El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Fiscalia es querella contra Meritxell Borràs per la compra d’urnes
  • CA
Ciutadans votant el 9N a la delegació del Govern de la Generalitat a Girona | ACN

 

El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, ha ordenat aquest dimarts al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, la presentació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d’una querella pels delictes de prevaricació, desobediència i malversació contra Meritxell Borràs Solé, consellera catalana de Governació, Administracions Públiques i Habitatge en relació amb la publicació del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) de l’anunci de la licitació per comprar les 8.000 urnes que han de servir per celebrar el referèndum sobre la independència de Catalunya.  

 

Segons una nota que ha fet pública la Fiscalia General de l’Estat, la querella, de 52 pàgines, és fruit de la publicació de l’acord marc per al subministrament d’urnes al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el passat 9 de maig que situa com a entitat adjudicatària el Departament de Governació. El Fiscal argumenta que l’impuls dels tràmits per a la compra de les urnes vulnera les resolucions del Tribunal Constitucional i s’erigeix com una “pura via de fet” per dur a terme el referèndum.

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, signant el compromís pel referèndum al Pati dels Tarongers | ACN

 

Maza assegura que l’actuació de la consellera Borràs i de Francesc Esteve “suposa la posada en marxa dels tràmits per dur a terme la convocatòria d’un referèndum vinculant secessionista contrari als mandats expressos del Tribunal Constitucional”.  Segons el Fiscal General de l’Estat, la publicació de l’acord marc per a la compra d’urnes suposa “donar impuls al procés constituent preordenat a la Resolució 1/XI” del Parlament de Catalunya, que és “d’impossible encaix a l’àmbit competencial del Parlament i del govern de Catalunya”.

 

Apunta a més que l’acord no té encaix en “l’ordenació territorial de l’Estat i en els procediments establerts de reforma constitucional i estatutària”, i per tant suposa “una pura via de fet”. 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha ironitzat amb el fet que en comptes de presentar una querella pel caos de l’aeroport, “que és el que veritablement preocupa la gent”, ha dit; la Fiscalia actuï contra qui vol comprar urnes per exercir la democràcia. “Ànims consellera i secretari general!”, ha dit en una piulada a Twitter. Tot seguit, a tornat a fer una piulada que es garantiran les urnes: “Hi posarem les urnes i la gent hi posarà els vots. Res d’això no és cap delicte!”.

 

 

El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, s’ha solidaritzat amb la consellera afirmant que és “corresponsable de totes i cadascuna de les decisions del Govern en la defensa de la democràcia i per garantir el dret a votar”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa