Arrimadas substitueix Rufian

"A Madrid, el 'mando único' i la medicació nacionalista contra el virus ha deixat sense estratègia ERC"

La substitució de Gabriel Rufian per Inés Arrimadas en la majoria progovernamental no és un moviment menor en l'estratègia del PSOE. Els 10 diputats de la nova líder de Ciutadans arriben a Pedro Sánchez a preu de saldo, a canvi de poc més que un instant de protagonisme que retardi i apugi una mica el preu de la deglució inevitable dels hereus d'Albert Rivera a mans del PP. Ara bé, per conservar una mica de parròquia, Ciutadans recuperarà l'anticatalanisme  fundacional i es posicionarà com a garantia de la recuperació del bloc del 155, aquesta vegada ampliat -ni que sigui indirectament- per Podemos i els comuns. El punt de partida d'aquesta nova etapa política seran els pròxims pressupostos generals de l'Estat.

A Madrid, el mando único i la medicació nacionalista contra el virus ha deixat sense estratègia ERC, que ja no pot confiar en que hi haurà una negociació seriosa amb el govern de PSOE i Podemos. A la vegada, això també acaba amb la possibilitat de reedició d'un tripartit, que serà impossible mentre no hi hagi senyals clars que alguna cosa profunda es mou a l'interior de les institucions de l'Estat. Els presos continuen acomplint les seves condemnes i als exiliats no els truca ningú, ni tan sols Pablo Iglesias.

 

En definitiva, ni ERC i JxCat no tenen més remei que buscar una estratègia conjunta, encara que sigui per tornar a governar després de les pròximes eleccions. Però per aconseguir-ho hauran de convèncer els seus votants de què tenen una estratègia realista -encara que sigui a mitjà termini- per aconseguir que l'independentisme recuperi la iniciativa política que va perdre a finals de 2017.

 

Comentaris