El dilema de Pedro

"ERC i JxCat han de votar en el mateix sentit perquè pateixen la mateixa repressió i comparteixen el mateix Govern"

Pedro Sánchez es creu invulnerable. El líder del PSOE, convençut de la seva bona estrella, és prou barrut com per reclamar, alhora, al PP, Ciutadans, PNB i ERC que el facin president a canvi de res. Ep, i a Podemos li exigeix el vot afirmatiu amb la vaga promesa de col·locar algun saludat en el segon nivell de l'administració espanyola. Els socialistes ho volen tot ara i de franc i pressionen en totes les direccions. De moment, no els surt malament; Ciudatans està implosionant. Però tot això són afers madrilenyo-madrilenys.

 

Així les coses l'independentisme català té diverses prioritats. La primera és no implosionar; ERC i JxCat han de votar en el mateix sentit perquè pateixen la mateixa repressió i comparteixen el mateix Govern. De moment, els símptomes no van en aquesta direcció i sembla que aquest posicionament fins i tot pot erosionar encara més la precària estabilitat interna de JxCat, sobretot després de la carta dels presos demanant el vot afirmatiu. La segona prioritat és, en la mesura del possible, que el govern espanyol resultant sigui més feble que l'anterior. En aquest sentit, em fa l'efecte que un president espanyol nomenat gràcies als independentistes neix -des del punt de vista del nacionalisme espanyol- amb un defecte estructural que li farà encara més difícil la supervivència. Amb qui aprovarà els pressupostos, d'any en any? D'altra banda, una repetició electoral només seria convenient si els partits independentistes tinguessin opcions reals de millorar el percentatge conjunt, un escenari que no s'intueix per enlloc

 

 

Dit això, Pedro Sánchez ni és la solució, ni la trobarà. Probablement ni tan sols la buscarà. Per aquesta raó crec que, en qualsevol dels casos, el sí o el no a la seva investidura és un debat menor comparat amb l'escandalosa falta d'estratègia de l'independentisme, tan incapaç d'avançar com de plantejar la retirada.

 

 

