El missatge apolític enfronta sensibilitats a l'Espanyol

Diversos col·lectius pericos, enfrontats per la postura del club i per un manifest que demana el suport a les institucions catalanes

Els afeccionats de l'Espanyol, a l'RCDE Stadium.
Els afeccionats de l'Espanyol, a l'RCDE Stadium. | RCDE

Per alguns, massa tou. Per a d'altres, innecessari. El missatge difós per l'Espanyol l'endemà de l'actuació de la Guàrdia Civil a Barcelona ha generat controvèrsia en els diferents grups de socis i afeccionats blanc-i-blaus. Una declaració apolítica que pretenia calmar les aigües, després de la posició clara de la gran majoria de clubs esportius catalans, només ha provocat l'accentuació del sentiment ideològic dels seguidors pericos i l'enfrontament verbal entre bàndols. "Estic trist", ha admès l'expresident del club Joan Collet, aquest matí a El Món a RAC1. "L'Espanyol hauria d'haver-se manifestat en defensa de les institucions catalanes. Mai havia vist tanta gent dolguda. Els que dirigeixen el club s'han equivocat", ha expressat.

De fet, en els darrers dies, col·lectius pericos han acusat Collet de ser l'instigador, juntament amb el diputat al Congrés per Esquerra Gabriel Rufián, d'un manifest contrari a la posició oficial de l'entitat envers el conflicte polític entre el Govern català i l'Estat espanyol, en el qual diversos socis, afeccionats i penyistes espanyolistes lamenten la manca de suport del club a les institucions catalanes. En l'escrit, el grup -format per uns 600 signants- creu que a l'Espanyol li és exigible, "en moments com aquest, defensar els drets democràtics i civils de la societat de la qual forma part i a la qual tant estima".

 

Ara bé, algun mitjà de comunicació en clau perica ja ha situat a l'ull de l'huracà tant el manifest, com els mateixos Collet i Rufián. "Collet y Rufián lideran un grupo de presión separatista al Espanyol", titula La Contra Deportiva, un diari online dedicat a la informació del club blanc-i-blau dirigit pel Secretari General de Plataforma per Catalunya, Robert Hernando, i en el qual hi opinen pericos il·lustres com Justo Conde, Alberto Fernánez-Díaz o Josep Ramon Bosch. I el text segueix: "Han firmado un manifiesto en el que intentan presionar de forma lamentable al club para que se posicione políticamente a favor de los secesionistas tal y como lo ha hecho el F.C Barcelona y el Girona. [...] Entre el resto de firmantes destaca el impostor Gabriel Rufián y varios estómagos agradecidos, que trabajan en radios y televisiones públicas o en medios de comunicación significativamente independentistas."

 

Els signants del manifest, però, es mostren contundents a l'hora de respondre a les acusacions de voler vincular l'Espanyol amb l'independentisme. Baptista Silanes, un dels socis implicats, nega que "en cap moment sigui aquesta la intenció, perquè l'Espanyol és un club divers que forma part del teixit social del país i, com a tal, hi ha gent de tot. S'ha de respectar la pluralitat. No volem ni que el president sigui separatista, ni que el club ho sigui". Però deixa clar que "pretenem que responguin a l'atac gravíssim que han patit les institucions del país. Parlem de democràcia i de drets. Les institucions no pertanyen a cap partit, sinó al poble".

 

D'altra banda, Silanes també considera que el club s'equivoca amb el missatge difós dijous passat. "Ens sembla indignant que l'endemà facin les piulades faltant al respecte o fent befa de les entitats que han manifestat el seu suport a les institucions i el seu rebuig a l'atac. Per fer això, era millor estar callat i no dir res. No només no et posiciones, sinó que fas befa dels que sí que ho fan", conclou.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?