ERC no es pot quedar sola

"La coalició d'esquerres és el millor interlocutor imaginable, sempre i quan es descarti l'escenari apocalíptic d'un trifachito amb els neofalangistes de Vox"

Encara que sigui per emplaçament extern, és molt important que JxCat i ERC es comportin com a socis d'un Govern compacte i, encara més, com a aliats estratègics davant d'una probable negociació que serà difícil, arriscada i amb unes enormes possibilitats de fracàs. Com és obvi, les bases socials de l'independentisme no tenen cap mena de simpatia respecte a Pedro Sánchez, un líder que s'ha passat la campanya electoral competint amb la dreta extrema i l'extrema dreta en la subhasta repressiva contra Catalunya. Però també és cert que la coalició d'esquerres és el millor interlocutor imaginable, sempre i quan es descarti com a convenient l'escenari apocalíptic d'un trifachito amb els neofalangistes de Vox incrementant la repressió fins a nivells dictatorials.

Hi ha mínims. El primer és el reconeixement explícit per part del govern de Madrid de que estem davant d'un conflicte polític i que, en conseqüència, requereix negociacions entre partits i institucions. No només això, el futur govern PSOE-Podemos s'ha de comprometre a abandonar la via repressiva i el Codi Penal. Això implica, almenys, un canvi de rumb en la Fiscalia General de l'Estat. En segon lloc, cal materialitzar el sit and talk amb una mesa de partits, eficaç i sense condicions prèvies. Per cert, al president de la Generalitat se li agafa el telèfon, és la màxima expressió institucional de Catalunya.

 

A partir d'aquí, és difícil fer previsions. La conjuntura judicial europea pot afavorir -o no- la posició catalana i no cal ser endevi per imaginar tota mena d'entrebancs, evidents i/o subterranis. Però la part catalana no pot ser un sol partit ni mig Govern, això forma part de l'estratègia de Madrid.

 

Comentaris