Catalunya (política) en miniatura

"Què podria posar damunt la taula la part catalana en una hipotètica -i ja improbable- taula de negociació? En realitat, res"

Al revés de les nines russes, el govern de Pedro Sánchez ha anat posant el problema gran de Catalunya dins d'un envàs cada cop més petit, arribant a una miniaturització tal que a hores d'ara un conflicte que ha mobilitzat la societat catalana com mai -i que ha estat reprimit des de Madrid com sempre- queda reduït a una microcompetició entre Ciutadans i ERC per veure qui és l'elegit en cata votació per fer de partit frontissa en favor dels interessos del PSOE. S'han acabat les manifestacions, els referèndums, Urquinaona i el Tsunami Democràtic i ara només queda l'anècdota de si retornen una mica o gens de l'autogovern que ha liquidat el 155 sanitari. De la independència a la cogovernança en la desescalada en  només dos anys i mig.

Arribats aquí, què podria posar damunt la taula la part catalana en una hipotètica -i ja improbable- taula de negociació? En realitat, res. Per això cal reconstruir l'estructura interna de les organitzacions socials que van posar contra les cordes l'Estat espanyol i s'ha de tornar a establir una estratègia conjunta clara i factible. D'això ha d'anar la pròxima campanya electoral que, a més, ha de tenir una proposta per a la reconstrucció d'un país devastat per una crisi econòmica de dimensions encara incalculables a hores d'ara.

 

I si algú vol retornar al peix al cove, que ho digui. I si no, que expliqui cap a on marquen els seus objectius a curt, mitjà i llarg. La societat catalana no ha empetitit les seves ambicions, no és moment per a polítics petits.

 

Comentaris