El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Madrid fa un pas més en l’ofensiva contra l’autogovern de Catalunya
  • CA

 

Sense novetats, l’executiu de Mariano Rajoy continua l’ofensiva contra l’autogovern de Catalunya i el Parlament per diversos fronts. Tal i com va anunciar fins i tot abans que s’aprovés el nou reglament del Parlament, el consell de ministres ha anunciat la presentació d’un recurs al Tribunal Constitucional per tal de demanar a l’Alt Tribunal la suspensió de la normativa, en considerar que té la voluntat de permetre l’aprovació de les lleis de la desconnexió en el darrer tram abans del referèndum. I ho fa amb l’aval del Consell d’Estat, que aquest dijous emetia un dictamen urgent en què, per unanimitat, avala la presentació per part del govern espanyol d’un recurs d’inconstitucionalitat contra la reforma del reglament del Parlament. Assenyalen que “hi ha fonaments jurídics suficients per impugnar la reforma i demanar-ne la suspensió”.

 

Cal recordar que, en virtut de l’article 161.2 de la Constitució Espanyola, aquesta llei queda automàticament suspesa de manera cautelar, fins que el TC dicti sentència. L’Alt Tribunal celebra el seu darrer ple la setmana vinent, i és previsible que dediqui aquest temps a la nova normativa catalana. Ara bé, tal i com ha explicat el conseller de Justícia, Carles Mundó, en una entrevista a Rac1, aquesta circumstància no preocupa el Govern: “No altera en absolut el full de ruta”, ha dit. I és que JxSí i la CUP exploren vies alternatives per fer via amb la llei del referèndum, necessària per poder convocar els catalans a votar. I pel que fa a la llei de transitorietat jurídica, es deixa per després de les vacances, que enguany s’escurcen fins al 15 d’agost.

Rajoy: “La societat catalana necessita ser protegida del projecte radical que s’intenta imposar per les braves”

 

Rajoy ha anunciat aquest divendres que s’ha presentat el recurs després de rebre l’informe favorable del Consell d’Estat. Rajoy ha assenyalat que el referèndum de l’1-O pretén “liquidar la sobirania nacional, la Constitució espanyola i l’Estatut d’autonomia”. Així mateix, ha afegit que “es podria estar vulnerant el dret a participació política de la minoria parlamentaria”.

 

Rajoy ha justificat les accions del govern respecte l’1-O perquè “compleix la seva obligació de vetllar per la legalitat” i “defensa també les institucions autonòmiques catalanes i els seus funcionaris que no poden ser obligats a participar en un referèndum obertament contrari al dret”. Per validar els seus arguments, el president espanyol ha fet referència al comunicat contrari al referèndum publicat per Foment del Treball.

 

“Ahir mateix Foment del Treball va demanar al Govern català que renunciï als seus plans rupturistes i el lletrat major del Parlament també està en contra del procés, fet que demostra que el conjunt de la societat catalana és plural i de talant molt moderat”, ha dit Rajoy.

 

El president espanyol ha precisat que el conjunt de la societat catalana “necessita ser protegida del projecte radical que s’intenta imposar per les braves” i ha manifestat que “no hi haurà cap referèndum l’1 d’octubre, perquè és il·legal i és una pretensió que va directament en contra de la pròpia arquitectura constitucional, que es la que ha donat més autogovern a Catalunya en tota la seva història”.

 

Rajoy ha insistit en què el govern de Madrid vol “defensar la llei amb serenitat i amb les mesures que li brinden els instruments e l’Estat de dret”.  Així mateix, s’ha mostrat disposat al “diàleg” pel “benefici de tots”. “Mantinc avui aquesta disposició al diàleg, però ningú pot pretendre que negociï la ruptura d’una Constitució que no és patrimoni del govern, ni del Parlament, sinó del conjunt de tots els espanyols”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa