El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cristina Puig: “Molta gent es pensa que, de cop i volta, convertirem el ‘FAQS’ en un ‘hi, hi, ha, ha'”
  • CA

 

Cristina Puig condueix des d’aquest dissabte el programa estrella dels dissabtes a la nit de TV3, ‘Preguntes Freqüents’. La productora El Terrat i TV3 han decidit substituir Laura Rosel per Puig, que torna a una cadena on ja havia treballat anteriorment. En aquesta conversa amb ‘El Món’ parla sobre els reptes d’aquesta nova etapa i també al voltant de la polèmica que s’ha generat amb el relleu que alguns consideren que té una motivació política.

 

En el món de teatre s’acostuma a dir que la funció d’estrena és la pitjor perquè l’estómac està ple de nervis i és difícil donar el millor. Se sent igual amb la seva estrena al ‘FAQS’?

Oferiré el millor de mi des del primer minut. Una altra cosa són les expectatives que la gent tingui. Això ja no ho puc valorar, no ho sé. Un programa de televisió no és com una obra de teatre que s’estrena i la gent no l’ha vist abans. Aquí hi ha un canvi d’actor. Imaginem un públic que cada dissabte fidelment anés a veure la mateixa obra de teatre i li canviessin l’actor principal. Potser aquell dia l’actor ho farà de conya i a la gent li semblarà bé, però l’escrutaran i se’l miraran amb lupa.

 

Quan va rebre l’oferta de El Terrat? Se l’esperava? La va sorprendre?

Quan em van trucar de El Terrat per parlar no m’esperava que fos per fer el ‘FAQS’. Em vaig sorprendre com molta gent perquè no sabia que hi hagués l’opció d’un canvi de presentador, però ells sí que la contemplaven, com ha passat altres vegades amb altres programes. Això va ser durant les festes de Nadal. La productora em va contactar després d’haver decidit amb TV3 que era un bon moment per canviar de presentador. El programa té un format potent, que tira, i cada presentador li dóna un toc personal. Consideraven que havia arribat el moment que un altra persona el presentés i li donés un altre to. Ara, el programa continua sent el mateix. Quan se’m va oferir vaig dir que, si ho tenien clar i volien que el presentés jo, la meva resposta era un ‘sí’.

 

Així va donar el ‘sí’ immediatament sense pensar-s’ho…

Davant l’oferta i en veure que tenen clar canviar de presentador i pensen amb mi per fer-ho la meva resposta és ‘pa’lante’, com diu el meu estimat Pere Mas.

 

A banda del canvi de to…

Crec que això s’ha agafat molt de manera literal. A totes les televisions i a TV3 s’han fet molts programes que han anat canviant de presentador i cada presentador té el seu to i estil. No és que es busqui un entreteniment o un canvi de to. Es busca un estil diferent, que en aquest cas s’ha anat a buscar en la Cristina Puig, com s’hagués pogut anar a buscar en un altre.

 

Més enllà d’això, l’encàrrec d’El Terrat, què inclou?

L’encàrrec inclou sortir i gaudir d’un programa que és líder d’audiència i intentar donar-li, en la mesura del possible i amb el temps —perquè això no pot passar d’avui per demà— el meu estil, fer-me’l una mica meu, com ho va fer la Laura després que marxés Ricard Ustrell. L’encàrrec és fer-lo, si es pot fer més audiència fantàstic i si no gaudim-lo. És que no hi ha un encàrrec realment, es vol canviar de presentador, coneixen com ho faig i em demanen que imprimeixi el meu estil en el programa.

 

El ‘FAQS’ es defineix per ser un programa de contingut dur perquè aborda l’actualitat política catalana. Com es combina aquest contingut amb un vessant més d’entreteniment?

Què vols dir amb un contingut dur?

 

Parlar de la situació política del país un dissabte a la nit potser no ve de gust a tothom….

