A quant va la independència?

"Algú haurà d’aclarir si sense ni una mínima moneda d’unilateralitat a la butxaca es podrà adquirir un pam d’Estat català independent"

Les dades del darrer CEO posen sobre la taula una nova tendència i és que els partidaris de la no independència (48,3%) superen els que sí volen que Catalunya es converteixi en un estat independent desvinculat del Regne d’Espanya (44%). Aquestes dades obliguen, com hi obliga qualsevol dada, a fer una reflexió a l’independentisme sobre els motius que poden haver incidit en els resultats. De totes maneres també s’ha de tenir en compte que els estats d’opinió fluctuen i d’aquí la necessitat de tenir-ne un control detallat i regular, però també seriós.

Els resultats també poden servir com a toc d’atenció a l’independentisme abonat a la tesi del “no hi ha marxa enrere” quan, de fet, hi ha circumstàncies que poden capgirar el context i de nou fer moure l’estat d’opinió.Tampoc es pot considerar com a prudent la idea que una opció política estigui beneïda amb una tendència de creixement il·limitat i que, per tant, mai podrà tocar sostre perquè és immune a qualsevol altre factor.

 

La idea que per descomptat ressalta amb llum pròpia en aquest darrer CEO és l’aposta majoritària pel diàleg (82%). Es tracta òbviament d’una aposta òbvia en qualsevol societat democràtica. El que ens sorprendria és que algú apostés obertament pel “garrot” i la “porra” com a solució a un conflicte polític. Les forces polítiques hauran d’escoltar doncs aquesta demanda a favor del diàleg i fer-la possible d’alguna manera, més enllà de les intencions.

Per contra, la unilateralitat té el suport d’un 9,1% dels enquestats, segons el CEO, una xifra minoritària. En tot cas, el que fa aquest informe és posar sobre la taula un retrat de l’opinió dels catalans que mostra un grau de descontentament absolut amb l’estat de la qüestió per l’absència notòria de diàleg. Però l’informe també revela que el preu disposat a pagar pels ciutadans per aconseguir la independència no passa precisament per una fórmula unilateral. Algú haurà d’aclarir si sense ni una mínima moneda d’unilateralitat a la butxaca es podrà adquirir un pam d’Estat català independent.

 

