El Pirineu de Lleida arrenca temporada amb l'objectiu de superar el 1.350.000 de forfets

Les seves estacions d'esquí ja han obert les seves portes després d'invertir més de 20 milions d'euros en aquesta campanya

La Diputació de Lleida va acollir el passat 26 de novembre la presentació de la temporada d’esquí 2019/2020, en un acte encapçalat pel president de la corporació, Joan Talarn, i la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol. L'esdeveniment va comptar amb els representants de les onze estacions d'esquí del Pirineu de Lleida; tots ells van expressar el seu optimisme davant la nova temporada després que durant el mes de novembre es produïssin intenses nevades. Pujol ha explicat que enguany són més de 20 milions d'euros els que s'han invertit per aquesta temporada, una quantitat que representa la segona inversió més elevada que han fet les estacions d’esquí del Pirineu lleidatà en els darrers 10 anys.

L'impacte economic directe calculat de la temporada 2018/2019 va ser d’uns 402 milions d’euros (dels quals 32,5 es van assolir per la venda de forfets, 196 per l’impacte directe de la venda de forfets i altres 173,5 milions correspondrien a l’impacte induït, segons els càlculs de l’ACEM). Així doncs, els nous objectius del Patronat de Turisme són poder consolidar els resultats obtinguts en les darreres temporades i incrementar en un 2% la venda de forfets de la temporada anterior per superar el llindar del 1.350.000. Cal recordar que des de la campanya 2005/2006 no s’ha aconseguit superar aquesta xifra.

 

"Qualitat per sobre de la quantitat"

Igualment, Pujol va posar en valor els trets característics de l’oferta d’esquí lleidatana, que són “la qualitat per sobre de la quantitat i la cura del l’entorn, que és el nostre actiu més gran”, alhora que ha afirmat que “assolir el repte de tenir un sector més responsable, sostenible, amable i humà aportarà un tret diferencial i suposarà un avantatge competitiu per a la nostra marca”. Per altra banda, el president de la Diputació, Joan Talarn, després d’incidir que les previsions per a la temporada són molt bones, va afirmar que les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida destaquen pel seu nivell de qualitat i pel seu grau de sensibilització mediambiental, amb una aplicació cada cop més estesa de mesures sostenibles.

El president de la Diputació va refermar “l’aposta de la Diputació de Lleida per les estacions d’esquí”, indicant que la neu, “l’or blanc del nostre territori”, aporta –complementàriament al ric patrimoni natural, cultural i gastronòmic– recursos bàsics per a l’economia lleidatana, alhora que contribueix a l’arrelament de la gent que hi viu.

 

Més superfície innivada amb canons de neu

La nova temporada presenta novetats importants per part dels diferents centres d’hivern amb unes inversions que han anat destinades a la millora de les instal·lacions, un telecadira nou a Espot, ampliacions de pistes, compra de maquinària, millores en els serveis i també a l’augment i la renovació dels canons de neu per altres de nova generació amb l’objectiu d’estalviar energia, millorar la producció i ampliar la superfície de neu produïda per tal de garantir al màxim la pràctica de l’esquí. Enguany les estacions del Pirineu lleidatà disposen de 1.476 canons de neu, 61 més que la temporada anterior, que els permet innivar 159 km, el 50 % del conjunt dels complexos d’alpí.

Una dada interessant: dos de cada tres esquiadors trien Catalunya per esquiar com també que un de cada quatre practiquen l’esport blanc als complexos hivernals del conjunt de l’Estat espanyol.

El turisme vinculat al producte de la neu i a l’esquí s’ha convertit en un dels principals recursos i atractius turístics de les comarques del Pirineu de Lleida i en un important motor econòmic i laboral dels pobles del territori. En aquest sentit, el conjunt d’estacions d’esquí del Pirineu de Lleida generen més de 2.000 llocs de treball directes, entre personal fix i de temporada. A més, s’estima que hi ha altres 7.500 llocs de treball induït, per mitjà dels sectors de la restauració i l’hoteleria o d’empreses amb oferta complementària a l’esquí.

 

Procedència dels esquiadors

La procedència dels esquiadors que van acudir als centres hivernals del Pirineu de Lleida la temporada 2018/2019 va ser aproximadament en un 41,25 % de Catalunya, seguits en segon terme pels procedents de la Comunitat de Madrid, en un 19,75 %, i en tercer i quart lloc pels provinents de la Comunitat Valenciana, en un 8,00 %, i del País Basc, en un 6,6 %. Els esquiadors vinguts d’altres comunitats de l’Estat espanyol van representar l’11,60 %. Pel que fa als practicants estrangers, van comportar el 12,72 % del total d’esquiadors, dels quals el 8,48 % van ser francesos, que representen el 66,70 % del total d’estrangers.

Les estacions d'esquí lleidatanes van tancar la temporada 2018/2019 amb la venda de 1.327.000 forfets. D’acord amb aquests resultats, la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Solsonès, l’Alt Urgell i la Cerdanya lleidatana van atreure el 63,50 % dels esquiadors de Catalunya i el 23,4 % del nombre de practicants de l’esport blanc als complexos hivernals del conjunt de l’Estat espanyol.

 

Comentaris