Òmnium exigeix mesures cautelars contra Joan Carles després d'anunciar que vol "fugir"

L'entitat denuncia que el rei pretengui abandonar Espanya amb una querella presentada al Tribunal Suprem

Òmnium Cultural exigeix mesures cautelars contra Joan Carles I després que hagi anunciat la voluntat de "fugir" en una carta enviada a la Casa Reial aquest dilluns. En un comunicat, denuncien que el rei emèrit vulgui fugir d'Espanya amb la "connivència" de la resta de poders de l'Estat i amb una querella criminal en contra seva presentada per la mateixa entitat davant del Tribunal Suprem per corrupció i blanqueig. Aquesta "fugida orquestrada" pretén "salvar un impunement i sense retre comptes un règim caduc, corrupte i opac", assevera Òmnium. Per aquest motiu, exigeixen a la justícia espanyola que actuï de "manera urgent" i insta a la Fiscalia General de l'Estat i l'Advocacia a prendre "les mesures corresponents en pro de l'interès públic".

Segons l'entitat, l'anunci de la Casa Reial ha fet "evident" la "voluntat expressa" del rei emèrit de "fugir de l'Estat Espanyol", una "mostra més de la impunitat de què gaudeixen els poders de l'Estat". El president d'Òmnium Jordi Cuixart ha denunciat en una piulada que Espanya ha fet de la "impunitat" una "carta de presentació al món". "Per justícia, memòria i dignitat, guanyem un futur sense súbdits ni borbons", ha afegit. En la mateixa línia, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha assegurat que "cal seguir pressionant des de la societat civil per desemmascarar i afeblir els poders de l'Estat i així seguir lluitant per la República Catalana" i recorda que "el president d'Òmnium Jordi Cuixart i la resta de presos polítics van patir dos anys de presó preventiva sota el pretext d'un suposat risc de fuga". "És el mateix Borbó qui admet la fuga i davant d'això, cal prendre les mesures corresponents urgents", ha conclòs.

 

L'entitat ja va interposar fa un mes davant el Tribunal Suprem una querella criminal contra el rei emèrit per presumptes delictes que fan referència a la corrupció, com suborn, tràfic d'influència i negociacions prohibides a funcionaris; per frau fiscal i estafa a la hisenda pública; i blanqueig de capitals.

 

Comentaris