El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ser atrevits com ho seria Oriol Mitjà
  • CA

El rastreig de contactes pel control de l’epidèmia sembla un punt vital per tal de poder mantenir a ratlla el virus. És important saber de qui ha estat rodejat algú que doni positiu per donar l’avís i evitar que la Covid-19 segueixi encomanant-se. Tenir aquesta informació és important perquè pot evitar que molta gent mori. Tot i tenir eines tecnològiques que podrien fer aquesta feina de forma efectiva, la societat continua adoptant posicions de resistència gairebé mecàniques i sempre a partir del prejudici sobre les intencions de l’administració, que sempre s’imagina que puguin ser pèrfides.

En els darrers mesos s’han posat més objeccions a les eines tecnològiques que poden contribuir al control dels contactes, que no pas a les que s’han posat contra les apps invasives i amb objectius comercials, que són el pa de cada dia de les nostres vides. Perquè és molt possible que la gent no doni suport a una aplicació per controlar el virus, però es descarregarà engrescada i enriolada joguines ‘freak’ com FaceApp per veure quina cara tindrien amb un gènere diferent. De pas, deixen sense dubtar ni un minut que s’emporti escanejada la seva cara una empresa que ningú sap on para ni les intencions que en aquest cas sí amaga.

El Govern, que va encarregar un informe a l’epidemiòleg Oriol Mitjà quan la Covid-19 estava matant gent a tort i a dret, no ha dubtat poques setmanes després a deixar aquelles recomanacions hivernant en un calaix. Entre els punts destacats hi havia el control de contactes a través dels telèfons mòbils i el bluetooth. Automàticament sorgeix el debat sobre la privacitat i es comença a rebutjar la idea partint de la base que allò serà utilitzat de forma totalment maliciosa. Mitjà recomanava fer evolucionar l’app Stop Covid 19 per tal que es pogués fer el rastreig de contactes de manera ràpida. 

Òbviament, com també ha passat en d’altres països, la por a un ús inapropiat de la informació ha fet que l’aplicació de la tecnologia en aquest sentit no acabés avançant. No deixa de ser sorprenent, però, que això passi en societats amb un índex de penetració de la tecnologia mòbil tan elevat i acostumades a l’ús de tota mena d’apps, la gran majoria desenvolupades per empreses amb interessos netament econòmics i comercials.

El més curiós del cas és que aquesta aplicació per rastrejar contactes es podria desenvolupar de manera que les persones se la descarreguessin lliurament i sota condicions d’anonimat. Seria interessant comprovar quina part de la població estaria disposada a cedir aquestes dades per tal de poder contribuir a aturar un virus letal. Ara mateix, si vostè dóna positiu, ni que ho vulgui podrà prevenir totes les persones que han estat a la seva vora, perquè potser no té el contacte de totes i només podrà facilitar aquell que consti a la seva agenda. Les dades les haurà de transferir a una altra persona, que manualment haurà de comunicar a l’altre implicat que podria tenir el virus.

I per tot aquest procés s’ha signat un contracte de 17 milions d’euros amb Ferrovial. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa