ERC envia a Madrid més fractura que factura

"Les institucions de Madrid, per primera vegada, no estan reaccionant de forma unànime a la vista dels fracassos de la justícia espanyola a Europa"

La responsabilitat que adquireix ERC amb el pacte amb el PSOE és immensa, més encara quan un sol partit s'autoatorga, com a poc, la representació de la totalitat de l'independentisme. Tenen raó JxCat i el president Torra quan qüestionen la negociació individual -i opaca- dels republicans, però també és cert que era molt difícil d'imaginar qualsevol altre format. De tota manera, ERC hauria de ser molt clara pel que fa als termes de l'acord i reconèixer que, en la pràctica, no tindrà conseqüències concretes perquè tant la mesa de negociació com les urnes del final de les negociacions són totalment interpretables per part del PSOE. Aquest no és, no pot ser l'objectiu del pacte.

Els efectes més clars de l'acord tenen a veure amb la possibilitat de posar una falca en la unitat dels partits i les institucions de Madrid que, per primera vegada, no estan reaccionant de forma unànime a la vista dels fracassos de la justícia espanyola a Europa. El suport d'ERC -i encara més el de Bildu- són incompatibles amb una col·laboració estreta dels socialistes espanyols amb els partits del trifachitoque han aixecat la destral de guerra (preventiva) no només contra les instàncies judicials d'Europa, sinó també contra qui es plantegi acatar-les, sigui l'Advocacia de l'Estat, La Moncloa o el Tribunal Constitucional. Qui acati la sentència de Luxemburg serà considerat un traïdor.

 

Seria ideal que l'independentisme recuperés la unitat estratègica, però també és cert que ara l'enfrontament intern a Madrid facilita les coses a Barcelona. I que hi ha un partit independentista per a l'escenari de l'èxit en les negociacions i n'hi ha un altre que cobreix ideològicament el fracàs. Hi ha pilotes a les teulades de Madrid i de Brussel·les. Potser la jugada no serà guanyadora, però sí prou vistosa com per canviar algunes dinàmiques.

 

Comentaris (14)
LLARENA dPENA Fa 1 mes
EAC (Esquerra Autonomista) ha plegat de la via republicana per manar una merda de GENE. Els interessos de partit x sobre dels nacionals. Han sorpres a molts pocs. Potser als nous que ara els voten que, si tornen a dir "republica" en positiu, els engegaran. Espero que tornin a fer ridicul com en Maragall a BCN. Amb mi, autonomistes no conteu mai mes, miserables. I les seves bases, atès el seu silenci clamoròs, ja han deixat de ser indepes?.
LA COSA NOSTRA Fa 1 mes
PUJOL FERRUSOLA ORGANIZACION CRIMINAL
Groc Fa 1 mes
De les retallades a la cupula del independentisma Aquets si que en saben
Que facil es comprar aun beato catolic que va per sant, com el Franco Fa 1 mes
Psoe.155, el cel del beato junqueras arriba españa. Per votar erc nomes cal esser un catolic espanyolista que estima espanya i als genocides del poble català
Joan Fa 1 mes
Em sorprèn la facilitat amb què alguns sentencien. Hi ha centenars d'opinadors i analistes polítics que resolen amb extrema facilitat qüestions extremadament complicades. Quins estudis teniu per opinar amb tanta propietat sobre un tema tan complex? Sou doctors en comunicació, sociologia o filosofia, potser? Avui dia qualsevol saltataulells es veu capaç de solucionar qualsevol cosa. Us deixarieu operar del cor per un taxista o un peixater, tal vegada? Oi que no? Doncs deixeu ja de sentencia
Domesticats. Fa 1 mes
Gens d'acord amb l'article i l'articulista. ERC ha utilitzat el moviment independentista en benefici propi (i no dic que Convergència no ho hagi fet). Entre deixar córrer el tema de la independència i la defensa de la nostra cultura però gestionant la Generalitat o plantar cara (amb els riscos que comporta) trien la 1a opció. I els seus votants també. Prefereixen ser un animal domesticat i alimentat que un de lliure que s ha de buscar el menjar.
i SEGUIM! Fa 1 mes
Sigues honest, Salvador. No t'ho creus ni tu. Buscar desencuses per explicar el que no té nom no hauria de ser el punt de partida de l'any que comença.
Feu pena. Fa 1 mes
El proper CIUDADANOS en fuga i pèrdua de vots a Catalunya? ERC. QUE US BOMBIN. Heu hagut de menester 2 eleccions perquè el psoe us fes cas. Ja ho teniu, ja ho heu aconseguit, ATONOMITOS-155!!! I tu, Rufian, cada dia et mereixes més el cognom que portes. ENHORABONA.
Exiliado Fa 1 mes
El psoe ha vuelto a ganar sin 155. Ha conseguido fracturar el independentismo. "Divide i vencerás".
Unitat estratègica? Fa 1 mes
Sempre l'han torpedinat els talps pagats per Espanya, insistenment el grassonet de Lladoners, gran amic de la Soraya. L'1 d'Octubre se'ls hi va anar a tots de les mans i ara tot es farsa, teatre i mentides.
@ fat boy Fa 1 mes
No, noi, no! RES és igual. En aquella època, espaÑistán disposava de soldats de lleva, l'ÚNIC recurs (repeteixo, l'ÚNIC) que permet que la repressió esclafi Catalunya. O ja no recordes, fa ben pocs dies, com corrien com conills espantats, la "polisia nasioná", davant dels nostres joves valents i gens venuts a la nefasta "revolució dels somriures". La independència la guanyarem, sí, però serà per la immensa quantitat de gent que, com jo mateix, preferim morir catalans que patir la ve
Cot el corruptgent Fa 1 mes
Com a periodista hauria de fer anàlisis menys partidistes. Clar que ha viscut tota la vida de les paguetes i subvencions donades per corruptgència i es deu a l'amo, oi?
Josep Sierra Roca Fa 1 mes
Els anàlisis d'en Salvador Cot hem semblen prou assenyats, no així les seves brutes insinuacions de corrupte que li fa, sense donar-ne cap prova, practicant tant sols el molt espanyol del "difama, que algo queda"; aquest no és el camí.
Les paguetes ... Fa 1 mes
... i subvencions ara per ara les dona mes aviat ERC, aixi s'entenen totes les mandangues que ens escriu dia rere dia.
Esquerres del GAL, esquerres de hitler, eternament ASSASSINES Fa 1 mes
Erc mai ha estat indrpendentista, sino pures i brutes esquerrees espanyoles, unides al nazional.socialisme del gal del hitleria felipe gonzalez, les esquerres que nomes saben matar. Junqueras del gal, fastic, traicio i religio catolica, secta criminal de cristo i els seus pederastes
Hrhkfxjkffdbkkfvxgjmcfcxhb Fa 1 mes
T’has fotut un fart de porró aquestes festes , eh ? Fas uns barreja de conceptes que la samfaina fa el ridícul al teu costat . Cuida’t que t’agafarà un ictus
Fat Boy Fa 1 mes
Voste no hi era el 1975?, despres d'una guerra, 1 milio de morts i 40 anys de dictadura tot van ser pelillos a la mar i canya als catalans. Que li fa creure que aixo no tornara a passar?. Tanta beneiteria no pot ser natural.