El Girona podria quedar-se a Primera pel presumpte partit arreglat del Valladolid

El club blanc-i-vermell, atent a l'evolució de l'Operació Oikos

L’escàndol derivat del presumpte arreglament de partits del màxim nivell del futbol espanyol ha provocat que l’esperança s’apoderi mínimament dels aficionats del Girona. La informació al voltant dels set futbolistes comprats del Valladolid-València –compromís que va acabar amb un 0-2 favorable als de Marcelino, que s’estaven jugant acabar o no en posicions de Champions League contra un equip que ja havia certificat la salvació– que ha revelat el diari El Mundo ha donat pas a tot un conjunt d’especulacions, algunes de les quals han contemplat escenaris en què el club blanc-i-vermell aconsegueix als despatxos el que no va merèixer sobre els terrenys de joc: la permanència a la Primera Divisió espanyola.

Cal anar pas a pas. En primer lloc, cal destacar que la Reial Federació Espanyola de Futbol no pot actuar només en funció del que aparegui als mitjans de comunicació. Com a part implicada en la investigació, l’ens federatiu està obligat al fet que s’obri el secret de sumari i hi tingui accés. Si això passa i existeix l’evidència que el Valladolid-València va ser un partit arreglat, l’entitat presidida per Luis Rubiales estarà capacitat per actuar disciplinàriament.

A partir d’aquí, entraria en joc l’article 75 bis, relatiu a la participació en jocs i apostes per predeterminació de resultats, que estableix les següents penalitzacions: “La participació de futbolistes, entrenadors, directius, àrbitres i de les persones que formen part de l'organització federativa en apostes i/o jocs que gaudeixin d'un contingut econòmic i aquests tinguin una relació directa o indirecta amb el partit en qüestió serà considerada com a infracció de caràcter molt greu i s'imposarà, a més de la sanció de multa de 3.006 a 30.051 euros, una o diverses de les següents sancions:

  • Pèrdua del partit en els termes descrits en l'article 59 del present codi disciplinari.
  • Deducció de tres punts en la classificació.
  • Descens de categoria.
  • Celebració de partits en terreny neutral.
  • Clausura del recinte esportiu de quatre partits a una temporada.
  • Inhabilitació per ocupar càrrecs en l'organització federativa, o suspensió o privació de llicència, per temps de dos a cinc anys.
  • Privació de llicència, amb caràcter definitiu; tal classe de sanció només podrà imposar-se de manera excepcional per la reincidència en infraccions molt greus”


Tenint en compte que, pel que se sap fins ara, cap futbolista del València tindria relació amb la trama –i, per tant, seria beneficiari indirecte d’una irregularitat de la qual el club xe no n’ha format part–, si no hi ha noves filtracions, l’entitat no patirà ninguna d’aquestes conseqüències. El Getafe, que va acabar cinquè a dos punts dels valencians, es manté a l’expectativa davant la possibilitat de disputar la màxima competició europea entre clubs, però tenint en compte la investigació no es preveuen canvis a la part alta de la taula.

 

La situació per al Valladolid, amb set futbolistes presumptament comprats, és força més complicada. Si es confirmen els fets revelats per El Mundo, cada jugador rebrà una multa d’entre 3.006 a 30.051 euros i una suspensió de llicència d’entre 2 i 5 cinc anys i el club val·lisoletà tindrà moltes opcions de patir una reducció de tres punts en la classificació final i que se li doni el partit per perdut (quelcom que no tindrà efecte pràctic, ja que ja el va perdre sobre la gespa). Aquest escenari no permetria al Girona, divuitè classificat, continuar a Primera, ja que va acabar a quatre punts del club castellà. De fet, els catalans només aconseguirien seguir en la màxima categoria del futbol espanyol si la Federació Espanyola decidís aplicar al Valladolid un descens directe de categoria, quelcom poc probable si no es prova que l’entitat era conscient de la situació abans, durant o després del partit. No hi ha res descartat, però si tot plegat acaba essent una qüestió relacionada únicament amb els futbolistes, el Girona no tornarà a ser equip de la Lliga Santander.

El Girona, pendent del cas

El president del Girona, Delfí Geli, ha reconegut aquest dimarts en una entrevista a RAC1 que el club de Montilivi està molt pendent de les notícies que es van revelant en relació a una situació que ha catalogat de “molt greu”. “El Girona és ara mateix equip de Segona, però ja veurem què passa. Entenem que tant la Federació com la Lliga han d'actuar i ser molt diligents. A nosaltres ens toca estar al cas de la situació i estar pendents dels esdeveniments que van succeint, perquè a mesura que van passant les hores i els dies van sortint noves situacions i queda més clar el que va passar en el partit entre el Valladolid i el València”. En la mateixa conversa, el màxim dirigent blanc-i-vermell ha assegurat que està més que preparat “per reaccionar de pressa” en cas que el seu club es quedi a Primera, ja que “no és el mateix jugar a la Lliga Santander que a Segona”.

Més informació
 
Comentaris (2)
Poc que te crec..... Fa 3 mesos
Si te de caure el fatxadolid, el Girona ho te molt cru......
Polinya Fa 3 mesos
¡Hoyuelos! ¿tu querido Pucela amañando partidos? Vaya, vaya, vaya... Pu, Pu, ¡Pucela!