L'Espanya tètrica

"Els ciutadans espanyols consideren més prestigiosa la Guàrdia Civil que la Universitat"

El CEO ha deixat al descobert un panorama absolutament tètric de l'opinió pública espanyola, no gaire allunyat dels paràmetres ideològics del franquisme. Els ciutadans espanyols consideren més prestigiosa la Guàrdia Civil que la Universitat, pensen que Catalunya té massa autonomia i -esfereïdor!- gairebé la meitat dels enquestats no acceptarien la independència de Catalunya ni tan sols encara que s'hagués decidit a través d'un referèndum acordat i reconegut des de la seva pròpia legalitat.

Aquest context social, autoritari i ultranacionalista, hauria de ser una de les principals preocupacions de les forces polítiques espanyoles, molt especialment les forces progressistes. Per definició, l'esquerra aspira a la transformació social i a l'aprofundiment de la democràcia i dels drets de la ciutadania, un objectiu absolutament incompatible amb axiomes militaritzants com la creença que la unitat de la pàtria és un bé moral que està per sobre de la política i de la decisió de les persones.

 

Aquesta descripció de l'opinió pública espanyola dibuixa una illa al món, circumscrita a l'Espanya monolingüe i uninacional, d'agressivitat extrema contra la diversitat interna dels territoris de l'Estat. Una excepció mundial, amb uns mitjans de comunicació que criden a la repressió i a la violència contra el projecte polític que es reflecteix en una majoria al Parlament de Catalunya. Un adoctrinament profund encerclat pels murs de la llengua castellana, utilitzada com a filtre opac que menysprea el que hi ha a fora.

 

Comentaris