Comentaris (14)
Jaume Fa 5 mesos
No podem lluitar amb el que no tenim ... però si amb el que tenim ¿i que tenim a Catalunya? justament el que eshpaña vol ... tenir la mà a l'aixeta dels diners de catalunya ... hi ha moltes formes que aquesta aixeta cremi i neteja, Molta neteja, no hi ha d'haver tanta merda escampada, que després plou i l'aigua la junta tota en un punt i llavors és quan es veu que hi ha massa merda, no és fàcil i requereix intel·ligència i jo diria una altra cosa, deixar-los ben clar que Catalunya es d
Gombau Fa 5 mesos
Hi ha una gran majoria d'independentistes que ho serem sempre, deixant de banda el que facin o deixin de fer els polítics. Pero n'hi ha molts de criteri fluix, superficial i voluble, que se senten enganyats pels polítics, que senten que això de la independència és només un esquer que fan servir els polítics per manipular ingenus, i que, en un impuls de "dignitat", es neguen a tornar a ser "enganyats" i abjuren de la independència. I després hi ha, és clar, com una llosa, aquest 50% de
Gombau Fa 5 mesos
El poble català voldria la independència; però, en la seva gran majoria, no vol fer sacrificis per assolir-la. Quina independència, doncs, volem davant d'un estat com l'Estat Castellà, que té la història que té, que no reconeix el dret del poble català ni tan sols a opinar, i que està disposat a fer-ho tot per impedir-la? Els xinesos de Hong Kong fan mil vegades més per llur causa que els catalans per la nostra.
joanr Fa 5 mesos
Sembla mentida o fins i tot d'imbècils esperar que Espanya dialogara amb Catalunya la seua independència. Si Catalunya aconsegueix la independència serà de forma unilateral. Potser que calga assumir una violència desbocada, fins on arribarà la repressió? Ningú no ho sap. Està clar que Catalunya no té mitjans per un alçament violent, només la resistència pacífica però efectiva ens portarà a la llibertat.
Utopia Fa 5 mesos
La immigració espanyola promoguda durant l'època del franquisme , majoritàriament, compleix la seva funció colonitzadora. En aquest sentit, és clar que l'espanyolisme ha vençut. La meitat de la gent que viu a Catalunya es senten espanyols i moltíssims d'aquests són xenòfobs anticatalans. Si a més , hi afegim la ineptitud dels nostres polítics i la candidesa de grups com l'ANC... A mi em sembla evident que la independència és una utopia.
Utopía? Fa 5 mesos
1-Som majoría indepe. 2-Als darrers 70 anys s'han donat la majoria d'independències a Europa. 3-L'estadística apunta en els propers 20 anys un creixement exponencial del independentisme. 4-Només cal deixar de contribuir a les arques públiques espanyoles per deixar morir aquest Estat zombie anomenat España. La desintegració del ex-imperi és inevitable. Només ens calen polítics decents. A la propera elecció els trobarem!
Jmuc Fa 5 mesos
Sempre surt el malaït diàleg.A veure,per dialogar cal al menys dues parts,i si només n’hi ha una,es converteix en un monòleg.Els monòlegs porten a la paràlisi.Quants anys (per no dir segles)portem demanant diàleg?.Quants anys mes recomana l’articulista,hem de seguir demanant diàlegs?.
Un de pas Fa 5 mesos
Només hi ha un camí, ser lliures Salut i republica aquí I a Ñ
Lisa Fa 5 mesos
Aquestes enquestes no són fiables, jo no me'n crec ni una, no conec cap independentista que hagi deixat de ser-ho, al contrari, al meu entorn, família i amics en som una bona colla, mai ningú ens ha preguntat ni fet cap enquesta...
Una Fa 5 mesos
Mai hem estat un sol poble. Talment com Europa no és un espai de llibertat. Massa sopars de duro que ens han venut.
Una Fa 5 mesos
Tenim l'aigua, l'energia elèctrica i un territori sa on hi conviuen empreses i natura. A què esperem? A que Catalunya sencera sigui un nou Vallès?
Una Fa 5 mesos
Al 90% del territori i al 90% dels ajuntaments el suport a la independència es mou en un marge del 99 al 51%. És bastant més del que haguessin pogut somiar països com Estònia o Israel abans de ser independents. Si no ho som és perquè no volem o estem aferrades al nacionalisme irredempt.
El règim colonial a Cat ja no té legitimitat, només el sosté la coerció, com a qualsevol altre dictadura. Fa 5 mesos
Un cop deslegitimat el règim colonial, ara veiem com cau el seu règim masover català. Quan aquest també quedi completament deslegitimat, començarà l'autèntic procés independentista. I serà molt més ràpid i contundent del que penseu. Com va passar fa 30 anys, a molta gent li caurà el Mur a sobre. La indep és tan inevitable que per això uns i altres han de fer el ridícul a tothora: per evitar-la. No podran.
A quant va? ARA mateix cotitza a la baixa... Fa 5 mesos
... fins que les properes eleccions escombrem tota la colla de vividors processistes
La desintegració d' España és inevitable Fa 5 mesos
Imagino que Puigdemont no voldrà residir a Bélgica els 21 anys que es va estar Tarradelles al exili de França com a President de CAT, ni que la gent permetrà que els nostres polítics s'estiguin 25 anys a la presó. Només ens cal UNIÓ, ESTRATÉGIA I UN FULL DE RUTA DE DEBÓ, i no més mantres de diàleg amb la paret espanyola, o bestieses de desconnexió en 18 mesos. Una mica de respecte.