La Penya espera un desbloqueig per salvar la liquidació

La vida del Joventut depèn de l'Ajuntament de Badalona, que manté prop de 2 milions d'euros bloquejats

El Joventut de Badalona segueix en perill de liquidació. Un històric de l'esport europeu i el gran bressol del basquetbol català pateix una crisi econòmica sense precedents que el manté al llindar del precipici, pendent de dos ingressos que l'Ajuntament de la ciutat manté bloquejats i que són vitals per evitar la desaparició del club. En total, la Penya espera rebre, en un màxim de tres setmanes, 2 milions d'euros que li corresponen per contracte, dues partides que procedeixen de dos acords segellats amb un consistori que ara els manté en stand by, a l'espera que es resolguin els dubtes al voltant d'una subvenció cobrada i no justificada per l'entitat durant l'any 2014.

Segons l'Ajuntament, liderat per Dolors Sabater (Guanyem Badalona), la Penya no va justificar correctament 300.000 dels 800.000 euros ingressats el 2014 per la subvenció anual concedida per la Fundació Capital Europea del Bàsquet. El consistori sosté que aquest pagament, efectuat en concepte de manteniment del pavelló Olímpic i foment del bàsquet base, va ser utilitzat per altres finalitats dins el club, un fet que manté retingut el total de la subvenció d'aquest any a l'espera que la transparència s'imposi. El Joventut, d'altra banda, reitera l'ús legal d'aquests diners.

 

La Fundació Capital Europea del Bàsquet

 

Què és, com funciona i per què és tant important per a l'esport badaloní la Fundació Capital Europea del Bàsquet? Per comprendre perquè aquesta institució paga uns diners a la Penya ens hem de remuntar disset anys enrere, fins el 2001. El Joventut, aleshores liderat pel president Jordi Villacampa, buscava noves vies de finançament per tornar a convertir-se en un club esportivament competitiu a nivell estatal. Una de les idees de l'exjugador fou l'adquisició, per concessió de l'Ajuntament, d'uns terrenys públics situats just al davant del pavelló, a l'altra banda de l'autopista C-31, per a construir-hi un centre comercial -de la mà de l'empresa Sacresa- que reportés ingressos, no només a la Penya, sinó també a altres clubs esportius de la ciutat.

La Penya acordava amb l'alcaldia -aleshores Maite Arqué (PSC)- la cessió d'aquests terrenys durant cinquanta anys per a la construcció i explotació del Màgic Badalona, a canvi d'un cànon anual que el mateix centre comercial pagaria a l'Ajuntament però que es destinaria, íntegrament i per contracte, a la concessió de subvencions al mateix Joventut, als clubs que formen el Badalona Bàsquet Base (Círcol Catòlic, Associació Bàsquet Badalona, A.E. Badalonès, A.E. Llefià, A.E. Minguella, A.E. Sant Andreu de Natzaret, Col·legi Cultural Sant Josep, Maristes Ademar i Salesians Dosa) i a les altres entitats esportives de la ciutat. És en aquell moment quan es crea -amb l'Ajuntament- la fundació Capital Europea del Bàsquet, el vehicle a través del qual els propietaris del Màgic paguen el cànon i des del qual es distribueixen les subvencions, amb el club de l'ACB com a màxim beneficiat (75%).

 

Però l'Ajuntament actual manté aturada la subvenció d'aquest any -a tots els clubs- a fi que s'esclareixi on van anar a parar els 300.000 euros no justificats l'any 2014 per la Penya. El consistori es manté en alerta per la coincidència, també, amb una la investigació oberta per la Fiscalia sobre Xavier García Albiol al voltant de l'ús d'aquesta fundació, de la qual en va ser president entre el 2011 i el 2015, mentre era alcalde de Badalona. "És el llegat del passat que ennuvola i dificulta el present", va piular l'alcaldessa Dolors Sabater. El Joventut espera que en el proper ple municipal els grups aprovin la subvenció i se'n desbloquegi el pagament, d'uns 800.000 euros. Segons ha pogut saber El Món, la Fundació Capital Europea del Bàsquet disposa d'uns fons de prop d'1,2 milions d'euros preparats per a la sortida.

 

 

El contracte de patrocini

 

La Penya i l'alcaldessa van renovar i millorar, aquest desembre passat, el contracte de patrocini pel qual l'Ajuntament pagarà a l'entitat verd-i-blanca 4,8 milions d'euros durant quatre anys (1,2 milions per temporada). Els tècnics de la casa de la vila van considerar que els impactes mediàtics que el Joventut facilita a la ciutat de Badalona, a través del bàsquet ACB, mereixien una aportació econòmica extra per al club, però el fre dels ajuts financers a la societat esportiva també ha paralitzat el pagament d'aquest patrocini. Sabater, però, ha reiterat que aquest contracte és "legal, transparent, vigent i està dotat pressupostàriament i signat. Garanteix liquidar deute IBI i viabilitat futura, i la ciutat guanya un actiu social per promocionar valors i la ciutat arreu."

 

En total, el Joventut de Badalona espera el desbloqueig total dels pagaments. Els 800.000 euros de la subvenció i els 1,2 milions del patrocini. Dos milions que garantirien la supervivència d'un dels clubs més emblemàtics del bàsquet català i el motor esportiu de Badalona. Els accionistes de la Penya ja van alertar que, en el cas que aquests ajuts municipals es mantinguin aturats durant més de tres setmanes, convocaran una assemblea extraordinària per tal d'acordar la liquidació del club.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?