L’autonomisme, més viu que mai

“Les fitxes han tornat a la casella de sortida autonòmica: guerres electoralistes entre aparells de partits i falta d’estratègia unitària”

Mentre Madrid s’estabilitza –de forma artificial i temporal-, Catalunya continua trontollant. Mentre a Madrid onegen la bandera del diàleg i del progressisme com la solució constitucional a tots els mals, a Catalunya l’independentisme torna a caure de quatre grapes en el parany de la divisió i juga, gustosament, en el terreny de l’autonomisme. Si bé és cert que JxCAT i la CUP han rebutjat estabilitzar el règim del 78, això no vol dir que no pensin amb la mateixa lògica electoralista d’ERC i no pretenguin treure rendiment del seu 'no' al PSOE en unes eleccions autonòmiques catalanes. ERC, els Comuns i el PSC volen eleccions a Catalunya si pot ser demà, millor que demà passat. Els republicans, confiats que les dues victòries a Madrid i l’acord amb l’esquerra espanyola es traduiran en una hegemonia clara al Parlament, i els socialistes i els Comuns s’hi abonen, conscients que només amb una victòria d’ERC podran fer un tripartit que els torni a donar accés al Palau de la Generalitat.

La galàxia JxCAT-PDeCAT-Crida no té tanta pressa. I no pas per una lleialtat extrema al president Quim Torra, sinó perquè ha d’endreçar-se sense prendre gaire mal. Corrents, sigles, estructures de partit, lideratges, desconfiances i rèmores del passat que en algun moment hauran de confluir o esclatar del tot. La CUP ho té més fàcil, no ha de lluitar per les hegemonies i pot pressionar els hegemònics. Però s’ha inserit en el sistema igual que la resta, ara també al Congrés dels Diputats, i també juga a autolesionar la unitat independentista. 

 

Després de més de dos anys de l’1-O, les fitxes han tornat a la casella de sortida autonòmica: guerres electoralistes entre aparells de partits i, en conseqüència, falta d’estratègia unitària davant l'enemic real. Això sí, amb presos polítics en règim tancat i exiliats. I moltes esperances posades en una taula de diàleg amb un Madrid que no vol dialogar de res més que no sigui autonomisme i Constitució espayola. Potser les cimeres independentistes haurien de servir per reconstruir la unitat abans que per córrer a apuntalar governs espanyols amb escenificacions que tothom sap que no serviran perquè els catalans decideixin lliurement. 

 

Comentaris (11)
ciutada del mon Fa 27 dies
si xarnega aguilera si, tu segueix amb el monotema no n'hi ha res mes al mon, nomes si erc es indepre del tot o una mica , o que fa junts pel no se que, be t'ho explique en un mon globalizat i cosmopolita com aquest i amb un 48 per cent de indepres com a molt, la independencia unilateral dels condadets catalans com ja saps xarnega es imposible e inviable, aixi que es pacta amb l'estat alguna cosa referendum, nou estatut mes federal, o alguna cosa pareguda o sino res dues pedres estelades , es
BOLSONARO Fa 28 dies
LA R F I REPUBLICA FEDERAL DE IBERIA CON PORTUGAL DENTRO HAY QUE HACERLE CASO A LA GEOGRAFIA
Ramon Fa 28 dies
Espanya ens vol d'esquerres. Molt, molt d'esquerres. D'unes esquerres de fum i xerrameca, d'acord. Però fum i xerrameca d'esquerres, per trencar així la nostra unitat i perquè li posem el cul al relat espanyol hegemònic en el mercat intern des de fa prop de mig segle.
LLUIS Fa 28 dies
PARA SER CONSERVADOR...HAY QUE TENER ALGO QUE CONSERVAR
Ramon Fa 28 dies
El millor o el més suau que pot dir-se de qui opina que ERC vol ser "la nova Convergència" és que no en té ni idea de què va ser, què va fer o què va intentar Convergència.
Groc Fa 28 dies
Ramon estas en nomina de la dreta catalana?
Pol Fa 28 dies
Doncs els ciutadans no hem tornat a la casella de sortida! Estem pendents de tirar endavant el resultat del 1-O, i els polítics que no estiguin per la feina, cap a casa! A les properes eleccions hi haurà una fornada de gent jove que votarà per primera vegada, que ja ha vist les orelles al llop..i el Llop es Espanya!
Narcís ( és obvi que amb aquest estat no hi ha res a fer ' son catalanes ' ! ) ( després de l'1-O fins avui .. pot restar ningú que encara ho dubti ? ) Fa 28 dies
Quan varen fer el ' tristpartit ' àdhuc posant aquell exmaoista Montilla .. en lloc de servir perquè espanya sinó PSOE parlés bé d'ERC tot dient ' seran independentistes, però avui, ara i aquí fan manetes amb partits d'extensió espanyola ( PSC i EUiA ) ' .. serví perquè anessin contra el PSC, contra els seus, àdhuc amenaçant-los de posar un ' PSOE de Cataluña ' ( cosa que no seria res inversemblant pensar paper agafat per C's .. delatant sos votants! )!
MANOLO Fa 28 dies
LA MAYORIA DE LOS APELLIDOS EN CATALUÑA NO SON CATALANES...Y TRAICIONAR A LOS ANTEPASADOS ESTA MUY FEO
LoPep Fa 28 dies
Només un incís. És fals que Madrid només vulgui dialogar d'autonomisme. Madrid no vol dialogar de res, vol imposar. I vol fer veure que vol dialogar.
magrab Fa 29 dies
Vull pensar que l'estat no pot posar pals a la roda de l'ingrés de Clara Ponsatí al PE. Una mica d'aquesta senyora te molt de valor.
Ramon Fa 29 dies
La Catalunya sotmesa ha tingut personatges col·laboracionistes amb Espanya en càrrecs de gran rellevància, que per raó d'aquesta posició influent van salvar més d'un llençol de cada bugada assimilacionista. Sense qüestionar l'status, almenys tenien una sensibilitat catalanista mercès a la qual, ja dic, van ajudar a salvar més d'un tret de la nostra identitat, digues-li dret civil, digues-li folclor, digues-li calendari festiu, digues-li fins i tot la llengua. L'actual ERC ni això.
Ramon Fa 29 dies
L'autonomisme d'ERC no és comparable al de CiU i l'ERC d'Heribert Barrera. L'autonomisme d'ERC em recorda molt més el d'aquells Procuradores en Cortes del franquisme. Sucu-sucu, "qué hay de lo mío", cap contingut nacional, ni tan sols estima per la llengua i palanganeria ideològica captiva amb el règim imperant a Espanya. ERC no vol ser com Convergència. ERC vol ser com Samaranch. Només que en versió sabatot.
Carles Fa 28 dies
Ramón, la teva descripció de ERC és extraordinària per exacte, des de l'absència d'Heribert Barrera, l'única obssessió d'aquest partit és fer de Convergència, però a més no en saben ni per capacitat ni per estima al País. Esperem-nos trenta anys més d'autonomia, dèficit fiscal galopant,empobriment de la població, mentre aquesta colla viuen a l'èlit amb sous i ingressos com els que corresponen als bons protectors de la Colònia.