La construcció d'un enemic

"El PSOE ha contribuït tant com el PP, el seus precedents i la UCD a crear aquest monstre indomable que se suposa que és el 'deep state' espanyol"

Des que fa uns anys (pocs) va identificar la qüestió catalana com un problema que no era cap tonteria, Espanya va començar una cursa desenfrenada per justificar la seva negativa a negociar. A negociar res de res. Ni el pacte fiscal que Artur Mas va anar a buscar el 2012 en una reunió amb Mariano Rajoy, un punt d'inflexió en el posicionament de l'aleshores president de la Generalitat respecte del projecte independentista. En lloc de pactar les condicions d'un referèndum acordat –incloure la data i la pregunta–, l'Estat va menystenir el Procés. I després –o simultàniament– va llançar els tribunals i la policia contra qualsevol que actués políticament per la independència.

Paral·lelament, es va començar a generar un relat que ni tan sols van ser capaços de crear de zero. Van decidir fer una versió espanyola del que es deia als Estats Units: si els russos colaven com a causants dels problemes de Hillary Clinton, bé podien servir com a home del sac també en el cas català. Ho explica detalladament avui Quico Sallés. I els dos camins, el de la construcció d'un enemic i el dels tribunals i la policia intentant descarregar-hi tot-el-pes-de-la-llei, han confluït ara de manera perfecta en l'operació Volkhov. l'investigador estrella contra el Procés, el tinent coronel Daniel Baena, Tácito per als amics, ha convertit la teoria de la connexió russa en un cas pràctic. Passa que, justament avui, es feia oficial el descrèdit de Tácito, amb la decisió de la Fiscalia de no presentar recurs contra la sentència que el destrossa i absol Trapero, Laplana, Puig i Soler.

 

Però ara no s'hi val a dir que Baena o la Guàrdia Civil sencera van a la seva. Que no és culpa del govern espanyol que s'hagi llançat una altra persecució contra l'independentisme. Si l'executiu de Pedro Sánchez és incapaç d'impedir –en cas que ho volgués– que la Guàrdia Civil actuï com una policia política, és perquè el PSOE ha contribuït tant com el PP, el seus precedents i la UCD –com a governants del règim del 78– a crear aquest monstre indomable que se suposa que és el deep state espanyol. 

 

Comentaris