ERC no es pot quedar sola

"La coalició d'esquerres és el millor interlocutor imaginable, sempre i quan es descarti l'escenari apocalíptic d'un trifachito amb els neofalangistes de Vox"

Encara que sigui per emplaçament extern, és molt important que JxCat i ERC es comportin com a socis d'un Govern compacte i, encara més, com a aliats estratègics davant d'una probable negociació que serà difícil, arriscada i amb unes enormes possibilitats de fracàs. Com és obvi, les bases socials de l'independentisme no tenen cap mena de simpatia respecte a Pedro Sánchez, un líder que s'ha passat la campanya electoral competint amb la dreta extrema i l'extrema dreta en la subhasta repressiva contra Catalunya. Però també és cert que la coalició d'esquerres és el millor interlocutor imaginable, sempre i quan es descarti com a convenient l'escenari apocalíptic d'un trifachito amb els neofalangistes de Vox incrementant la repressió fins a nivells dictatorials.

Hi ha mínims. El primer és el reconeixement explícit per part del govern de Madrid de que estem davant d'un conflicte polític i que, en conseqüència, requereix negociacions entre partits i institucions. No només això, el futur govern PSOE-Podemos s'ha de comprometre a abandonar la via repressiva i el Codi Penal. Això implica, almenys, un canvi de rumb en la Fiscalia General de l'Estat. En segon lloc, cal materialitzar el sit and talk amb una mesa de partits, eficaç i sense condicions prèvies. Per cert, al president de la Generalitat se li agafa el telèfon, és la màxima expressió institucional de Catalunya.

 

A partir d'aquí, és difícil fer previsions. La conjuntura judicial europea pot afavorir -o no- la posició catalana i no cal ser endevi per imaginar tota mena d'entrebancs, evidents i/o subterranis. Però la part catalana no pot ser un sol partit ni mig Govern, això forma part de l'estratègia de Madrid.

 

Comentaris (17)
Exiliado Fa 2 mesos
¿Negociar? Los catalanes no negociamos con terroristas de Estado.
Narcís ( conclusió : d'aquest estat o país veí botxí .. mai per mai ningú n'esperi res decent ! ) Fa 2 mesos
Ras i curt : si al ' tristpartit ' , defora/ espanya, ja anaven contra PSC per fer manetes amb ERC ( i EUiA) tot tenint el Govern català en lloc de ben parlar del partit català .. què no farien ara defora tot tenint el govern espanyol ? PD : ídem !
Ramon Fa 2 mesos
ERC, EL CAP COT I CUL EN POMPA.
i SEGUIM! Fa 2 mesos
S'ha de ser somero per a investir Sánchez com a presidente del gobierno español abstenint-vos,ERC.
Ningú a espanya te res per oferir a Catalunya que no sigui aixafar-la. Fa 2 mesos
Jo prefereixo que el perill em vingui de cara, no d'esquena, que és el que ha fet sempre en FelipeGonzàlez i els seus, i podemos. És més factible defensar-se. Ningú a Catalunya te cap mecanisme per fer complir rès a l'Estat. El psoe i podemos faran el mateix que faria el feixisme evident, però "sin que se note el empeño". Cal bloquejar l'estat. Que facin noves eleccions i/o que pactin amb els feixistes coneguts. Per Catalunya suposarà el mateix, repressió. L'estat no el controla el p
Català a Mallorca Fa 2 mesos
Amb terroristes no es negocia. O amollen els ostatges, entreguen la S i la O, retiren les forces d, ocupació i s, avenen a parlar d, autodeterminació o patada al cul. Així d fàcil
Ramon Fa 2 mesos
Res, res, ERC, res d'anar plegats a investir de franc els sociates. Separats. Que separats sumem més i eixamplem la base.
Francesc Fa 2 mesos
Ens roben, ens pegan, en insulten, ens fan de tot, som un poble sotmès per lleis nomès contra Catalunya per empresonar-nos i vols que ERC els i doni la presidència. No demanem els vols que demanen, surt al carrer tant sols volem INDEPENDENCIA. L'esquerra espanyola = fatxes espanyols.
Edgar Fa 2 mesos
El "millor" interlocutor no vol dir que sigui un bon interlocutor, no ho serà mai. Fins al moment (des de fa anys) el PSOE es comporta com el PP, creant noves lleis repressives a mida, ignorant al nostre president, mentint amb el problema de "convivència", acusant de terrorisme als manifestants ... Per què s'ha de recolzar tot això? No siguem innocents (una altra vegada) ... Espanya és una democràcia... "nominal" però una dictadura de facto respecte a Catalunya. El NO és l'única respo
ERC, no!. Fa 2 mesos
JJa fa temps que deixes veure el teu caràcter esquerrarepublicanós, Sr. Cot. ERC, sempre ha volgut anar sol, no?, doncs que hi vagi fins al final. També voldrà la unitat de l'independentisme a les pròximes eleccions catalanes?.
Presoner 43781002 Fa 2 mesos
Quina vergonya de polítics i comentaristes acomplexats amb mentalitat provinciana que tenim... Cap govern castellà negociarà res que no siguin engrunes autonòmiques i l'única manera d'aconseguir respecte és donar la puntada de peu a les parts que l'esquerra castellana, per altra banda, s'ha guanyat amb escreix.
Uy, uy, uy .... Fa 2 mesos
... y más uy.
Boris Fa 2 mesos
ERC sempre ha volgut anar sola. I ara que se li veu el llautó vol la unitat estratègica?
Fat Boy Fa 2 mesos
Si l'alternativa al feixisme es votar l'acces al govern dels socialfeixisme, ja podem llençar el barret al foc. A mes, des de quan s'obren converses amb ostatges i exiliats?.
Anselm Llorenç Fa 2 mesos
A Sud-Àfrica va haver-hi llargues converses i negociacions amb Mandela a la presó. De fet, Mandela negociava des de la presó estant.
Fat Boy Fa 2 mesos
I tambe facilitava l'investidura del Pieter Botha?.
Victor Fa 2 mesos
Tens aró. Si cal unitat ara també és el moment.
Adrocat Fa 2 mesos
Unitat ara ?, per legitimar l'abstenció o el "si" d'ERC ?, amb ostatges i exiliats ?, ... si us plau ja n'hi ha prou de marejar la perdiu.
Europeu Fa 2 mesos
Apoiar um Governo nacionalista pseudodemocrático castelhano do PSOE é apenas a continuação do suicídio nacional, lento, da Catalunha.
Ramon Fa 2 mesos
Que ERC no es pot quedar sola? Al contrari. S'HA de quedar sola. ERC, després d'haver torpedinat i trencat la unitat que potser ens hauria dut a la llibertat ara té la santíssima barra de voler arrossegar Junts per Catalunya a la ignomínia d'investir a canvi de res els sociates i ho vol no pel bé de la nació catalana sinó pel bé d'ERC. Si Junts per Catalunya pica l'ham, punt i final Junts per Catalunya. Enter FNC, Primàries o el que sigui.