats i, sobretot, comprovarem quina serà la reacció des dels escons espanyols, la majoria immersos en un profund sentiment d'humiliació patriòtica.

Però, a més d'això, el ple del dia 13 deixarà constància gràfica -si no hi posen remei- de l'absència de l'eurodiputat Oriol Junqueras. Des del punt de vista de les institucions europees, serà el dia 1 del segrest d'un càrrec electe al que se li impedeix exercir la feina de representació que el Parlament Europeu té l'obligació de facilitar i garantir. Aquesta diada de Reis s'ha fet pública la convocatòria als tres eurodiputats catalans, sense que des d'Estrasburg s'hagi prestat la més mínima atenció a les maniobres de la Junta Electoral Central de Madrid. Tot plegat està fent entrar en ebullició les institucions espanyoles i el règim que les sustenta, incapaços d'entendre la negativa en bloc dels tribunals europeus a eixamplar la persecució de polítics catalans al nord dels Pirineus.

 

Fracassada la pressió diplomàtica, a Madrid no hi ha cap idea de com encarar un escenari en què, definitivament, el conflicte entre Catalunya i Espanya s'ha convertit en una qüestió europea. L'escenari és el millor -d'entre els imaginables- per a l'independentisme català, amb un sistema judicial desconcertat, un govern espanyol fràgil i el focus europeu sobre l'autoritarisme espanyol. Des de la societat catalana, per tant, és el moment d'exigir unitat estratègica a unes forces polítiques que s'hi han compromès reiteradament. Els partits es juguen unes eleccions, però aquest país s'ho juga tot.

 

Comentaris (9)
Ramon Fa 1 mes
No se m'acut cap raó per sumar amb ERC. Per què hauríem de fer-ho, els independentistes? Per què hauríem de fer-ho, els nacionalistes catalans? Per què hauríem de fer-ho, els catalanistes? Per què hauríem de fer-ho, els demòcrates que, com a tals, rebutgem els populismes chavistes?
Com? Fa 1 mes
"L'escenari es el millor dels imaginables per l'independentisme català"? No sé, pero amb la impossibilitat de formar gobierno, estavem molt millor. Ens acabem de vendre per un plat de llenties autonomistes pq els politics tenen por, o uns altres interessos, i la premsa considera q "anem guanyant" nomes pq desde la UE no s'empassen les burrades judicials espanyoles. Som increiblement naifs, ingenus i passarells, avui es un dia molt trist i no ho volem veure
joanr Fa 1 mes
ERC ja ho ha dit claret, no som prou per fer la independència. No cal comptar-los com a partit independentista. Puigdemont és el president en qui hem de confiar.
Raquel saragoSSa i iSSeta de Franco.SsancheSS, nazional.socialisme ds la CAL VIVA Fa 1 mes
Tots d'esquerres i nazional.socialistes com el junqueras i els seus amos del gal, socialisme.hitleria de tir a la nuca dels independentistes i catolics como dios manda.
RAQUEL Fa 1 mes
CONVERGENCIA ES ULTRADERECHA...NO TIENE NADA EN COMUN CON LA JUSTICIA SOCIAL EL PROGRESISMO DE ERC
Tenint l'estat espanyol acorralat. Fa 1 mes
I erc insistint a anar cadescun pel seu compte a pidolar.
Maria Fa 1 mes
Unitat estratègica? ERC no vol. Ha enganyat als votants i nosaltres els castigarem. Fan un discurs diferent ara que no pas dies enrere. La comunicació no verbal de l'aragonès i la Vilalta no és sincera i se'ls hi nota molt. Són mentiders i dolents.
Europeu Fa 1 mes
E é neste momento exacto de debilidade castelhana na Europa que a prostituhida ERC se vende ao inimigo, trahindo a Catalunha ainda mais fundo. Têm maioria eleitoral, nada há a dizer, a Catalunha ama o marido machista castelhano, e precisa dele para malsão deleite próprio, do tipo orgásmico. A Europa, creio bem, aprende a desprezar os hespanhoes - tout court - castelhanos ou catalães, duas cobardias complementares, uma que viola e bate gente indefesa, outra que prefere a democracia em cati
Ramon Fa 1 mes
La unitat convé de cara a assolir l'objectiu comú. Però... exactament quin és, aquest objectiu comú amb ERC?