Comentaris (18)
Reculada Fa 7 mesos
Els partits son incapaços de donar arguments pel SI a Sanchez i com a mínin consultar a les bases, ells ja han decidit recular i aceptar l'autonomisme. FUM FUM FUM
Carles Viñals Casado Fa 7 mesos
O fem un pas més enllà de demanar unitat als polítics o demostrarem que tampoc nosaltres no volem fer res i que tot ho esperem "dels de dalt". La guerra es guanya guanyant batalles, i ara ens toca guanyar la d'impedir la investidura de P. Sánchez. Envoltem les seus de JxCat i ERC i comencem a dir-los a la faç del món el que VOLEM QUE FACIN. O preferiu anar a la platja, empassar-vos el Sánchez i seguir queixant-vos després dels nostres polítics ?
Carles Viñals Casado Fa 7 mesos
És arribat el moment que l'independentisme popular deixi constància fefaent davant dels nostres polítics, de la voluntat sobirana dels seus electors. Reacciona, poble català: Ja no és qüestió de demanar acció a una classe política agenollada, sinó de traure'ls els colors a la cara des del carrer dient-los exactament el que volem que facin. Concentrem-nos davant les seus de JxCat i ERC i veiem si la vergonya acaba pessant-los més que la por.
Carles Viñals Casado Fa 7 mesos
L'independentisme popular ha arribat al límit del que pot tolerar sense col.laborar en la derrota. O reaccionem ara mateix o compartirem amb la classe política aquesta vergonya. Demanem -EXIGIM- a Omnium i ANC la convocatòria immediata d'una concentració massiva davant les seus de JxCat i ERC per EXIGIR el VOT NEGATIU a la investidura de P. Sánchez. Si volen traïr-nos de nou, que ho facin, si més no, desobeïnt obertament la nostra voluntat.
Carme Fa 7 mesos
Els d'ERC ja no parlen ni de la Forcadell ni del Romeva, solament sembla que existeixi el "gran" Junqueras. Quina pena que feu. Només espero que cada vegada més gent se n'adoni de quines són les vostres intencions
Ni un pas enrrere. Els tenim acorralats. Fa 7 mesos
Tot això ho vam iniciar la gent empenyent els partits (que no ho volien de veres) a treballar per fer front a l'estatrepressor i la República Catalana. L'estat només te un punt de palanca, els pressos, i de retruc les cúpules dels seus partits. Per això cal pressionar a les cúpules. Aques 11s serà per desgastar l'últim escull, els partits segrestats claudicants.
¿Has sacado esto de Torrente, el brazo tonto de la ley? Fa 7 mesos
Os tenemos rodeados y tal. Somos tres y vosotros sólo cinco mil. Rendiros.
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU UN CATALÀ EMPRENYAT Fa 7 mesos
PEDRO SANCHES Encara controla la Economia de Catalunya amb el 155 .ÉS UN ACTA DE COVARDIA POLITICA Fer President a un dels artistas del 155 EL President Espanyol PEDRO SANCHES No li importa arruinar perjudicar a Catalunya EL P.S.O.E. y Pedro Sanches ban dir ALS INDEPENDENTISTES NI AIGUA Deien no volien saber res de nosaltres ARA VOLEN LI DONGUIN UN SUPORT Y QUELS SURTI GRATIS Al Govern Espanyol SOCIALISTA Els Mateixos Socialistas que ban ROBAR EL AJUNTAME NT DE BARCELO
Josep M. Fa 7 mesos
Ho sento moltíssim, però els independentistes no farem absolutament res més que sotmetre'ns com sempre a l'amo espanyol, gràcies aixampladors de la base. Amb el temps, porteu un historial digne de reflexió primer Maragall president que ja era un pèl esstrafolari, segona parida, Montilla president, aquesta no la treieu ni amb salfumant. Jo de vosaltres m'estaria quietet, però adoneu-vos que en aquest moment esteu el.laborant la tercera parida.
Pitxolí Fa 7 mesos
JxCat i ERC no estan a l'alçada de les circumstàncies; sobretot no estan a l'alçada dels ciutadans de Catalunya.
Foc nou Fa 7 mesos
Si el sobiranisme presentés un projecte amb cara i ulls, arrasaria en unes noves eleccions, però ERC i part de Jxcat estan cedint al xantatge de l'Estat. Si, com feu en Macià, algú fundés un nou partit amb líders i projectes clars, escombraria a ERC i el Pdcat.
Eso ya pasó Fa 7 mesos
JxSi presentó una hoja de ruta con cara y ojos (un poco fantasiosa y luego se incumplió sistemáticamente). La CUP apoyaba. Aquellas elecciones se consideraron plebiscitarias y el secesionismo las perdió.
Rocaguinarda Fa 7 mesos
No tergiversem les coses, Sr. Cot: els presos polítics de JxCat han proposat d'abstenir-se en segona volta, no pas de votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez. Segons els arguments que presenteu, seria bo que ERC i JxCat es posessin d'acord per fer això, i sembla que la carta dels presos polítics afavoreix aquesta direcció.
No es poden separar "partits" i "poble" Fa 7 mesos
Els vots que reben els partits són un reflex de l'opinió del poble en aquest moment. Opinió que pot i sol canviar sovint en un moment posterior. Si ERC va obtenir els escons que va obtenir és que el poble els va donar suport, encara que als perdedors no els agradi.
També es va votar i erc ho bloquejà. Fa 7 mesos
I com expliques la no investidura del MHP Puigdemont bloqiejada per ERC amb l'ajuda de l'estat?
..... erc ho bloquejà Fa 7 mesos
ERC no va voler anar amb JxCat en cap moment. Al contrari. Va ser Puigdemont qui va intentar una i altra vegada absorbir ERC. Els votants ho sabien i van votar ERC no JxCat. Més clar aigua.
Boris Fa 7 mesos
Sr Cot, estratègia si ha una. ERC vol okupar la Generalitat pactan amb comuns i PSC i si de passada poden enfonsar en Puigdemont millor. Uns independentistes exemplars aquests d'ERC.
Fat Boy Fa 7 mesos
Tant per tant que investeixin el govern mes feble possible i despres el fregeixin a nos en cada llei que presenti fins a derrocar-lo.
Gir Fa 7 mesos
Tristament d'acord amb el sr. Cot. Els partits independentistes no están a l'alçada del poble lluitador que, en teoria, representen.
Ramon Fa 7 mesos
Tant de bo que es repetissin les eleccions espanyoles. Tant de bo! Bàsicament perquè Espanya ja no li tornaria a fer aquella campanyassa al Junqueras que només tenia per objectiu apartar Puigdemont. No ho van aconseguir, Junts per Catalunya va salvar folgadament els mobles i les europees van ser un tsunami. ERC no vol repetir les eleccions espanyoles perquè sap molt bé que ni de lluny repetiria resultats. Però precisament per això ens convenen.
Francesc Fa 7 mesos
Cal votar en contra del nostre carceller i una estratègia unitària diferent d'amagar el cap sota l'ala, parlar de "diàleg" amb el carceller que passa olímpicament de nosaltres i llepar-li el cul a la Colada ("refer els ponts"/Maragall). Els nostres polítics fan fàstic. No demanem herois. Demanem gent seriosa que no ens prengui per babaus. Això és una guerra però sentint les imbecilitats que diuen els nostres polítics donen ganes de vomitar. Salut i República!!!
arfonzo Fa 7 mesos
Sr Cot, la falta d'unitat es deu a ERC, l'ànsia de poder dels seus líders no té límits, si para açò fa falta destruir l'1-O , ho faran i tornaran com a gran assoliment a una autonomia de joguet.