El 155 impossible de Hong Kong

"Un moviment de dissidència massiva només pot tenir èxit si la iniciativa és horitzontal, impossible d'escapçar amb una sola cadena repressiva"

És molt difícil preveure com poden acabar les protestes massives de Hong Kong, i més encara quan el mateix Donald Trump ha internacionalitzat aquest conflicte, inserint-lo com a element de negociació en la crisi políticofinancera entre els EUA i la Xina. Però hi ha un element important del qual se'n poden extreure lliçons; en el cas de l'antiga colònia britànica les protestes han estat de base popular, sense intervenció institucional. És més, el govern local de Carrie Lam -per cert, financerament independent de Pequín- ha actuat decididament contra els manifestants, als quals ha advertit constantment del fet que poden convertir-se en l'excusa d'una intervenció de força ordenada per les autoritats xineses.

El de la Xina és, segurament, el govern més independent del món. Per dimensions, potència, economia i influència, els dirigents de Pequín poden permetre's luxes autoritaris que en un altre lloc del món seien impossibles o impensables. Però, de moment, l'amenaça d'un nou Tiananmen no es concreta i la crisi es va allargant sota la mirada cada cop més atenta de l'opinió pública internacional. I això es deu, almenys en part, a la dificultat d'escapçar un moviment molt arrapat a la base, impossible de liquidar sense una intervenció desproporcionada que podria afectar molt seriosament l'estabilitat d'una les les places financeres més importants del món.

 

Salvant les énormes diferències amb d'altres conflictes -Catalunya entre ells- i a falta de veure l'evolució de Hong Kong, queda clar que un moviment de disidència massiva només pot tenir èxit si la iniciativa és horitzontal, impossible d'escapçar amb una sola cadena repressiva. I això ho està comprovant fins i tot la Xina, un estat que, potser, és el més imbatible del món.

 

Comentaris (5)
El control dels CDR Fa 6 mesos
Aquí fins i tot els CDRs actuen sota el control dels partits. Durabt 2 anys han administrat les manifestacions i actuacions al carrer segons ha convingut. Manipulació ha estat poca.
Unitat Fa 6 mesos
Un moviment de base com aquest és del tot imparable. Ens hauriem d'emmirallar amb la gent de Hong Kong. ll*ll
@Unitat Fa 6 mesos
Nuestro Procés es super-extra-mega-requete-imparable. El asombro del mundo, Hong Kong incluido.
Gir Fa 6 mesos
Lamentablement a nosaltres, fins ara, ens manca la unitat. A Hong Kong han entès que alliberar-se d'un estat autoritari com és la Xina, de moment han d'aparcar diferències d'esquerres o dretes. Aquí, si continuem votant ERC no serem mai independents. Costa creure que Junqueres no sigui conscient de que està afeblint i desgastant l'independentisme. Per tant, dedueixo que mai no ha desitjat tant la independència com desitja tenir la presidència de la Generalitat, encara que la gent estigui
Pep Fa 6 mesos
Em sembla que no ho has entès. Es tracta de deixar que els polítics (parlament, diputats, etc) facin la seva a nivell institucional i de cara a l'exterior; no poden fer gairebé res més o en minuts serien neutralitzats. El poble s'ha d'organitzar (iniciativa horitzontal) i iniciar el moviment. Ara falta veure si les entitats civils estan disposades a fer-ho o no s'atreviran a plantar cara.
Callem Fa 6 mesos
A Hong Kong se saben ara colònia de Xina, com Catalunya ho és d'Espanya. Ells encara conserven la Justícia, casa que els xinesos els volen prendre... Ostres a Catalunya estem JA, de fa temps, sota la Justícia espanyola. Jutges, fiscals, magistrat castellans, madrilenys i sobretot LLEIS MADRILENYES-ESPANYOLES. I callem, i abaixem el cap, i ens denuncien i ens jutgen i ens condemnen i... CALLEM
Ras Fa 6 mesos
Doncs, veurem quina "resposteta" donarem al Suprem....