Eleccions inevitables?

"Unes noves eleccions podrien servir per repartir de nou les cartes, però ni així ningú té tampoc la garantia que la jugada li surti bé"

Els partits catalans han de tenir en ment diverses xifres importants que defineixen què és Catalunya avui. Més de dos milions de persones que van votar en un referèndum de l’1-O, que es va esguerrar per la intervenció de l’Estat i també perquè no hi havia res pensat per fer front al pitjor dels escenaris, que sorprenentment alguns diuen que mai haguessin imaginat que arribés a ser possible. Al costat d’aquesta xifra, també cal tenir present el popular 80% de catalans que està d’acord en què els ciutadans tenen el dret a decidir sobre l’autodeterminació. I, per altra banda, una xifra que és tant determinant com les altres dues i ha revelat l’Idescat recentment: el 21,3%, la taxa de risc de pobresa de Catalunya, una xifra rècord dels darrers 15 anys que constata que els catalans som cada dia més pobres i que vivim cada dia una mica pitjor.

Totes aquestes qüestions són cabdals pel futur del país i no n’hi ha cap que es pugui deixar de banda, les tres a més estan relacionades, perquè com no es cansa de repetir el president Quim Torra “dèficit fiscal és dèficit social”.

El Govern es proposa ara tornar a fer una ronda de contactes amb els partits que es prestin per intentar negociar els pressupostos de la Generalitat que, de resultar exitosa, podria evitar l’avançament d’eleccions. El fil musical abans que comencin aquestes negociacions però fa presagiar que aquesta nova temptativa acabi amb un altre naufragi, de manera que els partits han de calibrar bé les conseqüències de no aconseguir un acord per aprovar uns comptes que facilitin atendre les múltiples necessitats socials que té el país.

En conversa amb ‘El món’, el diputat de la CUP Vidal Aragonès ja ha avisat que el Govern no ho tindrà fàcil per trobar punts d’acord amb els anticapitalistes i li imputa tant a ERC com a JxCAT una desvergonyida tendència neoliberal.

 

Dues pedres a la sabata del Govern són la Llei Aragonès, que regula la contractació pública en l’àmbit dels serveis a les persones, i la retallada en la despesa dels departaments i les empreses públiques que ha anunciat el vicepresident, Pere Aragonès, i per la qual haurà de comparèixer al Parlament. Aquestes dues mesures són avui l’arma llancívola que la CUP i els Comuns usen per mortificar els republicans que, d’altra banda, encaixen les crítiques com l’intent dels seus rivals d’erosionar la seva posició líder de l’esquerra a Catalunya.

L’entesa ara per ara té més possibilitats de ser un miratge momentani entre reunió i reunió que de convertir-se en una realitat, de manera que unes noves eleccions podrien servir per repartir de nou les cartes, però ni així ningú té tampoc la garantia que la jugada li surti bé.

 

Comentaris (15)
Ramon Fa 5 mesos
Més que qüestionar-nos per què Espanya vol i malda perquè votem ERC o a males la CUP, que això és una obvietat, hauríem d'intentar entendre'n la raó. I jo no crec que la raó sigui que Espanya és estúpida. No, no, Espanya en aquest aspecte concret sap molt bé el que es fa i actua amb senderi.
Ramon Fa 5 mesos
Per què us creieu que el 155 figura que no va intervenir TV3? Doncs perquè no els calia. Per ells era millor i més eficaç que estigués al servei estricte d'ERC o sigui del futur tripartit de xerrameca republicana o sigui d'Espanya. Si TV3 hagués sigut ka televisió amb sentit de país i intenció nacional dels seus primers anys, hòstia que no l'haurien intervinguda, si no directament clausurada! Ens volen fer votar ERC. I no ho aconseguiran.
Ramon Fa 5 mesos
Quan les plebiscitària. molts vots republicans del 2012 se'n van anar a la CUP per tal de no votar la candidatura d'unitat Junts pel S8. I allò també va fer molt feliços els enemics de Catalunya. I així elecció rere elecció des de fa cosa de 20 anys ençà.
Ramon Fa 5 mesos
L'any 2012, tots els esforços d'Espanya van centrar-se a torpedinar el govern Mas per una cosa i per la contrària. Ja llavors havien mobilitzat la terregada colona i organitzada la xarxa de seguretat pudent. Però el que més els va fer respirar alleujats fou que una dotzena d'escons convergents passessin als republicans. La vicepresidenta sociata ho va admetre i tot. Però allò no era cap excepció sinó la norma des de fa 20 anys.
Pepet de Vallmanya Fa 5 mesos
Catalunya té dos tumors malignes : la cuPP ... i ERC.
Ramon Fa 5 mesos
El pla d'Espanya era i continua sent que votem ERC... o alternativament , la CUP..
Ramon Fa 5 mesos
M'explicaré millor. Per descomptat, que Espanya preferiria que els que volem la llibertat de Catalunya votéssim un partits sucursalista. Però això ja saben que no és factible. I és per aquesta raó, que centren els seus esforços (i diners) en intentar que votem ERC.
Juan de Cal Sigró ( Solsones ) Fa 5 mesos
El dia 3 de febrer del 2020, al fugao Puigdemont li caduca el DNI : ja esta tot dit !!!
Fat Boy Fa 5 mesos
Els CDR, Omnium i ANC haurien de fer un pas endavant i presentar-se a les eleccions amb 2 punts programatics: 1) Implementar la declaracio d'independencia i 2), convocar eleccions constituents de la Republica independent. La resta, caca de la vaca.
Boris Fa 5 mesos
Per Espanya quansevol vot es millor que donar-lo en Puigdemont
Boris Fa 5 mesos
I si no, ERC . Es la opció espanyolista per l'electorat indepen.
Edgar Fa 5 mesos
ERC desitja eleccions a Catalunya, i els mitjans de comunicació espanyols i els tertulians "deformadors d'opinió" estan treballant de valent perquè la gent voti ERC, el partit "sensat i dòcil". Ara ERC exigeix eleccions després de la sentència del Suprem per formar un govern d'esquerres amb... els Comuns!!!. O sigui, després de la sentència, quan més unitat independentista es necessitarà, ERC pretén un govern més autonomista ... la unitat, per a ERC, és unir-se a l'espanyolisme. Mai
Plantar-se Fa 5 mesos
És l'hora de la indignació, transformar la revolució dels somriures en indignació amb l'Estat que ens maltracta, espolia, silencia, i vol liquidar la nostra cultura. Les seves elits viuen com a reis mentre s'apropa una crisi global, que ens faran pagar a nosaltres. Però també indignació també amb els nostres representants, escollits amb un programa que no compleixen. I aquesta indignació hauria de dur-nos a una mobilització de l’11-S més gran que mai, exigent i pacíficament irritad
A la CUP no entenen res, per variar, i fan el joc a l'espanyolisme, per variar Fa 5 mesos
La CUP fa el joc a ERC causant unes eleccions anticipades, quan el que caldria davant la inestabilitat espanyola és un govern de la Generalitat estable (gràcies als pressupostos).
Ramon Fa 5 mesos
Espanya vol que votem ERC.
Un Fa 5 mesos
No. Espanya vol que votem PSC, c's, PP i vox
Dos. Fa 5 mesos
Segur. .? estás convençut que això el que volen..? Jo crec i com sempre i històricament precisament es el que menys desitgen.
Flama Fa 5 mesos
Es evident que entre els partits independentistes, el que s estimen mes es ERC,.creuen que aquest s amollara al PSC. I ERC no fa rex per desmentir ho.