ERC envia a Madrid més fractura que factura

"Les institucions de Madrid, per primera vegada, no estan reaccionant de forma unànime a la vista dels fracassos de la justícia espanyola a Europa"

La responsabilitat que adquireix ERC amb el pacte amb el PSOE és immensa, més encara quan un sol partit s'autoatorga, com a poc, la representació de la totalitat de l'independentisme. Tenen raó JxCat i el president Torra quan qüestionen la negociació individual -i opaca- dels republicans, però també és cert que era molt difícil d'imaginar qualsevol altre format. De tota manera, ERC hauria de ser molt clara pel que fa als termes de l'acord i reconèixer que, en la pràctica, no tindrà conseqüències concretes perquè tant la mesa de negociació com les urnes del final de les negociacions són totalment interpretables per part del PSOE. Aquest no és, no pot ser l'objectiu del pacte.

Els efectes més clars de l'acord tenen a veure amb la possibilitat de posar una falca en la unitat dels partits i les institucions de Madrid que, per primera vegada, no estan reaccionant de forma unànime a la vista dels fracassos de la justícia espanyola a Europa. El suport d'ERC -i encara més el de Bildu- són incompatibles amb una col·laboració estreta dels socialistes espanyols amb els partits del trifachitoque han aixecat la destral de guerra (preventiva) no només contra les instàncies judicials d'Europa, sinó també contra qui es plantegi acatar-les, sigui l'Advocacia de l'Estat, La Moncloa o el Tribunal Constitucional. Qui acati la sentència de Luxemburg serà considerat un traïdor.

 

Seria ideal que l'independentisme recuperés la unitat estratègica, però també és cert que ara l'enfrontament intern a Madrid facilita les coses a Barcelona. I que hi ha un partit independentista per a l'escenari de l'èxit en les negociacions i n'hi ha un altre que cobreix ideològicament el fracàs. Hi ha pilotes a les teulades de Madrid i de Brussel·les. Potser la jugada no serà guanyadora, però sí prou vistosa com per canviar algunes dinàmiques.

 

Comentaris