Billy el Niño, Ana Rosa Quintana i Nuestra Señora del Amor

"La medalla al Mérito Policial -aquella de Billy el Niño i la dels policies de l'1-O- és un bon instrument per mesurar els valors del règim espanyol"

Ara que està d'actualitat, la medalla al Mérito Policial -aquella que s'ha emportat a la tomba Billy el Niño i la que es penjaran els policies que van agredir els votants de l'1-0- és un bon instrument per mesurar els valors del règim espanyol i quin és el seu ideal de societat. Quan s'atorga a policies, aquesta condecoració comporta una pensió de per vida, però també hi ha medalles que es concedeixen a persones i entitats que es considera que tenen "un alt sentit del patriotisme". 

El llistat és espectacular. Començant per dalt, la medalla al Mérito Policial ha estat concedida a diversos personatges de la iconografia catòlica. En un cas va ser Nuestra Señora María Santísima del Amor, una mare de déu malaguenya que el Dimecres Sant de 2014, al matí, va desplaçar-se, en el seu tron processional, a la plaça de la Merced per ser condecorada físicament pel ministre de l'Interior. No era el primer cas, perquè dos anys abans la Guàrdia Civil ja havia condecorat a la mare de déu del Pilar i, també, a la mare de déu d'Archidona, a Màlaga.

 

De fet, entre els anys 2016 i 2017 el Ministeri de l'Interior va invertir mig milió d'euros en proveir-se d'aquesta mena de medalles que s'atorguen per milers. El cas és que aquest especial patriotisme ha fet que es condecorin periodistes com Ana Rosa Quintana (Tele 5) o Pedro Piqueras (Antena 3), el president de la Lliga de Futbol, Javier Tebas, l'actor Antonio Banderas o la nedadora Mireia Belmonte. La llista de fiscals i jutges condecorats per la policia és llarguíssima i gairebé sempre amb la pensió de per vida incorporada.

En definitiva, una constel·lació que dibuixa perfectament els budells ideològics del règim. Tradició catòlica, cossos policials, mitjans de comunicació de masses, futbol, artistes i jutges. Tot el pessebre que va immortalitzar Berlanga i en el què continuem atrapats.

 

Comentaris