El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La independència de Catalunya aboca Espanya al desastre econòmic, diu ‘El Mundo’
  • CA

 

Un article del diari ‘El Mundo’ pronostica un “escenari negre” per a l’economia i espanyola en cas que la independència de Catalunya triomfi. A través de l’opinió d’experts, el diari dibuixa un panorama “perniciós i descoratjador” per l’Estat espanyol, que patiria un “shock majúscul” en diversos sectors econòmics. El diari madrileny també sosté que Catalunya hauria d’abandonar l’euro i que la Borsa llastrada per la incertesa política, la pèrdua de riquesa i també pel desànim que una ruptura traumàtica provocaria a Espanya.

 

Segons l’article la desconnexió catalana tindria un efecte “perniciós” des del punt de vista econòmic per l’Estat espanyol. L’escenari que dibuixen els experts consultats pel diari és “descoratjador” però coincideixen en dir que la situació s’encarrilarà i que Catalunya “romandrà a Espanya malgrat l’obcecació dels separatistes”.

 

  

Amb tot, però, reconeix que “per Espanya seria molt més fàcil sortejar una hipotètica ruptura amb Catalunya que al revés”. I afegeix que això “no significa que el procés no acabés colpejant la recuperació econòmica espanyola en totes les seves dimensions: comerç, fiscalitat i finances, fet que acabaria també afectant el treball”.

 

L’article adverteix que de “consumar-se el pla separatista” la balança comercial de l’Estat “patiria un dur revés”. Recorda que Catalunya representa el 19% del PIB, una cinquena part de la riquesa de l’Estat espanyol. El 26% dels béns totals que exporta Espanya procedeixen de Catalunya, de les quals més de la meitat (un 54%) són de multinacionals. Segons ‘El Mundo’, algunes d’aquestes multinacionals han anunciat que abandonarien Catalunya, però no necessàriament la localització alternativa hauria de ser Espanya.

 

La desvinculació total de l’economia espanyola i catalana es considera “ciència ficció”, però el president del Col·legi d’Economistes de Madrid, Pascual Fernández, apunta el precedent de la separació de Txèquia i Eslovàquia el 1993, que va suposar “una profunda caiguda del PIB dels dos països”.

 

‘El Mundo’ fa referència a un estudi del 2014 sobre el càlcul de l’impacte d’una ruptura, que va comptar amb la participació del catedràtic d’Economia de la Universitat d’Edimburg, Vicente Rodríguez. Les friccions comercials entre les dues regions, segons aquest estudi, acabaria tenint un impacte sobre el PIB espanyol d’entre el 2 i 2,5% (davant el 10% que suposaria per a Catalunya).

 

La sortida de Catalunya d’Espanya obligaria a reorganitzar totes les xarxes de distribució del país i provocaria una convulsió a les cadenes de valor, segons l’article. Tot plegat s’agreujaria per la sortida de Catalunya de la UE, amb nous aranzels i taxes pel comerç i les exportacions. Les taxes, segons el diari, “sent més perjudicials per l’economia més petita —en aquest cas, Catalunya—, també afectarien Espanya per la connexió entre les empreses de les dues regions”.

 

‘El Mundo’ preveu també un “shock majúscul en el sector industrial”. La indústria catalana “sofriria un gran impacte que contagiaria totes les empreses i indústries de subministrament que nodreixen aquestes indústries des d’altres punts d’Espanya”.

 

L’article també fa referència a l’impacte que una ruptura tindria en el sector serveis i en altres valors intangibles difícils de mesurar com les universitats, l’I D industrial i empresarial, el capital humà i el trànsit de persones, en el mercat laboral i els sous.

L’article subratlla el patiment d’Espanya pel que fa a la fiscalitat, en cas de ruptura, tenint en compte que Catalunya és una de les comunitats que actualment més aporta i menys rep. Segons els experts, el dèficit primari augmentaria de nou després de l’esforç dels ciutadans en els darrers anys. D’acord amb ‘El Mundo’, el debat sobre què fer amb el deute provocaria tensions en els mercats, que tindria com a conseqüència un repunt de la prima de risc.

 

En cas d’una marxa unilateral, segons l’article, s’hauria de treballar en l’abandonament de l’euro per part de Catalunya, “un element crucial que podria posar en perill de nou els mercats amb sèries repercussions no només a Espanya, també a la resta d’Europa”. La ruptura suposaria també una revisió de la nota d’Espanya per part de les agències de qualificació.

 

L’article conclou que la Borsa acabaria llastrada per la incertesa política, la pèrdua de riquesa i també pel desànim que una ruptura traumàtica provocaria a Espanya. El “negre escenari” d’una ruptura fa pensar, segons ‘El Mundo’, que el Govern català i l’espanyol trobaran una sortida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa