"Divide et impera"

"L’Estat gaudeix de valent amb l’independentisme barallat i dividit, però, dirigents de les entitats i els partits, ara no toca"

De Juli Cèsar a Napoleó. El “divide et impera” (“divideix i domina”) ha estat utilitzat en nombroses ocasions al llarg de la història. I l’Estat ha après la lliçó a la perfecció. El que sembla mentida és que encara no l’hàgim après a Catalunya... La polèmica d’aquests dies d’estiu és la manifestació de la Diada. Feia anys que aquesta concentració -convocada per les entitats sobiranistes- no era motiu de disputa. Ans al contrari, era una ocasió de trobada i d’unitat de tot l’independentisme, així com de part del sobiranisme. Un dia de de reivindicació unitària.

Però aquest any la manifestació de l’11-S s’ha convertit en un problema. L’ANC ha decidit excloure, per primera vegada, els partits polítics de la zona de convidats. Això ha alegrat a uns i ha emprenyat a d’altres -de fet, els exconsellers d’ERC Anna Simó i Josep Huguet han dit que no hi assistiran-. Potser és un gest simbòlicament encertat, perquè amb aquesta decisiò l’Assemblea deixa clara la sensació d’indignació de l’independentisme civil, que contempla estupefacte les picabaralles entre partits independentistes i entitats, en un tots contra tots absolutament inoportú. El gest també serveix per denunciar la manca d’unitat estratègica, a pocs mesos de les més que previsibles dures sentències contra els presos polítics.

 

Fa anys que la Diada concentra milers de persones que, amb gran il·lusió i determinació, reclamen que el seu país sigui lliure i, si més no, que com a mínim tingui el dret a poder-ho decidir. Encertat aquest gest de l’ANC com a toc d’atenció perquè els partits es posin les piles i, d’una vegada, escoltin què volen els que els han votat. Però no podem caure en el parany de fer de la Diada un dia de confrontació, perquè només amb un 11-S massiu i unitari es podrà articular una resposta a l’alçada del que ha de venir a la tardor en forma de sentències. L’Estat gaudeix de valent amb l’independentisme barallat i dividit, però, dirigents de les entitats i els partits, ara no toca.

 

Comentaris