L’esquerra espanyola mor per coronavirus

“Els partits hauran d’actualitzar el seu argumentari, sobretot pel que fa a pactes i expectatives. El virus ha aclarit incògnites polítiques”

‘Jugada mestra’ de Pedro Sánchez i del PSOE. En només tres mesos, ha esborrat del mapa qualsevol signe vital de l’esquerra espanyola post-transició. Podemos ja és oficialment una crossa secundària i substituïble en qualsevol moment per Ciudadanos o pel PP. Les promeses de reforma del règim del 78 –que no de ruptura- i de democratització de l’Estat, especialment pel que fa al conflicte polític català, a un poder judicial empeltat de franquisme i a un sistema social controlat per unes elits extractives que cronifiquen la precarietat, han estat substituïdes per reverències a militars, banderes, Borbons, empreses de l’IBEX i patronals del règim.

Podemos ha passat de seure al carrer i rebre cops de porra el 15M a gestionar el poder real de la maquinària d’Estat. I no ho ha paït bé. El seu silenci aterridor davant d’una nova involució democràtica aprofitant la crisi del coronavirus el fa còmplice conscient i actiu, i confirma que és impossible reformar Espanya formant part del negoci del règim del 78. Ni republicanisme, ni classe treballadora, ni radicalitat democràtica.

 

El partit de Pablo Iglesias ha estat súbdit del PSOE quan Moncloa ha executat una maniobra recentralitzadora sense precedents per intentar marginar Catalunya en la gestió de la crisi sanitària, quan ha donat més credibilitat a un militar que a un científic, quan ha tret al monarca a la tele a dir que cal més patriotisme per derrotar el virus, quan ha callat davant les amenaces del Suprem a funcionaris de la Generalitat per impedir que els presos polítics puguin passar el confinament a casa, com recomana l’ONU, o quan avala uns nous pactes de la Moncloa per tapar la ferum d’un règim ja putrefacte.  

El coronavirus ha posat punt i final a l’esperança que un sector de l’independentisme tenia que Espanya pogués fer un tomb republicà en els propers anys. Quan passi aquesta crisi, i amb unes eleccions a Catalunya, els partits hauran d’actualitzar el seu argumentari, sobretot pel que fa a pactes i expectatives. El virus ja ha aclarit algunes incògnites polítiques. 

 

Comentaris