Un dels implicats en la trama Oikos reconeix que l’Osca es va deixar perdre contra el Nàstic

Íñigo López, exjugador del conjunt aragonès que actualment juga al Deportivo de la Corunya, confessa a ‘El Mundo’ que l’Osca-Nàstic va estar arreglat, però no relacionat amb l’assumpte de les apostes

Íñigo López, exfutbolista de l’Osca que actualment juga al Deportivo de la Corunya i un dels investigats en la trama d’arreglaments de partits revelada per l’Operació Oikos, ha confessat, en una entrevista a El Mundo, que quan era futbolista del conjunt aragonès el seu equip es va deixar perdre en el partit contra el Nàstic de Tarragona que va disputar el 27 de maig del 2018.

"El que pacte que vam fer és el que sempre ha existit en el futbol. En els últims partits se sol mirar el calendari i parlar, perquè es coneix la gent. No és que ens reunim o quedem en un lloc. Simplement es diu: 'Escolta, no ens fotem, els punts per al que els necessiti", ha declarat Íñigo López, que ha deslligat això de l’assumpte de les apostes esportives: “Vam baixar la intensitat, res més. No vam sortir a matar. Qualsevol persona que hagi jugat en aquest nivell al futbol sap que això ja fa molt temps que existeix. El problema és que l’assumpte de les apostes ho ha sobredimensionat tot, però jo no aposto a partits de la meva categoria”.

Jo no vaig estar convocat, però se sabia al vestidor. Em constava que hi va haver un contacte i es va recalcar no fer tonteries. Punt”, ha sentenciat el futbolista, insistent amb el fet que el pacte era “de cavallers” i no relacionat, com estima la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta de la Policia, amb un arreglament amb beneficis econòmics (la UDEV considera que el tripijoc hauria costat fins a 200.000 euros).

LaLiga obre una investigació i la Federació Espanyola demana una suspensió per al futbolista

Les declaracions d’Íñígo López no han passat desapercebudes a LaLiga, que ha comunicat que ha obert una investigació: "Durant el matí d’aquest dimecres, i arran de les declaracions efectuades pel futbolista del RC Deportivo de la Corunya i exjugador de la SD Osca, Íñigo López, publicades en el diari El Mundo, el Jutge de Disciplina Social de LaLiga, a la vista dels antecedents fàctics ressenyats i considerant que dels mateixos poguessin derivar-se diverses vulneracions dels Estatuts Socials de LaLiga, sense prejutjar ni predeterminar en aquest moment les concretes infraccions de possible realització, ha acordat, segons el que es disposa en l'article 80 d'aquests Estatuts, l'obertura d'una informació reservada (abans de dictar la provisió que decideixi la incoació de l'expedient disciplinari o, si escau, l'arxivament de les actuacions) per destriar la possible responsabilitat de l’Osca i del Nàstic de Tarragona, que d'existir pogués donar lloc a les conseqüències disciplinàries oportunes per possible infracció de l'article 69.2.i) dels Estatuts Socials de LaLiga –'Es consideren com a infraccions molt greus les actuacions dirigides a predeterminar, determinar o alterar en qualsevol temps i/o forma, mitjançant preu, intimidació o simples acords, el resultat d'un partit o competició'".

 

D'altra banda, la Federació Espanyola de Futbol tampoc s'ha quedat de braços plegats i ha demanat la suspensió cautelaríssima d'Íñigo López amb l'objectiu que el futbolista del Deportivo no pugui tornar a jugar cap partit fins que tot plegat se solucioni i les autoritats judicials emetin un veredicte. La petició de l'ens federatiu espanyol inclou que el jugador no pugui disputar cap partit del play-off d'ascens a la Primera Divisió.

Quines podrien ser les sancions?

Tenint en compte l’Article 75 del Codi Disciplinari de la Reial Federació Espanyola de Futbol, aquestes són les possibles conseqüències a les quals s’exposen els futbolistes del partit entre l’Osca i el Nàstic de Tarragona:

  1. Tota conducta dirigida a la predeterminació de resultats serà considerada com a infracció molt greu i serà sancionada d'acord amb el que es disposa en el present article.
    a) Els que amb obsequis, presents, oferiments o promeses als àrbitres obtinguessin o intentessin obtenir una actuació parcial i els qui els acceptessin o rebessin, seran sancionats, com a autors d'una infracció molt greu, amb inhabilitació per temps de dos a cinc anys; a més, es deduiran sis punts en la seva classificació als clubs implicats i s’anul·larà el partit.
    b) Els que intervinguin en acords conduents a l'obtenció d'un resultat irregular en un partit, ja sigui per l'anòmala actuació d'un o dels dos equips contendents o d'algun dels seus jugadors, ja utilitzant com canal indirecte la indeguda alineació de qualsevol d'aquests, la presentació d'un equip notòriament inferior a l'habitual o un altre procediment conduent al mateix propòsit, seran sancionats, com a autors d'una infracció molt greu, amb inhabilitació per temps de dos a cinc anys, es deduiran sis punts de la seva classificació als clubs implicats i es declararà nul el partit, la repetició del qual només procedirà en el cas que un dels dos oponents no fos culpable i es derivés perjudici per a aquest o per a tercers tampoc responsables.
  2. Els que participin en la comissió de les infraccions descrites en els apartats a) i b) sense tenir la responsabilitat material i directa seran sancionats amb inhabilitació o privació de llicència per temps de dos anys. Per a la determinació del grau de responsabilitat d'aquests subjectes, l'òrgan disciplinari tindrà en compte les regles sobre responsabilitat que estableix la legislació penal.
  3. El club directament beneficiat de les conductes descrites en l'apartat 1 del present article podrà ser sancionat amb la pèrdua de categoria en el cas que pugui demostrar-se algun vincle amb els autors de la infracció.
  4. En tot cas procedirà el comís de les quantitats si aquestes s'haguessin fet efectives”.
Més informació
 
Comentaris