Els empresaris també necessiten llibertat

"Prop d'un miler de dirigents empresarials catalans han expressat un clam contra la sentència del Tribunal Suprem"

La Catalunya actual té poc a veure amb aquell plàcid oasi de l'autonomisme del tombant de segle. El tsunami polític ha arrasat aquella comunitat autònoma en què triomfaven els comissionistes i els especuladors, que asseguraven l'immobilisme de la societat i, sobretot, les estructures opaques de la sucursal local del règim borbònic. Era aquella Catalunya culturalment inquieta, socialment viva, però políticament castrada. Un context en què era perfectament normal que la Nit de l'Empresari que, com se sap, és el gran acte people de la patronal Cecot, fos protagonitzada, l'any 2002, per José María Aznar, acompanyat, sense dissonàncies aparents, pel rector de la Politècnica i el propi Jordi Pujol.

Eren els temps en què aquella patronal estava presidida per Eusebi Cima, un home encara amb una certa influència a Madrid. Disset anys i un procés més tard, l'actual president, Antoni Abad, aquest dimarts va recordar, des del faristol, l'absència dels presos polítics i els 850 empresaris convidats van aixecar-se, en bloc, per cridar "Llibertat, llibertat!". El propi Cima es trobava entre el públic. No és que les coses hagin canviat, és que s'han capgirat.

 

Evidentment, la veu dels empresaris catalans es quedarà sense resposta política i se silenciarà als mitjans de comunicació de Madrid. Però completa una fotografia en què el foc i les barricades només són una conseqüència tardana i excèntrica de la pressió que generen la repressió i l'immobilisme.

 

Comentaris (4)
La policia no carrega per passar l'estona Fa 4 mesos
S'ha vist aquests dies. Primer: manifestants insultant, llançant ampolles, pedres, còctels molotov i més. Segon: policia carregant per dissoldre el tumult. Tercer: manifestants formant barricades i tornem-hi.
Caure de quatre grapes en el relat espanyol, àdhuc TV3 hi ha contribuit Fa 4 mesos
Els desordres públics sempre han succeït desprès que la policia carregués contra gent que només es manifestava. Acabades les càrregues, acabats els desordres, que no violència. Hi ha més violència en un episodi de Els Joves, un tebeo de Mortadel·lo i Filemó, o un episodi de Popeye que en els disturbis de la setmana passada.
Els peixos pilitics ja no interessen ningú Fa 4 mesos
Ja són només màrtirs amb què encendre fogueres. Com els iaios i no tan iaios que van ser enviats per la Generalitat l'1-O a enfrontar-se amb les forces de l'ordre davant la traïció dels comandaments dels mossos. Iaios i mossos que només serveixen per encendre noves fogueres.
"el foc i les barricades només són una conseqüència tardana i excèntrica de la pressió que generen la repressió i l'immobilisme." Fa 4 mesos
El fuego y las barricadas no son "excentricos". La gent de pau responsable de los mismos si que lo es. Y quienes los jalean, también. Unos y otros estan jodiendo a muchas empresas. Menudencias.