Els números demostren que la gent ha decidit que els dissabtes a la nit, podent fer moltes altres coses, prefereix quedar-se davant de la tele veient un programa de quatre hores parlant de política, actualitat i temes diversos. La gent s’ha agafat molt a pit el concepte d’entreteniment, si dissabte ens miren entendran que el ‘FAQS’ continua sent el ‘FAQS’. La paraula no és la més encertada. Llegint les reaccions ens hem adonat que molta gent es pensa que aquí, de cop i volta, farem una revista musical o el ‘Sálvame’, un “hi, hi, ha, ha”. En absolut, res més lluny de la nostra idea. Què és l’entreteniment? El ‘Polònia’ és un programa de política i és d’entreteniment. No farem ara de cop i volta un magazín folklòric. La vessant de l’entreteniment es pot mirar des de molts punts de vista. El ‘FAQS’ continuarà sent un programa que parlarà de política i actualitat que el que buscarà és fer-ho amb l’estil de la nova presentadora, que en aquest cas sóc jo.

 

Així doncs el canvi no té una motivació política…

Això ha estat desmentit absolutament i rotundament tant per la direcció de El Terrat com per TV3 perquè aquí no hi ha cap component ideològic. A totes les feines de tots els sectors es produeixen canvis. El que passa és que la nostra transcendeix, és pública i té el focus posat permanentment. És comprensible que la gent tingui la sensació que ha d’estar informada de totes les decisions que es prenen pel sol fet que, en aquest cas cada dissabte a la nit, sortim per la tele de casa seva. Però això passa molt, es produeixen canvis a les feines i són decisions empresarials i ningú qüestiona després el què ha passat en un altra feina. No anem a demanar explicacions. En el nostre cas es demana perquè som mediàtics i estem en el punt de mira, però la lectura ideològica no l’entenc.

 

Aquest debat li fa sentir la necessitat de demostrar alguna cosa?

A mi em sap molt greu tot això i que tothom hi trobi un component polític o ideològic darrere d’algunes de les coses que afecten la nostra feina i la nostra professió. Prefereixo mantenir-me al marge. Perquè porto 18 anys fent aquesta feina i mai ha passat que la meva feina estigui vinculada a una ideologia. No m’he plantejat mai la meva feina a partir d’una ideologia. No sé perquè ens estem plantejant aquestes coses ara. Per què la gent hi veu una motivació política? Això és el que no entenc. M’agradaria que algú m’expliqués i raonés per què hi veuen una motivació política, perquè jo no la veig.

 

És una sensació que pot tenir qualsevol professional de la comunicació en aquest moment polític de conflicte que converteix la comunicació en un camp de batalla…

Però no entenc què hi té a veure això amb el presentador d’un programa. A mi m’agradaria recordar que he estat presentant un programa a TVE amb el govern socialista i el govern del PP més enllà del que passés després perquè la direcció de TVE a Catalunya considerés que se m’havia d’acomiadar per motius ‘x’ i a més a més en aquell cas ho van fer molt malament i el jutge em va donar la raó. Però no entenc perquè s’hi ha de veure una motivació política en el canvi d’un presentador. Hi ha molts altres aspectes que no es tenen en compte i no es pot reduir tot a una motivació política. Em dol molt que se simplifiqui i es porti sempre cap aquí, no ajuda gens a la nostra feina. Que alimentem això des dels mitjans no ens ajuda. Després no ens queixem si alimentem la bèstia que aquí al darrere hi ha una motivació ideològica, quan no hi és.

 

Amb això que comenta sobre el pas per TVE sota governs de PSOE i PP, vol dir que també defensarà la seva llibertat política davant dels partits a TV3?

No jo, ho hem de fer tots els periodistes això. És bàsic si volem que la nostra professió continuï viva. Jo l’entenc així el meu ofici, no l’entenc de cap altra manera. El ‘FAQS’ és un programa amb un públic molt fidel, que ha decidit prioritzar el dissabte a la nit davant la tele que fer altres coses i se’l sent seu. I perquè és una cosa pública se sent amb la necessitat de rebre explicacions. Puc entendre la necessitat de demanar explicacions i s’han donat. Però és comprensible que aquest cap de setmana la gent estigui a l’expectativa.

 

Havia coincidit abans amb la Laura Rosel?

Quan la Laura presentava a 8TV jo era tertuliana del programa que feia ella amb el Jordi Armenteras. Hem parlat.

 

Ha compartit impressions després de l’anunci del canvi?

Sí. La vaig trucar el primer dia, no vam poder coincidir i al cap de tres dies em va trucar ella.

 

Li va donar algun consell?

La meva conversa amb la Laura me la guardo per mi, si no t’importa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa