Dignitat és unitat

“A partir d’ara, qualsevol altra actitud que no passi per la unitat desacreditarà el moviment independentista”

El debat de política general ha tingut molt poc de debat i molt de campanya electoral quan tot just s’ha superat l’equador de la legislatura i el president Quim Torra és a les portes de ser el tercer president de la Generalitat inhabilitat per l’aparell jurídic-polític espanyol en només quatre anys. Amb l’excepció de JxCAT, tots els grups parlamentaris, inclosa la sòcia de Govern, ERC, l’han pressionat perquè convoqui eleccions abans que el Suprem el desallotgi del Palau de la Generalitat. El president està atrapat en una pinça entre Waterloo i el carrer Calàbria, enmig d’un estira i arronsa entre les dues grans òrbites de l’independentisme, amb necessitats electorals aparentment molt diferents.

En el debat s’ha parlat de convocar eleccions per preservar la dignitat de la Generalitat, per evitar que l’Estat hi posi novament les grapes i aconsegueixi el seu propòsit de desestabilitzar el país amb la repressió. Per a l’unionisme, la raó de les eleccions és ben diferent, foragitar un executiu nominalment independentista, i per a la CUP, les eleccions són necessàries per no degradar durant més temps les relacions malmeses en el moviment i trobar ràpidament una sortida “digna” que passi per la unitat d’acció. La CUP té raó. Dignitat és unitat. Però dignitat no és necessàriament convocar eleccions abans que el Suprem demostri que la justícia espanyola està al servei de causes polítiques.

 

Si l’independentisme està realment preocupat per la dignitat de les institucions catalanes, el primer que ha de fer és treballar unitàriament. Trobar una resposta potent a la inhabilitació del president Torra, fer un front d’unitat nacional i anar a les urnes –ara ja tant és si passen 54 dies o 124- il·lusionant els votants de Junts, ERC i CUP, no necessàriament amb una única sigla, però sí amb un compromís moral i polític idèntic. A partir d’ara, qualsevol altra actitud que no passi per la unitat desacreditarà el moviment.

 

Comentaris