L’Estat, enrabiat i preocupat

"El règim del 78 lluita amb ungles i dents, es resisteix a la seva defunció, però la seva desaparició s’està coent a foc lent"

Franco i Catalunya han començat com a temes estrella d’aquesta campanya electoral entre els partits espanyols. El PSOE és el que més intenta explotar-los. S’apunta tots els mèrits de l’exhumació -això sí, sense pronunciar-se sobre altres demandes històriques, com podria ser l’anul·lació dels judicis del franquisme- i s’erigeix com l’únic partit capaç de solucionar el conflicte català amb moderació i ponderació. Mentrestant, la dreta intenta referir-se cada vegada menys a Franco i omplir aquests buits parlant de Catalunya. I després hi ha Podemos i Más País, que no poden apuntar-se l’èxit de l’exhumació ni tampoc el d’una solució viable a la qüestió catalana.

I així les coses, Catalunya s’ha acabat convertint en l’epicentre de la campanya electoral. Ara mateix, a Madrid, preocupen molt els CDR, el Tsunami Democràtic i, en menor mesura, la visita de la família reial a Barcelona aquest dilluns. De fet, ho ha deixat molt clar Pablo Casado aquest diumenge, en un acte electoral a Madrid: “Això és Espanya!”, exclamava amb molta indignació el dirigent popular mentre parlava de les concentracions convocades per expressar el rebuig a la monarquia així com de totes les iniciatives proposades pels CDR i per Tsunami Democràtic.

 

Les institucions de l’Estat i els seus polítics estan ara entre molt enrabiats amb el que està passant a Catalunya i, alhora, molt preocupats. No suporten fer el ridícul però tampoc saben què fer-ne. El seu únic objectiu és mantenir viu el règim del 78, que cada vegada convenç menys. Lluita amb ungles i dents, es resisteix a la seva defunció, però la seva desaparició s’està coent a foc lent.

 

Comentaris