1-O, la partida en taules

“Ni la repressió ni la falta d’unitat estratègica de l’independentisme no han donat la victòria a Madrid, i per contra, l’esquerda en el règim del 78 és profunda”

En el segon aniversari de l’1-O, l’unionisme tornarà a alliçonar l’independentisme. Li reclamarà que accepti la derrota, que digui que va enganyar els catalans i que no existeix el dret d’autodeterminació. En definitiva, li exigirà que es rendeixi d’una vegada. Amb un vocabulari i unes formes més o menys tavernàries segons les sigles, el règim del 78 apel·larà a la seva llei per tornar a amenaçar els ciutadans i els legítims representants polítics que creuen en les urnes com a forma més neta possible de dirimir la voluntat d’un poble.

L’1-O, ni els serveis d’intel·ligència espanyols ni milers de ‘piolins’ van ser capaços de trobar les urnes, custodiades per la societat civil organitzada amb tècniques que aquest país ja va aprendre en la clandestinitat franquista per sobreviure. Una derrota en tota regla, una humiliació. Ara bé, per les raons que siguin, l’independentisme no va aprofitar el moment per culminar la república, i aquella derrota d’Espanya s’ha anat apaivagant amb la duríssima repressió policial i judicial de cara a l’opinió pública espanyola. Però no han guanyat. Ni la repressió ni la falta d’unitat estratègica de l’independentisme no han donat la victòria a Madrid, i per contra, l’esquerda en el règim del 78 és cada vegada més profunda, precisament, per la falta de projecte de país més enllà de les porres i la judicialització de la política com a arma per sostenir la unitat.  

 

Dos anys després, la partida d’escacs està en taules. Per això el 10-N la cursa de l’ ‘a por ellos’ a Madrid serà sagnant. Tots prometran el desempat a base d’esclafar Catalunya amb un altre 155, a cost zero per als espanyols. La resposta a la sentència del Suprem és la gran oportunitat per moure fitxa. Potser l’última gran oportunitat en una generació.

 

Comentaris (7)
Miquel Fa 1 mes
Tenim majoria independrntista, Espanya no pot proposar més peix al cove, la majoria no recula. Tenim Espanya on mai hauríem imaginat. Què més volem? Cal acabar la feina, i tenim temps. Molt de temps. Cal fer-ho bé. Són rucs perquè ho tenen tot i no se'n surten.
Mir Fa 1 mes
¿de veritat no creus que aixó ha estat un fracás absolut?
Qüestió de fons Fa 1 mes
Catalunya no és una nació ni ho ha estat mai. Si es parteix d'aquí s'entén tot el que passa molt millor.
David Fa 1 mes
M'agradaria que el títol de l' article fos veritat però l' únic que em ve al cap és que l'articulista és poc intel.ligent o és de l'ANC, i possiblement no s'ho creu ni ella el que escriu. Això del procés més que una derrota ha estat una autoderrota. Jo era dels tontos que em pensava que la cosa anava seriosament. Això parlant del 2017. Ara jo veig a ERC i Convergència pactant tranquilament amb el PSOE als ajuntaments i diputacions i els Mossos d'en Buch i Torra comprant gas-pebre per
Un matís Fa 1 mes
La raó que el 1-O no va triomfar va ser la mateixa per la qual la resposta a la sentència serà aigualida: perque els partits ens van trair i no treballen per Catalunya sino per poder mantenir el seu aparell de subvencions i càrrecs. Cal superar els partits que diuen que ens representen però treballen per la metròpolis.
Aprèn escacs, Gemma Fa 1 mes
Mate en sis moviments no vol dir que la partida estigui en taules. I el mat no ho rebrà l'estat.
2019 Fa 1 mes
A mí me gustaría que los periodistas también lo fueran .....no veo a ninguno recriminado nada a los partidos unionistas siempre críticas a los independentistas...