El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els alcaldes sobiranistes tampoc no tenen por
  • CA
Els alcaldes pro-referèndum al Pati dels Carruatges del Palau de la Generalitat | Jordi Borràs

 

Cap pas enrere en la defensa del dret dels seus ciutadans a votar amb normalitat l’1-O en el referèndum convocat per la Generalitat sota l’empara de la legislació catalana aprovada pel Parlament de Catalunya. Aquest és el missatge unitari dels més de 700 alcaldes de tot el país que s’han concentrat aquest migdia, primer a l’Ajuntament de Barcelona rebuts per l’alcaldessa Ada Colau, i després al Palau de la Generalitat, amb el presidident Puigdemont al capdavant, per denunciar el setge judicial a què els ha sotmès la Fiscalia espanyola, acusant-los del delicte de col·laboració en l’organització del referèndum, i per tant, dels delictes de desobediència i prevaricació. 712 alcaldes rebran aquests dies –alguns ja han estat notificats- per presentar-se davant d’un jutge per declarar. La majoria ho faran voluntàriament perquè “no tenim res a amagar i tampoc no recularem”, ha reiterat la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras. Altres, una trentena, de la CUP, esperaran que els Mossos els vinguin a buscar amb una ordre judicial.

 

L’Ajuntament de Barcelona, que anunciava mentre estava a punt de celebrar-se l’acte inicial de campanya pel Sí al Tàrrago Arena que facilitaria les votacions l’1-O, ha rebut amb tots els honors els alcaldes perseguits per cedir locals a la Generalitat i col·laborar en la logística del referèndum. Un espai simbòlic. Un missatge directe a l’Estat, que ha donat la mateixa Ada Colau: “Això és casa vostra. Els alcaldes i alcaldesses no esteu sols”. La resposta, ha dit Colau, “per sobre de les diferències”, serà la unitat de la societat catalana. “Trobaran un sol poble per defensar els drets i llibertats”. Fortíssims aplaudiments dels alcaldes sobiranistes. I una imatge que també imprssiona: Més de 700 alcaldes alçant la seva vara, cridant “votarem” i “independència”. 

Alcaldes esperen l’arribada d’Ada Colau a la sala Gòtica de l’Ajuntament de Barcelona | G.A

 

Mentre a la Sala Gòtica de l’Ajuntament de Barcelona l’alcaldessa amfitriona s’adreçava als 712 alcaldes perseguits per la justícia, i també s’adreçava a Rajoy, a la plaça de Sant Jaume 5.000 ciutadans, segons dades de l’Ajuntament, escalfaven motors per quan el president Puigdmemont, el vicepresident Junqueras i els consellers recorressin els poc més de 40 metres que separen l’Ajuntament de la Generalitat, per arribar a trobar-se amb Ada Colau i els més de 700 alcaldes que poc després serien rebuts al Palau de la Generalitat. “Votarem, votarem”, “i-inde-independència!”, estrofes de l’Estaca, de Lluís Llach, i com no, el Passi-ho bé de la Trinca, que s’ha convertit en un clàssic de la recta final del procés gràcies a la Benemérita i les impremtes d’aquest país. 

 

5.000 persones s’han concentrat a Sant Jaume per donar suport als 712 alcaldes investigats | Jordi Borràs

 

A dins, han intervingut l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, molt significativa perquè, com Colau, representa l’òrbita dels comuns, que ha dit que, tant sí, com no, hem de poder votar. Per tant, l’1-O, fermesa, tranquil·litat i convicció”. També ha parlat l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i també la presidenta de l’AMI i el president de l’ACM. Moltes selfies d’alcaldes que es retrobaven, altres que es veuen sovint, alguns no es veien des de l’octubre del 2014, quan van entrar a Palau més de 800 alcaldes per donar suport al 9N que havia convocat Artur Mas. 

 

I mentre Ada Colau es reunia amb alguns alcaldes abans de fer els parlaments, els alcaldes tenien a la Sala Gòtica uns refrescos i cafès. Era el moment de lluir els drecrets d’alcaldia de compromís amb el referèndum, els documents que han fet que la Fiscalia espanyola els aboqui la maquinària judicial al damunt. “Mireu, voleu fer-ne una foto?”, deien a la premsa alguns alcaldes. Molts han vingut ben arranjats, amb americana i corbata. “El dia s’ho val!”, deien. I els alcaldes de la CUP, també uniformats, amb la samarreta rosa del “no tinc por”. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa