Contra qui treballa el CNI?

"En una democràcia no es pot passar pàgina ni tancar expedient fins que no s’hagin fet tots els esforços per revisar allò que s’ha fet malament"

A hores d’ara resulta inexplicable que el govern espanyol no hagi dirigit tots els seus esforços per posar les bases per aclarir què va passar l’agost del 2017 que impedís que la matança terrorista es produís en dos sagnants atacs a Barcelona i Cambrils. En què estaven ocupats els serveis d’intel·ligència espanyols en aquell moment per no haver estat capaços de detectar la possibilitat d’atemptat quan disposaven del contacte d’un dels seus protagonistes principals, l’imam de Ripoll? Són tantes les incògnites que els dubtes es multipliquen per moments i és obvi que s’alimenti el terreny per a les teories de la conspiració. Si l’intent de conèixer la veritat no s’obre pas no queda cap altre més remei que la inventiva i l’especulació.

A la llum de les informacions publicades per Público encara resulten més inexplicables les acusacions que contra els Mossos d’Esquadra va generar la gestió de la resposta policial a l’atemptat. L’esforç per desacreditar la policia catalana va servir per tapar les negligències de les forces de seguretat de l’Estat i tot el seu aparell d’informació?

Encara queden molts més aspectes inexplicables en aquesta història. Per què s’ha d’impedir la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats del 2017 a Catalunya al Congrés dels Diputats si en el seu moment el desgraciat atemptat d’Atocha a Madrid el 2011 en va tenir una de pròpia?

S’ha de tenir en compte que els responsables del govern espanyol de Mariano Rajoy i els ex-alt càrrecs policials s’han negat a comparèixer a la comissió d’investigació del Parlament. El fet que no es vegin obligats, segons ells, a donar explicacions a una cambra “regional” —degudament emparats per un informe del Consell d’Estat— no hauria de voler dir que no estiguin obligats a donar-les on sigui. En una democràcia no es pot passar pàgina ni tancar expedient fins que no s’hagin fet tots els esforços per revisar allò que s’ha fet malament i que ha derivat en una calamitat per a la ciutadania. Una revisió necessària, sobretot, perquè res semblant es torni a produir.

 

L’escàndol que han revelat els darrers dies les informacions periodístiques exigeix que tot sigui degudament contrastat amb les dades oficials de què es disposi. No es tracta només d’un exercici de transparència, es tracta de saber si els serveis d’intel·ligència que paguem entre tots treballen per nosaltres o contra nosaltres.

 

Comentaris