Només es pot barrejar esport i política si es fa per vertebrar l'orgull nacional

Els candidats al govern espanyol tenen molt clara l'estratègia: criticar Pep Guardiola i Gerard Piqué, les màximes icones esportives de l'independentisme, és sinònim de guanyar vots

Albert Rivera, en un míting a Las Rozas.
Albert Rivera, en un míting a Las Rozas. | ACN

El diari MARCA ha destinat les portades i primeres pàgines de les seves darreres cinc edicions a les entrevistes als cinc principals candidats a presidir el govern espanyol després de les eleccions del 28 d'abril. Pedro Sánchez (PSOE), Albert Rivera (Cs), Pablo Iglesias (Podem), Pablo Casado (PP) i Santiago Abascal (Vox) han atès les diferents preguntes dels periodistes del mitjà de comunicació madrileny per fer allò que tan poc agrada al país quan no es fa per seguir la línia ideològica que interessa, vertebrar l'orgull nacional o difondre la marca Espanya: barrejar esport i política. El resultat no podria haver estat més significatiu.

 

 

L'estratègia de quatre dels cinc candidats –només Pablo Iglesias s'ha desviat del guió general– ha estat clara: atacar les icones esportives de l'independentisme per guanyar vots. Així, Pep Guardiola i Gerard Piqué han hagut de llegir com els presidenciables al govern espanyol han carregat contra ells per, senzillament, denunciar la realitat política i social que pateix Catalunya. "M'ofèn que Guardiola digui que Espanya és un país autoritari i repressiu. No és cert res del que diu al respecte. És més, segons alguns mitjans de comunicació esportius, aquest mateix Estat del que parla li va oferir ser entrenador de la selecció espanyola en un moment determinat", va obrir la llauna Sánchez. "No es pot tolerar que Guardiola digui que Espanya és una dictadura. És una persona que està mentint i ho sap. Espanya és una democràcia i quan algú parla dels presos polítics també menteix. Jo li demanaria que no digui mentides tan grosses com aquestes. Si poden dir obertament aquestes coses és perquè vivim en una gran democràcia. El mateix passa amb Piqué, que ha fet declaracions parlant de presos polítics i deixant entreveure que Espanya és una dictadura. Han d'acceptar que, si diuen això, ofendran molta gent", va ampliar Rivera.

 

 

"Jo crec que en Piqué és un gran jugador, però diguem que discrepo molt amb la visió política que té i les formes que utilitza per opinar quan és entrevistat. Jo crec que els esportistes han de tenir una responsabilitat social. Si compares Piqué amb Rafa Nadal, t'adones que la comparació entre els dos, amb les seves idees i els seus colors, és capritxosa... i això que són grans esportistes els dos", va opinar Casado abans de cedir el relleu a Abascal. "Jo crec que Piqué no ha estat coherent els últims temps. Ha manifestat el seu suport al separatisme, la seva hostilitat al projecte d'Espanya i s'exposa al fet que els afeccionats que volen al seu país el xiulin. És lliure de parlar, com són els actors o qualsevol ciutadà, però un s'exposa a sentir les opinions dels altres", va sentenciar l'altre candidat d'extrema dreta, que també creu que el Barça com a institució "mereix ser castigat per l'ultratge dels seus aficionats a l'himne d'Espanya".

 

 

Condemna als xiulets a l'himne d'Espanya i negativa ferma al reconeixement internacional de les seleccions autonòmiques

 

 

Evidentment, els xiulets dels aficionats catalans a l'himne d'Espanya durant la final de la Copa del Rei, competició fetitxe del Barça, ha estat un altre gran tema criticat pels candidats a governar Espanya. "Igual que en un camp de futbol no es poden llançar insults racistes, no és acceptable que es xiuli un himne nacional o s'escoltin càntics de l'estil 'espanyols fills de puta'. Cal posar fi a això, però sembla que a Espanya només es persegueixen algunes coses. Ja fa uns anys que aguantem massa amb el que passa a la final de la Copa del Rei", va apuntar Abascal. Casado va anar una mica més enllà i assegurar que ja té una llei preparada per prohibir que es xiuli l'himne d'Espanya: "Ja la tenim presentada, es diu 'Llei de símbols'. L'ha tombada el PSOE, estableix mesures per evitar que es xiuli l'himne, es cremin banderes o fotos del Rei i es posin llaços grocs o altres emblemes en espais públics neutrals".

 

 

Cap dels entrevistats ha deixat oberta la possibilitat que Catalunya o el País Basc vegin oficialitzades i reconegudes internacionalment les seves seleccions. "També han demanat la independència i no els hi hem concedit. Espanya és una nació. No podem jugar contra nosaltres mateixos", va exterioritzar Rivera. "És clar que no ens plantegem que cap selecció de caràcter autonòmic aconsegueixi un reconeixement de caràcter oficial", va complementar Abascal. Només Pablo Iglesias va dir que "jo, que soc de La Roja a mort, no concebo una selecció espanyola de bàsquet o futbol sense jugadors bascos o catalans, però també entenc que hi ha gent independentista al País Basc i Catalunya als quals els agradaria veure les seves respectives seleccions competint a nivell internacional". La resta, com no podria ser d'una altra forma, no ha donat el braç a tòrcer i, ans al contrari, han informat que el seu objectiu és que la selecció espanyola torni a jugar a Catalunya i Euskadi. Segons Sánchez, "hi ha una gran afició al bon futbol en ambdós llocs i La Roja el practica, així que espero que això se solucioni". Casado té clar que "si soc president d'Espanya, la selecció jugarà al País Basc, a Catalunya i a Navarra": "És el meu compromís. Al final. L'esport és essencial, és marca Espanya, quelcom que ens uneix a tots. No hi ha més que veure el ridícul que van fer els independentistes quan van intentar prohibir la retransmissió dels partits de la selecció espanyola. La gent sortia als carrers igualment".

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?