'Hemos acabado a leches'

"El rei espanyol no pensa tolerar la possibilitat de quedar-se políticament sol, caracteritzat visiblement com el líder real i reial de la dreta"

"Y en este país en cuanto nos hemos empezado a plantear el modelo de Estado hemos acabado a leches" és el missatge, clar i castellà, que s'ha publicat aquest diumenge, obrint la portada d'El Mundo. El diari atribueix la frase literal a "l'entorn del Rei", eufemisme clàssic de la premsa madrilenya que significa que ha estat la Casa Reial la que ha trucat al diari per transmetre aquesta actitud intimidatòria no només als partits que estan negociant, sinó també al conjunt de la societat. Felip de Borbó ha ampliat el diàmetre de l'amenaça i ara ja no centra la seva acció únicament contra els separatistes, també hi inclou els rojos.

El rei espanyol no pensa tolerar la possibilitat de quedar-se políticament sol, caracteritzat visiblement com el líder real i reial de la dreta, l'extrema dreta i el complex repressiu jurídic, policial i militar. En realitat, el Borbó amenaça el PSOE, l'actiu més important de l'opció monàrquica i el pilar que ha sostingut els pactes de supervivència de les elits franquistes a partir de la transició de finals dels anys setanta del segle passat. Amb un PSOE traccionat des de l'esquerra i amb un bloc independentista capaç de retenir les institucions catalanes i pressionar a Madrid, Felip de Borbó veuria limitat el seu camp d'actuació.

 

"¿Y contarán los ministros de Podemos, abiertamente republicanos, con los Reyes?" continuen escrivint a El Mundo de la mà de la casa reial espanyola. Els ministeris socials poden anar a parar a mans dels rojos i, si això és així, com faran caritat, al seu costat, la reina i les nenes? En fi, tot plegat l'anticip d'un lent declivi que ja fa temps que va començar des de Catalunya.

 

Comentaris